S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Analiza družbe Apple: Svetovni tehnološki voditelj je odličen. Toda ali je lahko še boljši?

Kristijan Kopitar
6. 5. 2023
7 min read

Podjetja Apple verjetno ni treba predstavljati, saj ga poznajo skoraj vsi. Po drugi strani pa bi rad sledil neki postavitvi svoje analize, zato jo predstavimo. Morda boste presenečeni nad nekaterimi stvarmi, ki so očitne na prvi pogled!

Osnovni pregled

Apple $AAPL-0.7% je ameriško mednarodno tehnološko podjetje, ki so ga leta 1976 ustanovili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Sedež ima v Cupertinu v Kaliforniji.

Apple je specializiran za oblikovanje, razvoj in prodajo elektronskih naprav, računalniške strojne in programske opreme ter spletnih storitev. Njegovi izdelki, kot so iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods, in programska oprema, kot sta iOS in watchOS, so ikone odprtih inovacij, preprostosti in elegance. Storitve vključujejo Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card in iCloud. In te so morda pomembnejše, kot se mnogi vlagatelji zavedajo.

Apple je vodilni na trgu pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in pretočnih medijev. Njegove izdelke in storitve pogosto uporabljajo posamezniki in organizacije. Skupna kapitalizacija družbe Apple znaša več kot 2,6 bilijona dolarjev, kar jo uvršča med najdragocenejša podjetja na svetu.

AAPL

Apple

AAPL
$181.42 -$1.21 -0.66%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.52%
1 Month
-5.54%
6 Months
+1.79%
YTD
-0.68%
1 Year
+23.41%
5 Years
+323.26%
Max.
+143,546.28%

Capital Structure

Market Cap
2.82T
Enterpr. Val.
2.91T
Revenue
385.71B
Shares Out.
15.44B
Debt/Capital
0.59
FCF Yield
3.75%

Valuation / Dividends

P/E
28.39
EPS
6.43
P/S
7.38
P/B
38.59
Div. Yield
0.52%
Div. Payout
14.95%

Capital Eff. / Margins

ROIC
55.51%
ROE
156.04%
ROA
28.55%
Gross
45.03%
Operating
30.76%
Net Profit
26.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Applova strategija se osredotoča na inovacije s preprostostjo, intuitivnostjo, visoko kakovostjo ter integracijo strojne in programske opreme ter storitev z neprimerljivo uporabniško izkušnjo. Storitve in napredne tehnologije so ključne priložnosti za rast.

Applovi izdelki so zasnovani in razviti v podjetju, večino sestavnih delov pa izdelujejo zunanji dobavitelji na Kitajskem. Proizvodnja je zelo globalna in tehnološko napredna, z integrirano dobavno verigo.

Apple še vedno pridobiva denar predvsem iz prodaje strojne opreme. Vendar pa storitve hitro rastejo! Vir:

Glavni konkurenti podjetja Apple so Samsung (strojna oprema), Amazon $AMZN-0.2% (oblak), Microsoft $MSFT+0.1% (programska oprema), Alphabet (storitve) in drugi. Apple se sooča s pritiskom na inovacije in rast, ki ga povzročajo hiter tehnološki napredek in konkurenca na področju pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, storitev itd.

Sektor

Tehnološki sektor je velik in hitro raste. Vključuje podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo strojne in programske opreme ter s tem povezanimi storitvami. Glavni podsektorji so potrošniška elektronika, računalniki in periferna oprema, komunikacijska oprema, polprevodniki, programska oprema, storitve IT in internet.

Potrošniška elektronika vključuje podjetja, kot so Apple, Samsung, Sony, LG in druga, ki proizvajajo naprave, kot so pametni telefoni, tablični računalniki, televizorji, predvajalniki itd. Ta segment je globalen in dinamičen, nanj pa vplivajo hitre inovacije na področju strojne in programske opreme, storitev in oblikovanja. Ključ do uspeha je zagotavljanje neprimerljive uporabniške izkušnje z elegantno strojno in programsko opremo.

Nekatere od glavnih priložnosti v tehnološkem sektorju vključujejo storitve v oblaku, umetno inteligenco, internet stvari, virtualno resničnost, napredne materiale, obnovljive tehnologije in avtomatizacijo. To so sektorji, v katerih Apple na prvi pogled večinoma zamuja vlak.

Svetovni tehnološki trg je vreden več kot 8,5 bilijona dolarjev in raste s približno 5-odstotno letno rastjo. Glavne regije rasti so Azija, Severna Amerika in Evropa. ZDA ostajajo prevladujoča sila na področju tehnologije v smislu inovacij in naložb tveganega kapitala.

Svetovni tehnološki trg naj bi leta 2023 dosegel 8,7 bilijona USD. To pomeni približno 5- do 6-odstotno letno rast. Pomembni podsektorji, kot so storitve v oblaku, programska oprema kot storitev in umetna inteligenca, bodo rasli še hitreje. To rast bodo spodbujale naložbe podjetij v digitalno preobrazbo, širjenje srednjega razreda v državah v razvoju in življenjski slog, odvisen od tehnologije.

Do leta 2030 naj bi svetovni tehnološki trg dosegel vrednost več kot 13 bilijonov ameriških dolarjev. To pomeni do 7-odstotno letno rast v tem desetletju. Velike revolucije, kot so splošna umetna inteligenca, virtualna in razširjena resničnost, napredna avtomatizacija ter električna revolucija, ki je v teku, bodo premikale tehnološke meje in odpirale nove priložnosti za podjetja, kot je Apple. In vsi vemo, da bo Apple to kravo podojil do zadnje kapljice. Morda bo na vlak skočil pozneje, a kot vedno bo to storil odlično.

Stava na storitve

Ko rečemo Apple, vsi pomislijo na Steva Jobsa in kultni ploščati telefon. Ta seveda še vedno vlada svetu in Applu prinaša neverjetno količino denarja. Toda obstaja segment, ki je morda še pomembnejši.

Segment Applovih storitev vključuje orodja, kot so App Store, Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, Apple Pay in iCloud. Podjetje, ki se sooča z rahlo upočasnitvijo in upadom prodaje iPhonov, se je v zadnjem času osredotočilo na storitve in zdi se, da je njegova nova strategija uspešna.

Prihodki od prodaje iPhonov v četrtletju. Vir:

Applovo poslovanje s storitvami obsega vse od trgovine App Store do licenčnin. Prihodki od storitev, kot je Apple Music, so se v zadnjem času povečali. Ta naročniška storitev pretakanja glasbe ima na milijone naročnikov in je zdaj močan konkurent uveljavljenim ponudnikom, kot je Spotify.

Preden se je podjetje osredotočilo na segment storitev, so bili glavni nosilci njegovih rezultatov nosljiva elektronika in naprave za dom. Ta segment vključuje izdelke, kot so AirPods, Apple Watch in HomePod.

Rast prihodkov iz segmenta storitev lahko pripišemo tudi milijardam dolarjev, ki jih Apple vlaga v raziskave in razvoj. Ta velik proračun je namenjen razvoju strojne opreme ter ustvarjanju več digitalnih rešitev za vsakdanje življenje.

Trenutni položaj

Analitiki pričakujejo, da bo dobiček na delnico v naslednjih petih letih rasel po 10,3-odstotni stopnji. Če se mnogokratnik ne spremeni in se doda 0,6-odstotna dividenda, dobimo pričakovano skupno letno donosnost za delničarje v višini 10,9 %. To je nekoliko več od dolgoročnega donosa širšega trga.

Vendar pa bi se ta donosnost z rahlim znižanjem večkratnika znatno zmanjšala. Poleg tega so analitiki glede tega nekoliko pozitivni.

Dobiček na dobiček se je nekoliko zmanjšal, vendar je dolgoročni trend še vedno pozitiven. Vir:

Podjetje je nedvomno kakovostno. Apple vedno preseneča in vedno prinaša donosnost. Vendar pa se to ob trenutnem vrednotenju preprosto ne izide.

Veliko tveganje

Drugo veliko tveganje za Apple so pomisleki glede iskalnikov. Google naj bi Applu plačal 20 milijard dolarjev na leto, da bi bil privzeti iskalnik na njegovih napravah. Vendar sta tu dve veliki tveganji. Prvo je, da se Google in Apple soočata s skupinsko tožbo, v kateri trdita, da je to plačilo nezakonita monopolna praksa.

Ali se bo to izkazalo za resnično, še ni znano, če pa se bo in bo Apple prisiljen razviti lasten iskalnik, bi to lahko imelo velik vpliv na Applove dobičke. Glede na to, da posel predstavlja petino Applovega dobička, je to veliko tveganje.

Poleg tega Microsoft in Chat GPT potencialno uvajata nov iskalnik, ki bi lahko močno konkuriral Googlu. Chat GPT predstavlja veliko nevarnost za vse tehnološke velikane, ki bi zamudili ta vlak.

Apple je večino svojih donosov delničarjev usmeril v odkup delnic. Delnice podjetja v obtoku so se v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšale za 3,4 %. Če upoštevamo še dividende, je podjetje zagotovilo približno 4-odstotni skupni donos delničarjev. Podjetje delničarjem vrača denar, dejansko ves svoj prosti denarni tok.

Apple odkupuje delnice, da bi povečal vrednost za delničarje. Vir:

Vendar pa dosega le 4-odstotne letne donose za delničarje. Pričakujem, da bo Apple še naprej zelo dobičkonosno podjetje, vendar ne pričakujemo, da bo ustvarjalo takšne donose za delničarje, ki bi upravičili njegovo vrednotenje.

Finančna sredstva podjetja se povečujejo. Vendar se skoraj vse vrača delničarjem. Vir:

Temeljno vprašanje je verjetno, ali bo Apple ponudil kaj novega. S čim, kar bi ga ponovno izstrelilo v središče pozornosti. To je lahko navidezna resničnost, umetna inteligenca brez primere ali kaj povsem drugega. Applu najbrž ne preostane drugega, kot da se pusti presenetiti.

Ali imate Apple v svojem portfelju?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.