S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Анализ на Apple: Световният технологичен лидер е страхотен. Но може ли да бъде още по-добър?

Ventseslav Vodenicharov
6. 5. 2023
1 min read

Apple вероятно не се нуждае от представяне, защото почти всеки я познава. От друга страна, бих искал да следвам някакво оформление на моя анализ, така че нека го представим. Може да се изненадате от някои неща, които са очевидни на пръв поглед!

Основен преглед

Apple $AAPL+0.0% е американска мултинационална технологична компания, основана през 1976 г. от Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн. Седалището ѝ е в Купертино, Калифорния.

Apple е специализирана в проектирането, разработването и продажбата на електронни устройства, компютърен хардуер и софтуер, както и онлайн услуги. Нейните продукти като iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods и софтуер като iOS и watchOS са икони на отворената иновация, простотата и елегантността. Услугите включват Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card и iCloud. А те са може би по-важни, отколкото много инвеститори си представят.

Apple е пазарен лидер в областта на смартфоните, таблетите и стрийминг медиите. Нейните продукти и услуги се използват широко от физически лица и организации. Общата капитализация на Apple е повече от 2,6 трилиона долара, което я прави една от най-ценните компании в света.

AAPL

Apple

AAPL
$182.52 -$1.85 -1.00%
1 Day
-0.01%
5 Days
+0.52%
1 Month
-5.54%
6 Months
+1.79%
YTD
-0.68%
1 Year
+23.41%
5 Years
+323.26%
Max.
+143,546.28%

Capital Structure

Market Cap
2.85T
Enterpr. Val.
2.91T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
3.75%

Valuation / Dividends

P/E
28.69
EPS
6.43
P/S
7.38
P/B
38.59
Div. Yield
0.52%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Стратегията на Apple се фокусира върху иновациите чрез простота, интуитивност, високо качество и интеграция на хардуер, софтуер и услуги с несравнимо потребителско изживяване. Услугите и модерните технологии са ключови възможности за растеж.

Продуктите на Apple се проектират и разработват в компанията, а повечето компоненти се произвеждат от външни доставчици в Китай. Производството е много глобално и технологично напреднало, с интегрирана верига за доставки.

Паричните потоци на Apple все още се формират основно от продажби на хардуер. Но услугите се развиват бързо! Източник:

Сред основните конкуренти на Apple са Samsung (хардуер), Amazon $AMZN+0.0% (облачни услуги), Microsoft $MSFT+0.0% (софтуер) , Alphabet (услуги) и други. Apple е изправена пред натиск за иновации и растеж, породен от бързия технологичен напредък и конкуренцията в областта на смартфоните, таблетите, услугите и др.

Сектор

Технологичният сектор е огромен и бързо развиващ се. Той включва компании, занимаващи се с производство на хардуер, софтуер и свързани с тях услуги. Основните подсектори включват потребителска електроника, компютри и периферни устройства, комуникационно оборудване, полупроводници, софтуер, ИТ услуги и интернет.

Потребителската електроника включва компании като Apple, Samsung, Sony, LG и други, които произвеждат устройства като смартфони, таблети, телевизори, плейъри и др. Този сегмент е глобален и динамичен, повлиян от бързите иновации в областта на хардуера, софтуера, услугите и дизайна. Ключът към успеха е да се осигури несравнимо потребителско изживяване чрез елегантен хардуер и софтуер.

Някои от основните възможности в технологичния сектор включват облачни услуги, изкуствен интелект, интернет на нещата, виртуална реалност, усъвършенствани материали, технологии за възобновяеми източници и автоматизация. Това са сектори, в които в по-голямата си част Apple на пръв поглед изпуска влака.

Световният пазар на технологиите е на стойност над 8,5 трилиона долара и нараства с около 5% годишно. Основните региони на растеж са Азия, Северна Америка и Европа. САЩ остават доминиращата сила в областта на технологиите по отношение на иновациите и инвестициите в рисков капитал.

Очаква се през 2023 г. световният технологичен пазар да достигне 8,7 трилиона щатски долара. Това представлява годишен ръст от приблизително 5-6%. Важни подсектори като облачните услуги, софтуерът като услуга и изкуственият интелект ще растат още по-бързо. Този ръст ще бъде стимулиран от инвестициите на бизнеса в цифровата трансформация, разширяващата се средна класа в развиващите се страни и зависимия от технологиите начин на живот.

До 2030 г. се очаква глобалният технологичен пазар да достигне стойност от над 13 трилиона щатски долара. Това представлява годишен ръст от до 7% през това десетилетие. Големите революции като изкуствения общ интелект, виртуалната и разширената реалност, усъвършенстваната автоматизация и продължаващата електрическа революция ще разширят технологичните граници и ще открият нови възможности за компании като Apple. А всички знаем, че Apple ще издои тази крава до последната капка. Може да се качи на влака по-късно, но както винаги, ще го направи перфектно.

Залог за услуги

Когато кажете Apple, всеки се сеща за Стив Джобс и емблематичния плосък телефон. Той, разбира се, все още владее света и носи невероятно много пари на Apple. Но има един сегмент, който може би е още по-важен.

Сегментът на услугите на Apple включва инструменти като App Store, Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, Apple Pay и iCloud. Компанията, която е изправена пред леко забавяне и спад в продажбите на iPhone, напоследък се фокусира върху услугите и новата ѝ стратегия изглежда е успешна.

Приходи от продажби на iPhone за тримесечието. Източник:

Дейността на Apple в областта на услугите варира от App Store до лицензионни такси. Приходите от услуги, като например Apple Music, напоследък нарастват. Тази абонаментна услуга за стрийминг на музика има милиони абонати и сега е силен конкурент на традиционните оператори като Spotify.

Преди фокусът на компанията да се насочи към сегмента на услугите, носимата електроника и устройствата за дома бяха основните опорни точки в нейните резултати. Този сегмент включва продукти като AirPods, Apple Watch и HomePod.

Ръстът на приходите от сегмента на услугите може да се дължи и на милиардите долари, които Apple инвестира в научноизследователска и развойна дейност. Този голям бюджет отива за разработване на хардуер, както и за създаване на повече цифрови решения за ежедневието.

Настояща ситуация

Анализаторите очакват приходите на акция да нарастват с темп от 10,3% през следващите пет години. Ако коефициентът остане непроменен и се добави дивидент от 0,6%, се получава очаквана обща годишна възвръщаемост за акционерите от 10,9%. Това е малко по-високо от дългосрочната възвръщаемост на по-широкия пазар.

Въпреки това, само с леко намаляване на мултипликатора, тази доходност ще спадне значително. Освен това анализаторите са донякъде положително настроени по този въпрос.

Печалбата на акция е леко намаляла, но дългосрочната тенденция все още е положителна. Източник:

Компанията несъмнено е качествена. Apple винаги изненадва и винаги осигурява поскъпване. Това обаче просто не излиза с настоящата оценка.

Голям риск

Друг голям риск за Apple са опасенията, свързани с търсачките. Съобщава се, че Google плаща на Apple 20 млрд. долара годишно, за да бъде търсачката по подразбиране на нейните устройства. Но тук има два огромни риска. Първият е, че Google и Apple са изправени пред колективен иск, в който се твърди, че това плащане е незаконна монополна практика.

Дали това е вярно, предстои да разберем, но ако се окаже вярно и Apple бъде принудена да разработи своя собствена търсачка, това може да окаже огромно влияние върху печалбите на Apple. Като се има предвид, че сделката представлява една пета от печалбата на Apple, това е огромен риск.

Освен това Microsoft и Chat GPT потенциално стартират нова търсачка, която би могла да се конкурира с Google. Chat GPT представлява огромна опасност за всички технологични гиганти, които изпуснат този влак.

Apple е насочила по-голямата част от възвръщаемостта на акционерите си чрез обратно изкупуване на акции. Акциите на компанията в обращение са намалели с 3,4% на годишна база. При отчитане на дивидента, компанията осигурява обща възвръщаемост на акционерите от около 4%. Компанията връща пари на акционерите, на практика целия си свободен паричен поток.

Apple изкупува обратно акции, за да увеличи стойността за акционерите. Източник:

Въпреки това тя постига само 4% годишна възвръщаемост за акционерите. Очаквам Apple да продължи да бъде масово печеливша компания, но не очакваме да генерира такава възвръщаемост за акционерите, която да оправдае нейната оценка.

FCF на компанията расте. Но почти всички те се връщат на акционерите. Източник:

Основният въпрос вероятно е дали Apple ще предложи нещо ново. С нещо, което ще ги изстреля обратно в светлината на прожекторите. Това може да е VR, може да е несравним AI или нещо съвсем друго. Предполагам, че за Apple не остава нищо друго, освен да се изненада.

Имате ли Apple в портфейла си?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.