S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Kako vlagati v izjemno priljubljena ETF SCHD in JEPI?

Dragoslav Golob
6. 5. 2023
5 min read

Skladi ETF so med vlagatelji zelo priljubljeni. Zlasti zaradi nizkih stroškov in možnosti DCA. Klasična izbira malih vlagateljev je bil včasih ETF, vezan na ameriški indeks. Zdaj pa sta vse bolj priljubljena še dva druga.

ETF-ja $SCHD+0.3% in $JEPI+0.1% vlagateljem prinašata vabljivo kombinacijo stabilnosti in rasti. Mešanica delnic z dolgoročno visokimi dividendami omogoča ustvarjanje stabilnega dohodka. Imata tudi potencial za rast kapitala, ki je bil v preteklosti primerljiv s širšim trgom. Oba ETF-ja imata preverjenega upravitelja in dolgo, uspešno zgodovino. Zagotavljata razpršenost in solidno uspešnost, ne da bi bila odvisna od posameznih naslovov. Zelo nizki stroški nato vlagateljem omogočajo, da prejmejo znaten del apreciacije.

$SCHDki+0.3%je znan po nizkih provizijah in osredotočenosti na zmanjšanje stroškov vlagateljev. Pristojbina za upravljanje sklada znaša le 0,06 %. To je ena najnižjih pristojbin med podobnimi ETF-ji. Tako ima vlagatelj v veliki meri koristi od uspešnosti osnovnih delnic sklada.

SCHD
$78.38 $0.22 +0.29%
1 Day
+0%
5 Days
+1%
1 Month
+1.12%
6 Months
+5.74%
YTD
+1.45%
1 Year
+3.22%
5 Years
+49.36%
Max.
+211.45%

Capital Structure

Market Cap
52.32B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
667.44M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
14.87
EPS
5.27
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

$JEPI+0.1% in ima podobno nizke pristojbine. Pristojbina za upravljavca sklada znaša 0,5 %, kar je spet precej pod povprečjem drugih skladov ETF. Zaradi nizkih stroškov precejšen del donosov doseže vlagatelje, ne da bi jih razvrednotili s pristojbinami.

Drugi strošek so provizije za trgovanje. Običajno gre za približno 0,5 % zneska, s katerim se trguje, kar prevzame trgovalna platforma (posrednik). Vendar tudi tu provizije niso višje kot pri trgovanju z drugimi naložbami. V kombinaciji z nizkimi provizijami upravljavca sklada tako SCHD in JEPI dosegata najvišjo stroškovno učinkovitost med primerljivimi ETF-ji.

JEPI
$56.88 $0.06 +0.10%
1 Day
+0%
5 Days
+0.78%
1 Month
+1.63%
6 Months
+3.35%
YTD
+2.98%
1 Year
+4.61%
5 Years
+13.66%
Max.
+13.66%

Capital Structure

Market Cap
31.67B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
556.72M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
24.81
EPS
2.29
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

SCHD in JEPI sta na voljo dolgoročnim vlagateljem, ki lahko izkoristijo njuno kombinacijo dividend in rasti kapitala pri naložbah za obdobje od 5 do 30 let. Zadovoljujeta potrebo po rednem stabilnem dohodku, ne da bi omejevala potencial rasti.

Skratka, SCHD in JEPI zagotavljata dobro uravnoteženo rešitev za vlagatelje, ki iščejo stabilen dohodek in trdno rast kapitala na delniškem trgu. Njuna dolgoletna uspešnost in nizki stroški omogočajo dobre donose ob razmeroma nizkem tveganju. Kombinacija donosa in stabilnosti je ključ do njune priljubljenosti na trgu.

10 največjih pozicij SCHD. Vir:
Največje pozicije družbe JEPI. Vir: .

Nakup skladov ETF

To je nekoliko problematično. Vsi vemo, da je nakup ameriških ETF-ov nekoliko zapleten. Zakonodaja evropskim vlagateljem ni povsem naklonjena, zato uradno ne morete kupiti večine ameriških ETF-ov. In ker gre za bolj aktivno upravljane sklade, ne morete najti "kopije" z evropskim domicilom, kot to lahko storite pri klasičnem izvirniku $SPY-0.1% in evropski različici $IUSA.L.

Vendar obstaja več alternativ. V komentarjih pa se bom z veseljem pogovarjal tudi o drugih možnostih, saj je realnost pogosto drugačna in je sledenje nečemu precej problematično. Prva od alternativ je nakup prek ameriškega borznega posrednika - na primer TastyWorks.

Druga možnost je nakup prek običajnega posrednika. Pri precejšnjem številu od njih lahko najdete $SCHD+0.3%. Vendar bo največkrat v obliki CFD-ja, kar ni idealno. Ponudba JEPI je v tem primeru pri borznih posrednikih še bolj omejena.

CFD je kratica za pogodbo za razliko. To so izvedeni finančni instrumenti, s katerimi se trguje na prostem trgu in s katerimi lahko špekulirate na gibanje cen sredstev, ne da bi jih fizično imeli v lasti. Vlagatelj z borznim posrednikom sklene pogodbo o izplačilu razlike v ceni osnovnega sredstva med odprtjem in zaprtjem pozicije. Ko cena sredstva naraste, vlagatelj prejme plačilo od borznega posrednika; ko cena pade, vlagatelj plača borznemu posredniku.

CFD-ji tako omogočajo izpostavljenost delnicam, blagu, valutam, indeksom in drugim sredstvom z bistveno manjšim kapitalom, kot če bi jih imeli v fizični lasti. To vlagatelju omogoča nadzor nad naložbo po nominalni vrednosti, ne da bi mu bilo treba nameniti sredstva v višini celotne cene osnovnega sredstva.

Hkrati pa obstaja pomembna pomanjkljivost, saj CFD ni vrednostni papir, zato zanj ne veljajo ugodnosti in izjeme.

Tretja možnost, ki jo navaja več virov na internetu, je nakup prek bolj "običajnih" posrednikov. Nakup listin SCHD in JEPI naj bi ponujala Komerční banka, ki ima tudi investicijske storitve. Omogoča nakup širokega nabora ETF-jev, vključno s temi. Zahteva vzpostavitev naložbenega računa.

Oh, in potem Fio banka - Še ena velika domača banka, ki ponuja investicijske storitve, vključno s spletnim trgovanjem s skladi ETF. Vzpostavite lahko investicijski račun, pogoji pa so podobni kot pri KB. Potem je tu še Patria Finance.

Ali vlagate v JEPI ali SCHD? Kako? Delite z drugimi vlagatelji!

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastne odločitve. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.