S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Analiza Apple: Liderul mondial în tehnologie este mare. Dar poate fi și mai bun?

Mihai Dragavei
6. 5. 2023
8 min read

Probabil că Apple nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru că aproape toată lumea o cunoaște. Pe de altă parte, aș dori să urmez o anumită schemă a analizei mele, așa că haideți să o prezentăm. S-ar putea să fiți surprinși de unele lucruri care sunt evidente la prima vedere!

Prezentare generală de bază

Apple $AAPL+0.0% este o companie multinațională americană de tehnologie fondată în 1976 de Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne. Aceasta are sediul central în Cupertino, California.

Apple este specializată în proiectarea, dezvoltarea și vânzarea de dispozitive electronice, hardware și software pentru calculatoare și servicii online. Produsele sale, cum ar fi iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods, și software-ul, cum ar fi iOS și watchOS, sunt icoane în materie de inovare deschisă, simplitate și eleganță. Serviciile includ Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card și iCloud. Iar acestea sunt poate mai importante decât își dau seama mulți investitori.

Apple este liderul pieței de smartphone-uri, tablete și streaming media. Produsele și serviciile sale sunt utilizate pe scară largă de către persoane și organizații. Capitalizarea totală a Apple este de peste 2 .600 de miliarde de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai valoroase companii din lume.

AAPL

Apple

AAPL
$184.37 $2.05 +1.12%
1 Day
+1.12%
5 Days
+0.52%
1 Month
-4.91%
6 Months
+4.03%
1 Year
+23.81%
YTD
-0.68%
5 Years
+326.39%
Max.
+143,546.28%

Capital Structure

Market Cap
2.85T
Enterpr. Val.
2.87T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
3.81%

Valuation / Dividends

P/E
28.67
EPS
6.43
P/S
7.26
P/B
37.97
Div. Yield
0.53%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Strategia Apple se concentrează pe inovație prin simplitate, intuitivitate, calitate ridicată și integrare de hardware, software și servicii cu o experiență de utilizare fără egal. Serviciile și tehnologiile avansate reprezintă oportunități cheie de creștere.

Produsele Apple sunt proiectate și dezvoltate intern, în timp ce majoritatea componentelor sunt fabricate de furnizori externi din China. Producția este foarte globală și avansată din punct de vedere tehnologic, cu un lanț de aprovizionare integrat.

Banii Apple provin încă în principal din vânzările de hardware. Dar serviciile sunt în creștere rapidă! Sursa:

Printre principalii concurenți ai Apple se numără Samsung (hardware), Amazon $AMZN+0.0% (cloud), Microsoft $MSFT+0.0% (software) , Alphabet (servicii) și alții. Apple se confruntă cu presiunea de a inova și de a se dezvolta creată de progresele tehnologice rapide și de concurența în domeniul smartphone-urilor, tabletelor, serviciilor etc.

Sectorul

Sectorul tehnologic este uriaș și se dezvoltă rapid. Acesta include companii implicate în producția de hardware, software și servicii conexe. Principalele subsectoare includ electronice de consum, calculatoare și periferice, echipamente de comunicații, semiconductori, software, servicii IT și internet.

Electronica de consum include companii precum Apple, Samsung, Sony, LG și altele care produc dispozitive precum smartphone-uri, tablete, televizoare, playere etc. Acest segment este global și dinamic, fiind influențat de inovațiile rapide în materie de hardware, software, servicii și design. Cheia succesului constă în furnizarea de experiențe de neegalat pentru utilizatori prin intermediul unui hardware și software elegant.

Unele dintre oportunitățile majore din sectorul tehnologic includ serviciile cloud, inteligența artificială, internetul lucrurilor, realitatea virtuală, materialele avansate, tehnologiile regenerabile și automatizarea. Acestea sunt sectoare în care, în cea mai mare parte, Apple ratează trenul la prima vedere.

Piața globală de tehnologie valorează peste 8,5 trilioane de dolari și crește cu aproximativ 5% pe an. Principalele regiuni de creștere sunt Asia, America de Nord și Europa. SUA rămân forța dominantă în domeniul tehnologiei în ceea ce privește inovarea și investițiile de capital de risc.

Se preconizează că piața mondială a tehnologiei va ajunge la 8,7 trilioane de dolari în 2023. Aceasta reprezintă o creștere anuală de aproximativ 5-6%. Subsectoare importante, precum serviciile cloud, software-ul ca serviciu și inteligența artificială, vor crește și mai rapid. Această creștere va fi determinată de investițiile întreprinderilor în transformarea digitală, de clasa de mijloc în expansiune în țările în curs de dezvoltare și de stilul de viață dependent de tehnologie.

Până în 2030, se preconizează că piața mondială a tehnologiei va atinge o valoare de peste 13 trilioane de dolari. Acest lucru reprezintă o creștere anuală de până la 7% pe parcursul acestui deceniu. Revoluții majore precum inteligența generală artificială, realitatea virtuală și augmentată, automatizarea avansată și revoluția electrică în curs de desfășurare vor împinge limitele tehnologice și vor deschide noi oportunități pentru companii precum Apple. Și știm cu toții că Apple va mulge această vacă până la ultima picătură. S-ar putea să sară mai târziu în tren, dar, ca întotdeauna, o va face perfect.

Un pariu pe servicii

Când spui Apple, toată lumea se gândește la Steve Jobs și la iconicului telefon plat. El, desigur, încă conduce lumea și aduce o sumă incredibilă de bani pentru Apple. Dar există un segment care ar putea fi chiar mai important.

Segmentul de servicii al Apple include instrumente precum App Store, Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, Apple Pay și iCloud. Compania, care se confruntă cu o ușoară încetinire și un declin al vânzărilor de iPhone, s-a concentrat recent pe servicii, iar noua sa strategie pare să aibă succes.

Veniturile din vânzările de iPhone pentru trimestru. Sursa

Afacerile Apple în domeniul serviciilor variază de la App Store până la taxele de licență. Veniturile bazate pe servicii, cum ar fi Apple Music, au crescut recent. Acest serviciu de streaming de muzică pe bază de abonament are milioane de abonați și este acum un concurent puternic pentru operatorii tradiționali, cum ar fi Spotify.

Înainte ca atenția companiei să se îndrepte către segmentul serviciilor, dispozitivele electronice purtabile și dispozitivele de uz casnic au fost pilonii principalelor sale rezultate. Acest segment include produse precum AirPods, Apple Watch și HomePod.

Creșterea veniturilor din segmentul de servicii poate fi atribuită și miliardelor de dolari pe care Apple le investește în cercetare și dezvoltare. Acest buget mare este destinat dezvoltării de hardware, precum și creării mai multor soluții digitale pentru viața de zi cu zi.

Situația actuală

Analiștii se așteaptă ca veniturile pe acțiune să crească cu 10,3% în următorii cinci ani. Dacă multiplul rămâne neschimbat și se adaugă un dividend de 0,6%, ajungem la un randament anual total preconizat pentru acționari de 10,9%. Această valoare este ușor mai mare decât randamentul pe termen lung al pieței în general.

Cu toate acestea, doar cu o ușoară reducere a multiplului, acest randament ar scădea semnificativ. În plus, analiștii sunt oarecum pozitivi în acest sens.

EPS este în ușoară scădere, dar tendința pe termen lung este încă pozitivă. Sursa

Compania este, fără îndoială, de calitate. Apple surprinde întotdeauna și oferă întotdeauna aprecieri. Cu toate acestea, pur și simplu nu iese cu evaluarea actuală.

Risc mare

Un alt risc mare pentru Apple este reprezentat de îngrijorările legate de motoarele de căutare. Se pare că Google plătește Apple 20 de miliarde de dolari pe an pentru a fi motorul de căutare implicit pe dispozitivele sale. Dar există două riscuri uriașe aici. Primul este că Google și Apple se confruntă cu un proces colectiv care susține că această plată este o practică monopolistă ilegală.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va dovedi adevărat, dar dacă se va dovedi și Apple va fi forțată să își dezvolte propriul motor de căutare, acest lucru ar putea reprezenta un impact uriaș asupra profiturilor Apple. Având în vedere că afacerea reprezintă o cincime din profiturile Apple, acesta este un risc uriaș.

În plus, Microsoft și Chat GPT ar putea lansa un nou motor de căutare care ar putea concura masiv cu Google. Chat GPT reprezintă un pericol uriaș pentru orice gigant tehnologic care pierde acest tren.

Apple a canalizat cea mai mare parte a randamentelor acționarilor săi prin răscumpărări de acțiuni. Acțiunile în circulație ale companiei au scăzut cu 3,4% de la an la an. Atunci când se ia în considerare dividendul, compania a oferit un randament total al acționarilor de aproximativ 4%. Compania returnează numerar acționarilor, efectiv tot fluxul său de numerar liber.

Apple răscumpără acțiuni pentru a crește valoarea acționarilor. Sursa:

Cu toate acestea, realizează doar 4% din randamentul anualizat pentru acționari. Mă aștept ca Apple să continue să fie o companie masiv profitabilă, dar nu ne așteptăm ca aceasta să genereze genul de randamente pentru acționari care să justifice evaluarea sa.

FCF-ul companiei este în creștere. Dar aproape toate acestea sunt returnate acționarilor. Sursa:

Întrebarea fundamentală este, probabil, dacă Apple va veni cu ceva nou. Cu un gamechanger care i-ar propulsa din nou în lumina reflectoarelor. Ar putea fi VR, ar putea fi o inteligență artificială de neegalat sau cu totul altceva. Pentru Apple, cred că nu există nimic de făcut decât să fie surprinsă.

Aveți Apple în portofoliu?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.