S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

4 tényező, amely egy híres közgazdász szerint örökre megváltoztatja a piacot

Adorján Fülöp
6. 5. 2023
6 min read

A jelenlegi helyzetben kevesen mernék megtippelni, hogy mi fog történni. A vélemények skálája a "semmitől" a "történelem legnagyobb összeomlásáig" terjed. Van azonban egy ismerős hang, amely nem fél rendszeresen hangot adni véleményének. Ezúttal nyíltan leírt több olyan tényezőt, amelyek meghatározzák a piac jövőjét.

El-Erian ismeri azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák majd a piacot.

El-Erian a gazdaság és a piaci események ismert kommentátora. Elég gyakran kitér a Fed-re és intézkedéseire, amelyeket hosszú távon nem tart helyesnek.

Mohammed El-Erian egyiptomi-amerikai közgazdász és befektető, aki 10 évig volt a világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjének, a PIMCO-nak a vezérigazgatója. Ő volt a PIMCO óriási növekedésének tervezője ebben az időszakban, amikor a PIMCO a világ legnagyobb globális kötvényalap-kezelőjévé vált.

El-Erian eredetileg Kairóból származik, de Londonban nőtt fel. Az Oxfordi Egyetemen és a Harvardon végzett, ahol közgazdaságtanból doktorált. Széles körben a világ egyik legbefolyásosabb befektetőjeként és közgazdászaként tartják számon. Bölcs és gyakran ellentmondásos kommentárjai és elemzései nagy hatással vannak a befektetőkre, a kötvénytulajdonosokra és a politikai döntéshozókra.

A PIMCO-tól való 2015-ös távozása óta El-Erian a Greylock Partners tanácsadója, a Harvard Egyetem professzora és a Council on Foreign Relations vezető munkatársa. Továbbra is gyakran ír kommentárokat, megjelenik a médiában, és részt vesz számos nemzetközi tanácsadó testületben, többek között az Egyesült Királyság Transzatlanti Üzleti Tanácsában. El-Erian rugalmas és pragmatikus gondolkodónak tartja magát, aki az összetett globális kérdéseket gyakran integráló és új perspektívákból közelíti meg. És most sem marad el az aktuális események kommentálásában. A Financial Timesnak írt cikkébentöbb pontra is összpontosított. Így fogalmazott:

Aggódnak a 2023-as gazdasági kilátások miatt? Messze nem ön az egyetlen. Az elmúlt hat hónapban a Wall Street-i szakértők és elemzők összesített véleménye a várható lágy landolástól a kemény landoláson át a... nem landolásig terjedt. Nemrégiben az általános vélekedés visszatért a kemény landoláshoz, sőt egyesek még a bankrendszer zavara által kiváltott óriási válságtól is tartanak.

Ez a véleménykülönbség elsősorban a külső fejlemények és a politikai összeegyeztethetetlenségek kölcsönhatását, valamint aFederal Reserve következetlen politikai kommunikációját tükrözi. Ez utóbbi szokatlan a világ legbefolyásosabb, fejlett intézményekkel rendelkező gazdaságától.

És nem csak a piaci narratívákban tapasztalható volatilitás. A pénzügyi piacok kulcsfontosságú szegmenseinek mozgása is hullámvasútra hasonlított. Vegyük például a kétéves kincstárjegy hozamát, amely jelentős szerepet játszik a pénzügyi tevékenységek nagy részében. Márciusban rendkívül volatilis volt.

Ráadásul a Fed nem tud elég erős horgonyként szolgálni, mert nincs világos stratégiai elképzelése és elavult monetáris politikai kerete. Nem meglepő módon több gazdasági szakértő is elismerte, hogy ez az egyik legkiszámíthatatlanabb időszak az amerikai gazdaság számára, amelyet pályafutásuk során tapasztaltak.

De Erian-nak van egy megoldása. Szerinte a megfelelő válasz erre a szokatlan bizonytalanságra az, ha elfogadjuk és alkalmazkodunk hozzá. És bármennyire is bonyolultak a kilátások, lehetséges meghatározni egy sor olyan kérdést, amelyek a helyes irányba terelnek minket.

Az első a gazdaság kevésbé rugalmas kínálati oldala, ahogy a világ átáll a zöld energiára, a szűk munkaerőpiacra, a vállalati ellátási láncok újrakötésére és arra, ahogy a geopolitikai feszültségek átformálják a globalizációt.

Amásodik kérdés, hogy a Fed képes-e csökkenteni az inflációt, miközben korlátozza a foglalkoztatást és a növekedést érő károkat és fenntartja a pénzügyi stabilitást, az úgynevezett politikai trilemma.

A harmadik kérdés a közelmúltbeli közösségi és regionális banki zavarokból, a kevésbé stabil betétállományból, valamint a banki hitelezés szigorodó felügyeletének és szabályozásának valószínűsíthető kezdetéből eredő kedvezőtlen gazdasági fertőzésmértéke.

Anegyedik pedig a gazdaság és a politika egyre bonyolultabb kapcsolata, mind belföldön (beleértve az amerikai adósságplafon kérdését), mind pedig nemzetközi szinten (beleértve azt, hogy a nemzetbiztonsági megfontolások hogyan kerekednek felül a gazdasági megfontolásokon).

Ezekben az összetett kérdésekben mindannyiunknak számos lehetséges kimenetelű kérdéssel kell szembenéznünk. Ezért meg kell változtatnunk gondolkodásmódunkat és tervezési megközelítéseinket, és el kell mozdulnunk az alacsony kockázati valószínűségű, domináns alapforgatókönyv feltételezésétől.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.