S&P 500 ^GSPC
5,081.92
+0.24%
Nvidia NVDA
$793.86
+2.22%
Meta META
$489.11
+1.05%
Amazon AMZN
$174.77
+0.93%
Tesla TSLA
$200.40
-0.81%
Alphabet GOOG
$138.22
+0.57%
Apple AAPL
$180.92
-0.28%
Microsoft MSFT
$407.86
+0.03%

Печалби: Warner Bros Discovery и Lyft Inc

Ventseslav Vodenicharov
5. 5. 2023
1 min read

Warner Bros. Discovery отчита голяма обща загуба, въпреки че американските стрийминг предавания са на печалба

Warner Bros Discovery (WBD ) отчете голяма тримесечна загуба, въпреки че сегментът за директен стрийминг в САЩ е на печалба за първи път в историята си.

Компанията очаква също така DTC, или стриймингът, да бъде на печалба в САЩ през 2023 г., една година преди очакванията си, заяви главният изпълнителен директор Дейвид Заслав в доклада за приходите в петък сутринта.

Приходите за първото тримесечие възлизат на 10,7 млрд. долара, което е приблизително в съответствие с прогнозите на анализаторите. Компанията отчете нетна загуба в размер на 1,1 млрд. долара и коригирана EBITDA в размер на 2,6 млрд. долара.

Ето цифрите, които компанията съобщи, сравнени с оценките на анализаторите, според Refinitiv:

Приходи: 10,7 млрд. долара при очаквания за 10,78 млрд. долара.
Загубана акция: Печалба: 44 цента спрямо очакваните 1 цент

Подобно на всички големи медийни компании, Warner Bros. Discovery се фокусира върху стрийминга на видео, тъй като милиони американци се отказват от традиционната платена телевизия всяка година. Компанията приключи тримесечието с 97,6 млн. абонати за стрийминг, което е с 1,6 млн. повече от предходното тримесечие.

Американският сегмент за директни доставки до потребителите реализира печалба от 50 млн. долара за тримесечието, което е подобрение на годишна база със 704 млн. долара на проформа комбинирана база. В международен план стриймингът все още губи позиции, заяви ръководителят на стрийминга в Warner Bros. по време на конферентния разговор. JB Perrette от Discovery.

Warner Bros. Discovery добавя съдържание Discovery+ към услугата си HBO Max и ще я възобнови в САЩ по-късно този месец като Max. Преди това Заслав обеща, че стрийминг бизнесът му ще бъде рентабилен до 2024 г. и печеливш до 2025 г. Заслав агресивно намали разходите за съдържание, включително постепенно изтегляйки предавания и филми от Max, за да даде тласък на усилията за превръщане на бизнеса в печеливш.

"Имаме страхотен продукт, който ще бъде печеливш тази година", каза Заслав по време на конферентния разговор за приходите. Заслав отбеляза, че компанията разполага и с новинарски и спортни предавания, които все още не е добавила към Max. Warner Bros. Discovery ще води "дисциплинирани" преговори за подновяване на правата върху Националната баскетболна асоциация, добави Заслав.

"Разполагаме с голямо разнообразие от активи", каза Заслав. "Сега преструктурирахме тази компания и сме наистина солидни в рамите. Средата е предизвикателна, предизвикателна, предизвикателна, но щом нещата започнат да се подобряват, ще видите много бърз обрат в тази компания." Warner Bros. Discovery загуби 930 млн. долара свободен паричен поток през тримесечието, главно поради лихви и плащания за спортни медийни права.

WBD
$8.84 $0.12 +1.44%
Capital Structure
Market Cap
21.0B
Enterpr. Val.
65.7B
Valuation
P/E
-4.4
P/S
0.6
Dividends
Yield
-
Payout
-

Компанията завърши четвъртото тримесечие с 49,5 млрд. долара дълг в баланса си и 2,6 млрд. долара парични средства в наличност. Warner Bros. Discovery се опитва да увеличи свободния паричен поток чрез намаляване на разходите, включително чрез съкращаване на хиляди служители през миналата година, за да намали високия си дългов товар.

Сегментът на кабелните мрежи на компанията е донесъл 5,6 млрд. долара през тримесечието, което е с 10% по-малко на годишна база. Приходите от дистрибуция са намалели с 3%, като се изключат чуждестранните валути, тъй като все повече клиенти се отказват от кабелна телевизия. Приходите от реклама са намалели с 14% през тримесечието.

Приходите на студиото Warner Bros. възлизат на 3,2 млрд. долара, което представлява спад от 7% без отчитане на чуждестранната валута.

Акциите на Lyft паднаха с 15% заради слабата прогноза за второто тримесечие

Акциите на Lyft Inc (LYFT ) поевтиняха с близо 15% в разширената търговия в четвъртък, след като компанията за превоз на пътници публикува по-слаба от очакваното прогноза за второто тримесечие.

Ето как се е представила компанията през първото тримесечие според анализаторите, анкетирани от Refinitiv:


Приходи: 1 млрд. долара при очаквани 981 млн. долара

$LYFT+0.4% отчете нетна загуба от 187,6 млн. долара, включително разходи за компенсации на базата на акции и свързани разходи за заплати в размер на 186,6 млн. долара. През предходната година компанията е спечелила 196,9 млн. долара.

Lyft заяви, че очаква продажби за второто тримесечие в размер на приблизително 1,0-1,02 млрд. долара, докато анализаторите прогнозираха продажби в размер на 1,08 млрд. долара, според Refinitiv.

Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация ще бъде 20-30 млн. долара, заяви компанията. Анализаторите в проучването на Refinitiv очакваха средно EBIDTA в размер на 49,3 млн. долара.

Приходите през първото тримесечие са нараснали с 14% спрямо 875,6 млн. долара година по-рано.


"Подобряваме услугата за споделено пътуване и сме развълнувани от първите резултати", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Lyft Дейвид Ришър. "Пътниците пътуват повече, а шофьорите имат възможност да печелят повече".

Ришър, бивш ръководител на отдел "Търговия на дребно" в Amazon, пое поста главен изпълнителен директор миналия месец, след като съоснователите Логан Грийн, който беше главен изпълнителен директор, и Джон Цимер обявиха, че ще се оттеглят от ежедневните си функции в компанията.

Преди следколедния срив акциите на Lyft бяха загубили половината от стойността си през последната година.

LYFT

Lyft, Inc.

LYFT
$15.74 $0.06 +0.35%
Capital Structure
Market Cap
6.3B
Enterpr. Val.
6.4B
Valuation
P/E
-18.2
P/S
1.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.