S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

4 dejavniki, ki bodo po mnenju znanega ekonomista za vedno spremenili trg

Kristijan Kopitar
6. 5. 2023
4 min read

V trenutnih razmerah si le malokdo upa ugibati, kaj se bo zgodilo. Mnenja se gibljejo od "nič" do "največjega zloma v zgodovini". Obstaja pa en znan glas, ki se ne boji redno izražati svojega mnenja. Tokrat je odkrito opisal več dejavnikov, ki bodo določali prihodnost trga.

El-Erian pozna dejavnike, ki bodo določali trg

El-Erian je znan komentator gospodarstva in tržnih dogodkov. Precej pogosto se spušča v FED in njihove ukrepe, za katere meni, da na dolgi rok niso pravilni.

Mohamed El-Erian je egiptovsko-ameriški ekonomist in vlagatelj, ki je bil 10 let generalni direktor družbe PIMCO, enega največjih upravljavcev premoženja na svetu. V tem obdobju je poskrbel za izjemno rast družbe PIMCO, ki je postala največji upravitelj svetovnih obvezniških skladov na svetu.

El-Erian prihaja iz Kaira, odraščal pa je v Londonu. Diplomiral je na univerzi v Oxfordu in na Harvardu, kjer je doktoriral iz ekonomije. Velja za enega najvplivnejših svetovnih vlagateljev in ekonomistov. Njegovi modri in pogosto kontroverzni komentarji in analize imajo velik vpliv na vlagatelje, imetnike obveznic in oblikovalce politik.

Po odhodu iz družbe PIMCO leta 2015 je El-Erian svetovalec pri Greylock Partners, profesor na Univerzi Harvard in višji sodelavec pri Svetu za mednarodne odnose. Še naprej pogosto piše komentarje, nastopa v medijih in sodeluje v številnih mednarodnih svetovalnih organih, vključno z britanskim čezatlantskim poslovnim svetom. El-Erian se ima za prilagodljivega in pragmatičnega misleca, ki se zapletenih globalnih vprašanj pogosto loteva s povezovalnimi in novimi perspektivami. Tudi zdaj ne ostaja v ozadju in komentira aktualne dogodke. V svojem članku za Financial Times se je osredotočil na več točk. Pravi:

Ali ste zaskrbljeni zaradi gospodarskih obetov za leto 2023? Še zdaleč niste edini. V zadnjih šestih mesecih se je skupno mnenje strokovnjakov in analitikov z Wall Streeta spreminjalo od pričakovanega mehkega pristanka do trdega pristanka in ... brez pristanka. V zadnjem času se zdi, da se je splošno mnenje vrnilo k trdemu pristanku, nekateri pa se bojijo celo velikanske krize, ki jo bodo sprožili pretresi v bančnem sistemu.

Ta razpon mnenj odraža predvsem medsebojno vplivanje zunanjih gibanj z nezdružljivostjo politik in nedoslednim komuniciranjem politik s strani centralnebanke Federal Reserve. Slednje je nenavadno za najvplivnejše svetovno gospodarstvo z naprednimi institucijami.

A niso le tržne pripovedi tiste, ki so bile priča nestanovitnosti. Tudi gibanja v ključnih segmentih finančnih trgov so spominjala na vožnjo po toboganu. Vzemimo na primer dvoletni donos državne zakladnice, ki ima pomembno vlogo pri številnih finančnih dejavnostih. Marca je bil izjemno volatilen.

Poleg tega Fed ne more biti dovolj močno sidro, saj nima jasne strateške vizije in zastarelega okvira denarne politike. Ni presenetljivo, da je več ekonomskih strokovnjakov priznalo, da je to eno najbolj nepredvidljivih obdobij za ameriško gospodarstvo, kar so jih doživeli v svoji karieri.

Toda Erian ima rešitev. Prepričan je, da je pravilen odziv na to nenavadno negotovost ta, da jo sprejmemo in se ji prilagodimo. In naj bodo obeti še tako zapleteni, je mogoče določiti niz vprašanj, ki nas bodo usmerila v pravo smer.

Prvo je manj odporna ponudbena stran gospodarstva, saj se svet sooča s prehodom na zeleno energijo, zaostrenim trgom dela, ponovnim povezovanjem dobavnih verig podjetij in načinom, kako geopolitične napetosti preoblikujejo globalizacijo.

Drugo vprašanje je zmožnost Feda, da zmanjša inflacijo, hkrati pa omeji škodo za zaposlovanje in rast ter ohrani finančno stabilnost, kar je t. i. trilema politike.

Tretje vprašanje je obseg negativne gospodarske okužbe, ki je posledica nedavnih pretresov v lokalnih in regionalnih bankah, manj stabilne baze vlog ter verjetnega začetka strožjega nadzora in regulacije bančnih posojil.

Četrtič pa je vse bolj zapleteno razmerje med ekonomijo in politiko, tako doma (vključno z zgornjo mejo dolga ZDA) kot na mednarodni ravni (vključno s tem, da so vidiki nacionalne varnosti pomembnejši od ekonomskih).

V zvezi s temi zapletenimi vprašanji se vsi soočamo z velikim naborom verjetnih izidov. Zato moramo spremeniti svoje razmišljanje in pristope k načrtovanju in se izogniti predpostavki o prevladujočem osnovnem scenariju z majhno verjetnostjo tveganja.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo na podlagi podatkov iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.