S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Warren Buffett 10 legjobb tippje. Fektessen úgy, mint minden idők legjobb befektetője

György Sárosi
6. 5. 2023
8 min read

Néha mindenféle tanácsokat olvasunk az interneten. Némelyik jó, némelyik kevésbé. A szerző neve azonban hozzájárulhat a minőségükhöz. És talán kevés névnek van akkora súlya a befektetési világban, mint Warren Buffettnek. Nézzük meg tíz legjobb és leghíresebb tanácsát.

Warren Buffett tanácsai nem feltétlenül kizárólag a "vedd meg ezt és keress pénzt" fajtából valók. Sokkal inkább a befektetési filozófiáról és szemléletről szól. De előbb nézzük meg, hogy ki is Warren Buffett.

Ki az a Warren Buffett?

Warren Buffett minden idők egyik legsikeresebb befektetője és a Berkshire Hathaway $BRK-B+0.0% alapítója.

Warren Buffett 1930-ban született a nebraskai Omahában. A Pennsylvaniai Egyetem üzleti iskolájában szerzett diplomát. Hisz abban, hogy olyan tárgyi eszközökkel rendelkező vállalkozásokba kell befektetni, amelyek magas árrést és erős szabad cash flow-t termelnek. 1965-ben megszerezte a Berkshire Hathaway irányítását, és szisztematikusan elkezdett részesedéseket vásárolni a lemaradó vállalkozásokban nagyon alacsony áron. A Berkshire Hathawayt fokozatosan több mint 60 konglomerátum holdingvállalatává alakította.

Buffett a világ ötödik leggazdagabb embere.

Warren Buffett takarékosságáról, hosszú távú gondolkodásáról és józan befektetési szemléletéről ismert. Értékalapú befektetési filozófiáját ma már minden üzleti iskolában tanítják. Ő a világ egyik leggazdagabb embere, mégis szerényen él családi házában, szülővárosában, Omahában. De most térjünk rá a tanácsaira.

Warren Buffett 10 leghíresebb tanácsa

 • Takarékoskodj - Amikor először keresel pénzt, kísértésbe eshetsz, hogy elköltsd. Ne tedd! Ehelyett fektesse be újra a nyereséget. Buffett ezt már korán megtanulta. Középiskolás korában egy barátjával együtt vett egy flipperautomatát, hogy egy fodrászüzletbe tegyék. A pénzből további gépeket vásároltak, míg végül nyolc gépük volt különböző üzletekben. Amikor a barátai eladták az üzletet, Buffett a pénzt részvényvásárlásra és egy másik kisvállalkozás beindítására fordította.

Az osztalékok és általában a pénz újrabefektetése fontos. Nézd meg a táblázatot.

 • Legyen hajlandó különbözni - Ne arra alapozza a döntéseit, amit mások mondanak vagy tesznek. Amikor Buffett 1956-ban néhány befektetőből összerakott 100 000 dollárral kezdett el pénzt kezelni, csodabogárnak nevezték. Omahában dolgozott, nem a Wall Streeten, és nem volt hajlandó elmondani a partnereinek, hogy hova teszi a pénzüket. Az emberek bukást jósoltak neki, de amikor 14 évvel később bezárta a partnerségét, az már több mint 100 millió dollárt ért.
 • Never suck your thumb your thumb - Ez egy kicsit furcsa fordítás, elismerem, de az smsl elárulja. Előzetesen gyűjtsd össze az összes információt, amire szükséged van a döntéshez, és kérj meg egy barátot vagy rokont, hogy biztosan tartsd be a határidőt. Buffett büszke arra, hogy gyorsan hoz döntéseket és cselekszik. Minden felesleges ücsörgést és gondolkodást "hüvelykujjszopónak" nevez.
 • Tartsa magát a tervhez - Amikor a piac ingadozik, könnyű pánikba esni, és kísértésbe esni, hogy a visszaesés során eladja a részvényeit. Buffett azonban nem ajánlja ezt. "Vásárolj jóban-rosszban, és különösen jóban" - mondta a CNBC-nek. "Amikor rossz szalagcímeket látunk, az a kísértés, hogy azt mondjuk: 'Hát, talán kihagyhatnék egy évet vagy ilyesmi. Csak folytassuk a vásárlást. Az amerikai üzlet idővel nagyon jól fog menni, így tudod, hogy a befektetési univerzum is nagyon jól fog menni".
Az index tele van kilengésekkel, de csak egy kicsit késlekedni kell.
 • Figyeld a díjakat - És itt van az a pont, ahol a végletekig egyetértek Buffett-tel. Buffett az alacsony költségű indexalapok előnyeit hirdeti, és arra figyelmezteti a befektetőket, hogy figyeljenek a díjakra, amikor kiválasztják, hova fektessenek be. "A költségek valóban számítanak, amikor befektetsz" - mondta Buffett a CNBC televíziónak. "Ha a hozam 7% vagy 8%, és 1%-ot kell fizetni a díjakért, az óriási különbség abban, hogy mennyi pénzed lesz nyugdíjas korodban". "A rekordok azt mutatják, hogy egy nem kezelt indexalap hosszú távon elég jól teljesít, és az aktív befektetés mint csoport nem tudja legyőzni" - mondta Buffett.
 • Bízzon az elemzésében - Egy 1999-es részvényesi gyűlésen Buffett azt tanácsolta a befektetőknek, hogy "tanulják meg, mit tudnak, és mit nem". És ha részletesen megismered, hogy mibe fektetsz be, és biztos vagy benne, ne hagyd, hogy mások véleménye eltérítsen attól, amit te gondolsz a legjobbnak. "Nem nézhetsz csak úgy körül, és nem találhatsz olyan embereket, akik egyetértenek veled" - mondta Buffett a CNBC szerint.
 • Fektess be magadba - Buffett szerint különösen az infláció idején te vagy a legjobb befektetés. "A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kivételesen jó vagy valamiben" - mondta a Berkshire Hathaway 2022-es éves részvényesi közgyűlésén a CNBC szerint. "Bármilyen képességet senki nem vehet el tőled. Igazából nem tudod felfújni őket. Messze a legjobb befektetés minden, ami önmagadat fejleszti, és egyáltalán nem adózik"."
 • Legendás szabály - " Az 1. szabály a következő: Soha ne menj csődbe. A 2. szabály: Soha ne felejtsd el az 1. szabályt."
  Buffett gondolata itt egyszerűen hangzik, de lefegyverzően összetett. Befektetőként természetesen profitra törekszel a piacon, de ennek egyik legjobb módja, hogy elkerüld a veszteséget. Ha kiküszöbölöd azokat a döntéseket, amelyek veszteségnek teszik ki a portfóliódat, akkor ami megmarad, az nagyobb valószínűséggel lesz nyereség. Ha több pénz van a portfóliójában, még gyorsabban felerősítheti a nyereségét. Ez a megközelítés kihatással van a befektetések módjára. Buffett idézete azt sugallja, hogy ahelyett, hogy a lehető legnagyobb nyereségre törekedne, először a veszteség elkerülésére kell törekednie, és csak ezután összpontosíthat a nyereségre. Ez más gondolkodásmód, mint azoké a befektetőké, akik a részvénypiacra úgy tekintenek, mint egy nyerőgépre.
 • Lehetőségek - "Ritkán adódnak lehetőségek. Ha aranyeső esik, a vödröt vedd elő, ne a gyűszűvirágot." Buffett itt azt javasolja, hogy ha meglát egy lehetőséget, akkor gyorsan és határozottan cselekedjen. Amikor az esélyek az Ön javára billennek - például amikor a részvényárfolyamok jelentősen esnek -, akkor nagyot kell fektetnie, mert a jó árak nem biztos, hogy sokáig maradnak. Buffett gyakran alkalmazza ezt a megközelítést, amikor a piacok jelentősen esnek. A jó időkben sok készpénzt halmoz fel, majd agresszívan befektet, amikor a részvények esnek. A nagy mennyiségű biztonságos készpénzállomány lehetővé teszi számára, hogy ezt a stratégiát alkalmazza.
 • Légy mohó - Ezt a tanácsot/mondatot mindenki ismeri az eredetiben. Másoknak - "Egyszerűen csak próbálj meg mohó lenni, amikor mások is mohók, és csak akkor légy mohó, amikor mások is mohók."
  Míg egyes befektetők szerint a befektetés sokban a számokról szól, Buffett szerint a befektetésnek sok köze van maguknak a befektetőknek a viselkedéséhez. Amikor a befektetők kapzsivá válnak, és az egekbe repítik a részvényárakat, Buffett megijed, mert hamarosan piaci összeomlás következhet. Ezzel szemben, amikor a befektetők elmenekülnek a piactól vagy bizonyos részvényektől, Buffett jobban aggódik, mert az árak olcsóbbak. Amikor a részvények olcsóbbak, akkor nincs akkora kockázatuk, mint amikor drágák. És Buffett így gondolkodik, amikor el akarja kerülni a veszteségeket.

Mi a kedvenc tanácsod, amit Buffett adott neked? Követed valamelyiket?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.