S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Ti trije skladi REIT vam lahko pomagajo ustvarjati pasivni dohodek z visokimi donosi

Dragoslav Golob
5. 5. 2023
6 min read

Družbe REIT so zelo priljubljene med vlagatelji v dividende. Zato si danes oglejmo 3 družbe REIT, ki med vlagatelji niso tako znane, vendar hkrati ponujajo visoke dividendne donose.

Nepremičninski investicijski skladi (REIT) predstavljajo privlačne naložbene priložnosti za vlagatelje, ki iščejo višje ravni dohodka iz naložbenih portfeljev. Družbe REIT morajo 90 % svojega obdavčljivega dohodka razdeliti delničarjem v obliki dividend, kar pogosto pomeni visoke dividendne donose v višini 5 % ali več. Vendar morajo vlagatelji skrbno oceniti temeljne podatke o teh skladih, da bi zagotovili trajnost visokih donosov, in upoštevati pomembne dejavnike, kot so varnost dividend, vrednotenje, upravljanje, stanje bilance stanja in rast. V tem članku si bomo ogledali tri sklade REIT z visokimi dividendnimi donosi.

Brandywine Realty Trust $BDN-1.7%

BDN
$4.22 -$0.08 -1.74%
1 Day
-0.02%
5 Days
+2.7%
1 Month
-18.2%
6 Months
-11.81%
YTD
-24.28%
1 Year
-32.8%
5 Years
-73.56%
Max.
-85.71%

Brandywine Realty Trust je komercialni sklad REIT, ki se osredotoča na pridobivanje, razvoj, lastništvo in upravljanje pisarniških, mešanih in maloprodajnih nepremičnin. Podjetje se ukvarja predvsem s segmentom pisarniških nepremičnin na izbranih rastočih trgih, kot sta Philadelphia in Austin. Za ta območja so značilni močna rast delovnih mest, inovativne industrije in demografski trendi, ki spodbujajo povpraševanje po pisarniških prostorih.

Rezultati četrtega četrtletja so pokazali, da se je zasedenost portfelja zmanjšala z 90,8 % na 89,8 %, FFO na delnico pa z 0,36 USD na 0,32 USD. Analitiki pravijo, da kljub manjšemu poslabšanju rezultatov Brandywine Realty Trust ostaja privlačna možnost za vlagatelje, ki iščejo visoke dividendne donose skupaj s potencialom za rast kapitala. Družba ponuja neverjeten 17,6-odstotni dividendni donos.

  • Prednosti družbe Brandywine Realty Trust vključujejo možnost izkoriščanja pozitivne rasti na ciljnih geografskih območjih in izkušeno vodstveno ekipo, ki je osredotočena na čim večjo vrednost za delničarje.
  • Slabosti tega podjetja lahko vključujejo občutljivost na spremembe gospodarskih razmer na njihovih ciljnih trgih ter konkurenco z drugimi skladi REIT za pisarne in lastniki nepremičnin.

Ker se podjetje REIT sooča z zapadlim dolgom, mora izdajati nove dolgove po visokih obrestnih merah. Zaradi teh negativnih dejavnikov in visoke zadolženosti je delnica v zadnjih 12 mesecih padla za 47 % in dosegla 13-letno najnižjo vrednost. Zaradi visokih stroškov obresti je vodstvo zagotovilo napoved FFO na delnico v letu 2023 v višini 1,12-1,20 USD.

Pričakovanja analitikov.

Kot lahko vidimo, analitiki kljub navedenim negativnim dejavnikom in trenutnim razmeram na področju pisarniških stavb precej pozitivno ocenjujejo gibanje cene delnice. Povprečna ciljna cena analitikov, ki so si nedavno ogledali podjetje, je 6,25 USD.

Skupina Uniti $UNIT+2.2%

UNIT
$6.55 $0.14 +2.18%
1 Day
+0.02%
5 Days
+10.98%
1 Month
+4.24%
6 Months
+10.76%
YTD
-3.74%
1 Year
-1.57%
5 Years
-46.6%
Max.
-81.15%

Uniti Group je infrastrukturni sklad REIT, ki je specializiran za naložbe v komunikacijska sredstva, kot so optična vlakna, brezžični stolpi in druga komunikacijska infrastruktura. Njihov portfelj obsega več kot 6,7 milijona kilometrov optičnih vlaken in 675 stolpov v Združenih državah Amerike. Podjetje zagotavlja storitve telekomunikacijskim operaterjem, ki uporabljajo njihovo infrastrukturo za zagotavljanje širokopasovnega dostopa in drugih tehnologij.

Rezultati četrtega četrtletja vključujejo konsolidirane prihodke v višini 283,7 milijona dolarjev, kar je 3,2 % manj kot leto prej, in 0,44 dolarja na delnico AFFO. Skupina Uniti predstavlja privlačno priložnost za vlagatelje, ki se želijo izpostaviti sektorju komunikacijske infrastrukture, ki bi lahko imel koristi od naraščajočega povpraševanja po širokopasovnem dostopu in drugih tehnologijah. Družba izplačuje tudi dividende z 18,3-odstotnim dividendnim donosom.

  • Ključne prednosti skupine Uniti so rastoče povpraševanje po komunikacijski infrastrukturi in stabilni prihodki iz dolgoročnih najemnih pogodb s telekomunikacijskimi operaterji.
  • Slabosti lahko vključujejo regulacijo telekomunikacijske industrije, ki lahko vpliva na stroške in poslovne prakse, ter odvisnost od nekaj ključnih strank, kar povečuje tveganje v primeru sprememb v odnosih s strankami ali uspešnosti teh strank.

Unitijeva optična vlakna so ključna infrastruktura v regijah, v katerih posluje, zato bi moral imeti sklad REIT relativno stabilne denarne tokove tudi v primeru recesije. Glavni vir skupnih donosov bo kombinacija poslovnega modela s stabilnimi denarnimi tokovi in večkratne širitve, ki bo izravnala trenutni velik diskont pri delnicah. Glede na nizko izplačilno razmerje družbe Uniti, močno rast in kritično odpornost njenih sredstev na recesijo se zdi, da bo dividenda v bližnji prihodnosti varna.

Pričakovanja analitikov.

Kot vidimo, se vsi analitiki, ki so v zadnjem času preučevali podjetje, strinjajo glede naslednjega povečanja podjetja s ciljno ceno 7,06 USD.

Office Properties Income Trust $OPI-3.6%

OPI
$2.38 -$0.09 -3.64%
1 Day
-0.04%
5 Days
-18.04%
1 Month
-11.67%
6 Months
-55.34%
YTD
-55.34%
1 Year
-81.47%
5 Years
-89.56%
Max.
-95.85%

Družba Office Properties Income Trust je sklad za vlaganja v nepremičnine, ki se osredotoča na lastništvo in upravljanje pisarniških stavb, ki se dajejo v najem predvsem vladnim in podjetniškim najemnikom. Njihov portfelj vključuje širok nabor nepremičnin, vključno s pisarniškimi stavbami, raziskovalnimi in razvojnimi centri ter pisarniškimi prostori. Podjetje ima razpršen portfelj, ki vključuje nepremičnine po celotnih Združenih državah Amerike, pri čemer se osredotoča na trge z visokimi vstopnimi ovirami in stabilnimi prihodki od najemnin.

Rezultati četrtega četrtletja so pokazali, da je zasedenost ostala skoraj nespremenjena, medtem ko se je FFO na delnico zmanjšal za -6 %, z 1,20 USD na 1,13 USD. OPI je dobra naložba za tiste, ki iščejo stabilne prihodke iz pisarniških nepremičnin. Podjetje ponuja tudi zelo radodarno dividendo v višini 25 %.

  • Prednosti sklada Office Properties Income Trust vključujejo stabilne prihodke iz dolgoročnih najemnih pogodb z vladnimi in podjetniškimi najemniki ter razpršenost portfelja, ki zmanjšuje tveganje odvisnosti od posameznih trgov ali najemnikov.
  • Slabosti vključujejo občutljivost na gospodarske razmere, ki lahko vplivajo na povpraševanje po pisarniških prostorih, in tveganja, povezana z vzdrževanjem in posodabljanjem nepremičnin, kot so visoki stroški prenove ali izpolnjevanja gradbenih in okoljskih predpisov.

Zaradi prodaje premoženja in izteka nekaterih najemnih pogodb se je FFO na delnico v zadnjih treh letih skupno zmanjšal za -21 %. Več kot 90 % dolga družbe OPI je s fiksno obrestno mero, vendar pričakujemo, da se bodo stroški obresti letos povečali zaradi visokih obrestnih mer.

Pričakovanja analitikov.

Kot vidimo, so analitiki glede tega podjetja optimistični, saj se strinjajo s povprečno ciljno ceno 20,50 USD.

Zaključek

Čeprav lahko ta 3 podjetja veliko vlagateljev privabijo z visokimi dividendnimi donosi in jim lahko pomagajo pri ustvarjanju pasivnega dohodka, je izjemno pomembno, da se opravi poglobljena analiza teh podjetij, da vlagatelji podrobno spoznajo vsako podjetje.

Prav tako je dobro upoštevati, da sedanje okolje visokih obrestnih mer ni povsem ugodno za družbe REIT, zato morate biti previdni in skrbno pretehtati svoje naložbe, prav tako pa dobro premislite, ali so ta podjetja primerna za vaš portfelj.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.