S&P 500 ^GSPC
5,138.14
+0.82%
Nvidia NVDA
$821.82
+3.88%
Meta META
$502.26
+2.47%
Alphabet GOOG
$138.06
-1.23%
Amazon AMZN
$178.32
+0.88%
Apple AAPL
$179.66
-0.61%
Microsoft MSFT
$415.36
+0.42%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Cum să investiți în ETF-urile extrem de populare SCHD și JEPI?

Mihai Dragavei
6. 5. 2023
5 min read

ETF-urile sunt extrem de populare în rândul investitorilor. Mai ales datorită costului lor scăzut și a opțiunii DCA. Alegerea clasică a investitorilor de retail obișnuia să fie un ETF legat de un indice american. Dar acum alte două tipuri de ETF-uri câștigă popularitate.

ETF-urile $SCHD+0.7% și $JEPI+0.2% aduc o combinație atrăgătoare de stabilitate și creștere pentru investitori. Un mix de acțiuni cu dividende ridicate pe termen lung permite generarea unui venit stabil. De asemenea, acestea au un potențial de creștere a capitalului care, din punct de vedere istoric, a fost comparabil cu piața largă. Ambele ETF-uri au un manager dovedit și un istoric lung și de succes. Acestea oferă diversificare și o performanță solidă fără a depinde de titluri individuale. Costurile foarte scăzute permit apoi investitorilor să primească o parte substanțială din apreciere.

$SCHDcare+0.7%este cunoscut pentru comisioanele sale scăzute și pentru că se concentrează pe minimizarea costurilor investitorilor. Comisionul managerului de fond este de numai 0,06%. Acesta este unul dintre cele mai mici comisioane dintre ETF-urile similare. Astfel, investitorul beneficiază în mare măsură de performanța acțiunilor suport ale fondului.

SCHD
$78.19 $0.55 +0.71%
1 Day
+0.01%
5 Days
+1%
1 Month
+1.12%
6 Months
+5.74%
YTD
+1.45%
1 Year
+3.22%
5 Years
+49.36%
Max.
+211.45%

Capital Structure

Market Cap
52.21B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
670.27M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
14.77
EPS
5.27
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

$JEPI+0.2% și are comisioane la fel de scăzute. Comisionul de administrare a fondului este de 0,5%, ceea ce este din nou cu mult sub media altor ETF-uri. Datorită cheltuielilor reduse, o parte substanțială a randamentelor ajunge la investitori fără a fi devalorizată de comisioane.

O altă cheltuială este reprezentată de comisioanele de tranzacționare. De obicei, în jur de 0,5% din suma tranzacționată, care este absorbită de platforma de tranzacționare (broker). Cu toate acestea, nici aici comisioanele nu sunt însă mai mari decât pentru tranzacționarea altor investiții. În combinație cu comisioanele scăzute ale managerului de fond, SCHD și JEPI ating astfel cea mai mare eficiență a costurilor dintre ETF-urile comparabile.

JEPI
$56.81 $0.14 +0.25%
1 Day
+0%
5 Days
+0.78%
1 Month
+1.63%
6 Months
+3.35%
YTD
+2.98%
1 Year
+4.61%
5 Years
+13.66%
Max.
+13.66%

Capital Structure

Market Cap
31.71B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
557.41M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
24.80
EPS
2.29
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

SCHD și JEPI sunt disponibile pentru investitorii pe termen lung, care pot beneficia de combinația lor de dividende și creștere a capitalului atunci când investesc pe o perioadă cuprinsă între 5 și 30 de ani. Acestea satisfac nevoia de venituri stabile și regulate fără a limita potențialul de creștere.

Pe scurt, SCHD și JEPI oferă o soluție bine echilibrată pentru investitorii care caută un venit stabil și o apreciere solidă a capitalului de pe piața bursieră. Succesul lor îndelungat și costurile reduse permit obținerea unor randamente bune cu un risc relativ scăzut. Combinația de randament și stabilitate este cheia popularității lor pe piață.

Cele mai mari 10 poziții ale SCHD. Sursa:
Cele mai mari poziții ale JEPI. Sursa

Cumpărarea de ETF-uri

Aceasta este o mică problemă. Știm cu toții că achiziționarea de ETF-uri americane este un pic mai dificilă. Investitorii europeni nu sunt complet favorizați de lege, așa că nu puteți cumpăra în mod oficial majoritatea ETF-urilor americane. Și pentru că sunt fonduri gestionate mai mult în mod activ, nu puteți găsi o "copie" cu domiciliul în Europa, așa cum se poate întâmpla cu originalul clasic $SPY+1.0% și versiunea europeană $IUSA.L.

Dar există mai multe alternative. Și aș fi bucuros să discut alte posibilități în comentarii, deoarece realitatea este adesea diferită și urmărirea a ceva este destul de problematică. Prima dintre alternative este cumpărarea prin intermediul unui broker din SUA - TastyWorks, de exemplu.

A doua opțiune este cumpărarea prin intermediul unui broker obișnuit. Puteți găsi $SCHD+0.7% la un număr semnificativ dintre ei. Dar, de cele mai multe ori, va fi sub forma unui CFD, ceea ce nu este ideal. Oferta JEPI este atunci și mai limitată la brokeri.

CFD înseamnă Contract for Difference (contract pentru diferență). Acestea sunt instrumente derivate extrabursiere care vă permit să speculați pe marginea mișcărilor de preț ale activelor fără a le deține fizic. Investitorul încheie un contract cu brokerul pentru a plăti diferența de preț a activului suport între deschiderea și închiderea poziției. Când prețul activului crește, investitorul primește o plată de la broker; când prețul scade, investitorul plătește brokerul.

Astfel, CFD-urile vă permit să vă expuneți la acțiuni, mărfuri, valute, indici și alte active cu un capital semnificativ mai mic decât dacă le dețineți fizic. Acest lucru permite investitorului să controleze investiția la paritate fără a fi nevoit să angajeze fonduri egale cu prețul integral al activului suport.

În același timp, însă, există un dezavantaj semnificativ prin faptul că un CFD nu este un titlu de valoare și, prin urmare, nu se aplică beneficiile și scutirile.

O a treia opțiune, conform mai multor surse de pe internet, este de a cumpăra prin intermediari mai "obișnuiți". Cumpărarea de SCHD și JEPI ar trebui să fie oferită de Komerční banka, care are, de asemenea, servicii de investiții. Aceasta permite achiziționarea unei game largi de ETF-uri, inclusiv a acestora. Necesită înființarea unui cont de investiții.

A, și apoi Fio bank - O altă mare bancă națională care oferă servicii de investiții, inclusiv tranzacționarea online a ETF-urilor. Se poate înființa un cont de investiții, iar condițiile sunt similare cu cele de la KB. Apoi, mai există și Patria Finance.

Investiți în JEPI sau SCHD? Cum? Împărtășiți cu alți investitori!

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propria decizie. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.