S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Елон Мъск казва, че проблемите с търговските имоти представляват огромна заплаха за банките и системата

Ventseslav Vodenicharov
6. 5. 2023
1 min read

В интервю за Fox News Елон Мъск говори по широк кръг от теми. Една част особено ми допадна - и тя беше, че Елон наистина е притеснен от въздействието на кризата с търговските имоти, за която се говори от няколко седмици насам. Как според него тя може да се отрази на икономиката и особено на банките?

"Най-лошото в областта на търговските недвижими имоти все още не е отминало. Нещата, които наблюдавахме досега, са само леко влошаване на портфейла от недвижими имоти. Но според мен това ще се превърне в нещо много сериозно по-късно през годината".

https://www.youtube.com/watch?v=MpSvyWLEu8M

Той изтъкна, че тенденцията за работа от вкъщи е намалила значително използването на офис сгради по света. А това не предвещава нищо добро за търговските недвижими имоти.

Това, според него, е още един от недостатъците на работата от дома. Елон Мъск отдавна е критик на домашния офис, и то по няколко причини.

Продуктивността намалява, когато хората работят от вкъщи. Те работят по-неефективно, с по-дълги преходи между задачите и по-трудно разделяне на работата от личния живот.

Липсва им личното взаимодействие, което е ключово за наставничеството на по-младите работници, изграждането на екипна култура и непланираните иновации. Според Мъск силната фирмена култура и екипният дух са най-важни за дългосрочния успех на една компания, но те трудно се изграждат от разстояние.

Невербалната комуникация е важна, но трудно се управлява от разстояние, което води до загуба на ценни сигнали. Ръководителите трябва да бъдат виждани от своите служители, за да могат да предоставят незабавна обратна връзка, да изграждат доверие и да бъдат на разположение.

Въпреки че Мъск признава, че работата от дома може да бъде полезна в някои случаи, той предпочита взаимодействието и сътрудничеството лице в лице, когато това е възможно. Накратко, сега добавете към тези фактори и макроикономическия.

"Почти всички градове в момента изпитват рекордни нива на незаети площи за търговски недвижими имоти", обяснява Мъск. "Търговските недвижими имоти бяха нещо, което беше актив от клас А, че ако една банка притежаваше търговски недвижими имоти, това се считаше за най-високата сигурност... като едни от най-сигурните активи, които можете да имате", каза той."Сега това вече не е така .Една след друга компаниите прекратяват договорите си за наем или не ги подновяват. Или когато те фалират, банката, която притежава имотите, няма какво да възстанови. Защото някога това е била силна компания, която сега е мъртва. Какво ще получите от нея тогава?"

Така че може ли това да означава повече проблеми за банките?

Мъск се опасява, че е така. Ако банките поемат допълнителни удари от очаквания срив на търговските недвижими имоти, цялата система може да бъде изложена на риск.

Проблемите с търговските недвижими имоти през 2023 г. биха могли да предизвикат сериозни проблеми за банките, които вече изпитват финансови затруднения. Тези банки вероятно ще имат по-голяма експозиция към рискови активи, като например заеми за търговски недвижими имоти, чийто фалит може да доведе до значителни загуби. Освен това е малко вероятно те да разполагат с достатъчно резерви за покриване на тези загуби, което би довело до още по-голямо намаляване на капитала им и до финансова уязвимост.

За да изплатят дълговете си или да подобрят капиталовите си съотношения, тези банки биха могли да бъдат принудени да продадат активите си на ниски цени, което да доведе до значителни загуби. Продажбата на по-голям портфейл от търговски или ипотечни кредити би могла да доведе до катастрофални загуби. Публичните съобщения за загубите на тези банки от кредити за търговски недвижими имоти също биха подкопали значително доверието в банковата система. Това би затруднило достъпа на други банки и дружества до финансиране и би могло да предизвика по-широка финансова нестабилност.

Така проблемите в сектора на търговските недвижими имоти през 2023 г. биха могли да се превърнат в катализатор на финансова криза, особено ако засегнат вече отслабени банки. Това е още един удар, който икономиката може да понесе през тази година. Какво мислите вие? Предстои ли нещо подобно?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.