S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Hogyan fektessünk a rendkívül népszerű SCHD és JEPI ETF-ekbe?

Bandi Császár
6. 5. 2023
6 min read

Az ETF-ek rendkívül népszerűek a befektetők körében. Különösen az alacsony költségük és a DCA lehetőség miatt. A lakossági befektetők klasszikus választása korábban egy amerikai indexhez kötött ETF volt. Most azonban két másik is egyre népszerűbb.

A $SCHD-0.1% és a $JEPI+0.1% ETF-ek a stabilitás és a növekedés csábító kombinációját kínálják a befektetők számára. A hosszú távon magas osztalékkal rendelkező részvények keveréke stabil jövedelem generálását teszi lehetővé. Emellett olyan tőkenövekedési potenciállal rendelkeznek, amely történelmileg a széles piachoz hasonló. Mindkét ETF-nek van egy kipróbált kezelője és hosszú, sikeres története. Diverzifikációt és szilárd teljesítményt biztosítanak anélkül, hogy az egyes címektől függenének. A nagyon alacsony költségek aztán lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a felértékelődés jelentős részét megkapják.

$SCHDamely-0.1%alacsony díjairól és a befektetői költségek minimalizálására való összpontosításáról ismert. Az alapkezelői díj mindössze 0,06%. Ez az egyik legalacsonyabb díj a hasonló ETF-ek között. Így a befektető nagyrészt az alap mögöttes részvényeinek teljesítményéből profitál.

SCHD
$77.46 -$0.08 -0.11%
1 Day
+0%
5 Days
+1%
1 Month
+1.12%
6 Months
+5.74%
YTD
+1.45%
1 Year
+3.22%
5 Years
+49.36%
Max.
+211.45%

Capital Structure

Market Cap
52.21B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
670.27M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
14.77
EPS
5.27
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

$JEPI+0.1% és hasonlóan alacsony díjakkal rendelkezik. Az alapkezelői díj 0,5%, ami ismét jóval a többi ETF átlaga alatt van. Az alacsony költségek miatt a hozamok jelentős része úgy jut el a befektetőkhöz, hogy a díjak nem értéktelenítik el.

Egy másik költség a kereskedési díjak. Általában a forgalmazott összeg 0,5%-a körül van, amelyet a kereskedési platform (bróker) vesz át. A díjak azonban még itt sem magasabbak, mint más befektetések kereskedésénél. Az alacsony alapkezelői díjakkal kombinálva az SCHD és a JEPI így a hasonló ETF-ek közül a legmagasabb költséghatékonyságot éri el.

JEPI
$56.94 $0.04 +0.08%
1 Day
+0%
5 Days
+0.78%
1 Month
+1.63%
6 Months
+3.35%
YTD
+2.98%
1 Year
+4.61%
5 Years
+13.66%
Max.
+13.66%

Capital Structure

Market Cap
31.71B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
557.41M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
24.80
EPS
2.29
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

Az SCHD és a JEPI a hosszú távú befektetők számára elérhető, akik 5-30 éves befektetés esetén kihasználhatják az osztalék és a tőkenövekedés kombinációját. Kielégítik a rendszeres, stabil jövedelem iránti igényt anélkül, hogy korlátoznák a növekedési potenciált.

Röviden, az SCHD és a JEPI kiegyensúlyozott megoldást kínál a stabil jövedelmet és a részvénypiacról származó szilárd tőkeértéknövekedést kereső befektetők számára. Hosszú sikertörténetük és alacsony költségeik jó hozamot tesznek lehetővé viszonylag alacsony kockázat mellett. A hozam és a stabilitás kombinációja a kulcsa a piacon való népszerűségüknek.

Az SCHD 10 legnagyobb pozíciója. Forrás:
JEPI legnagyobb pozíciói. Forrás

ETF-ek vásárlása

Ez egy kicsit problémás. Mindannyian tudjuk, hogy az amerikai ETF-ek vásárlása egy kicsit trükkös. Az európai befektetőknek nem teljesen kedvez a törvény, így a legtöbb amerikai ETF-et hivatalosan nem lehet megvásárolni. És mivel ezek inkább aktívan kezelt alapok, nem találhatsz európai székhelyű "másolatot", mint a klasszikus eredeti $SPY-0.1% és az európai változat $IUSA.L esetében.

De számos alternatíva létezik. És szívesen megvitatok más lehetőségeket is a hozzászólásokban, mivel a valóság gyakran más, és valaminek a nyomon követése elég problémás. Az első alternatíva az amerikai brókeren keresztül történő vásárlás - például a TastyWorks.

A második lehetőség a rendes brókeren keresztül történő vásárlás. A $SCHD-t-0.1% jelentős részüknél megtalálhatja. De legtöbbször CFD formájában lesz, ami nem ideális. A JEPI kínálata ekkor még korlátozottabb a brókereknél.

A CFD a Contract for Difference rövidítése. Ezek olyan tőzsdén kívüli származtatott ügyletek, amelyek lehetővé teszik, hogy spekuláljon az eszközök ármozgására anélkül, hogy fizikailag birtokolná azokat. A befektető szerződést köt a brókerrel, hogy kifizeti a mögöttes eszköz árfolyamának a pozíció nyitása és zárása közötti különbséget. Ha az eszköz ára emelkedik, a befektető kifizetést kap a brókertől; ha az ár csökken, a befektető fizet a brókernek.

A CFD-k tehát lehetővé teszik, hogy a részvények, áruk, devizák, indexek és egyéb eszközök iránti kitettséget lényegesen kisebb tőkével szerezzen, mintha fizikailag birtokolná azokat. Ez lehetővé teszi a befektető számára, hogy a befektetést névértéken ellenőrizze anélkül, hogy a mögöttes eszköz teljes árával megegyező összegeket kellene lekötnie.

Ugyanakkor azonban jelentős hátránya, hogy a CFD nem értékpapír, így az előnyök és mentességek nem érvényesek.

Egy harmadik lehetőség - több internetes forrás szerint - a "mainstream" közvetítőkön keresztül történő vásárlás. Az SCHD és a JEPI megvásárlását a Komerční banka kínálná, amely befektetési szolgáltatásokkal is rendelkezik. Ez lehetővé teszi az ETF-ek széles körének megvásárlását, beleértve ezeket is. Befektetési számla létrehozását igényli.

Ja, és akkor Fio bank - Egy másik nagy hazai bank, amely befektetési szolgáltatásokat kínál, beleértve az online ETF kereskedést is. Befektetési számlát lehet létrehozni, és a feltételek hasonlóak a KB-hoz. Aztán ott van még a Patria Finance.

A JEPI-be vagy az SCHD-be fektetsz be? Hogyan? Ossza meg más befektetőkkel!

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntése alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.