S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

HB Fuller vállalat elemzése: A ragasztók technológiai vezető vállalata a növekedésért küzd

Bandi Császár
6. 5. 2023
9 min read

A vegyipari szegmens általában inkább hosszú távon stabil óriásokat rejt, amelyek hatalmas nyereséget termelnek és megtartják pozíciójukat. Néha azonban olyan ragadozót is találhatunk, amely tovább akar növekedni. Ez a HB Fuller Company esete, amelyet ma megvizsgálunk.

Alapvető áttekintés

A HB Fuller Company $FUL+0.0% 1887-ben alapított, speciális vegyi termékek, ragasztók és tömítőanyagok globális gyártója. A vállalat központja Minneapolisban található, és világszerte több mint 4500 embert foglalkoztat.

A HB Fuller a saját márkás termékek átfogó portfólióját kínálja, beleértve az ipari ragasztókat, a fogyóeszközöket, az orvosi, építőipari és csomagolóipari ragasztókat. Termékeit az ipari és végpiacok széles skáláján használják, beleértve az autóipart, az orvosi, csomagolási, elektronikai, tudományos és építőipari piacokat.

FUL
$79.56 $0.03 +0.04%
1 Day
+0%
5 Days
+0.45%
1 Month
+0.81%
6 Months
+14%
YTD
-2.1%
1 Year
+12.84%
5 Years
+53.17%
Max.
+9,309.24%

Capital Structure

Market Cap
4.27B
Enterpr. Val.
5.91B
Revenue
3.51B
Shares Out.
54.21M
Debt/Capital
0.51
FCF Yield
4.51%

Valuation / Dividends

P/E
30.42
EPS
2.59
P/S
1.21
P/B
2.43
Div. Yield
1.05%
Div. Payout
22.30%

Capital Eff. / Margins

ROIC
6.06%
ROE
8.53%
ROA
3.07%
Gross
28.74%
Operating
10.25%
Net Profit
4.13%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A HB Fuller több mint 3,7 milliárd dolláros éves árbevételével a speciális vegyipari termékek globális piacvezetője. Világszerte 19 gyártóüzemmel, valamint kutatóközpontokkal rendelkezik Észak-Amerikában, az EMEA-régióban és Ázsiában. Nagy hangsúlyt fektet az innovációra, és az évek során több mint 4500 szabadalmat kapott.

A vállalat stratégiája a termékinnováción, a portfólió bővítésén, valamint az új ügyfelek és piacok felé történő terjeszkedésen keresztül történő növekedésre összpontosít. A HB Fuller elkötelezett a fenntartható és etikus működés mellett, élen jár az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékek terén, és aláírta az ENSZ Globális Megállapodását.

A HB Fuller Company a növekedésre és az innovációra összpontosító speciális vegyipari gyártó. Erős globális piaci pozícióval rendelkezik a ragasztók és alkalmazások terén, amelyek világszerte támogatják a stratégiai iparágak ügyfeleinek nyújtott fejlett megoldásokat.

Szektor

A globális ipari ragasztópiac nagyon nagy és nagy növekedési potenciállal rendelkezik.

A piac különböző szegmensekre tagolódik a termék típusa, tulajdonságai és alkalmazása alapján. Például vizes ragasztók, oldószeres ragasztók, nyomásérzékeny ragasztók, hőre keményedő ragasztók, stb. A különböző szegmensek különböző ütemben növekednek az innovációk érettsége és elfogadása alapján azokban az iparágakban, ahol ezeket használják.

A piac növekedését befolyásoló négy legfontosabb tényező a következő:

  1. Azautóipar, különösen az elektromos járműveknövekedése. A ragasztók kritikus fontosságúak az autógyártásban.
  2. Ipari automatizálás és robotika. A ragasztók lehetővé teszik az alkatrészek precíz összeszerelését.
  3. A fenntartható és környezetbarát termékek iránti növekvő kereslet. Több vállalat fordul a vízbázisú és alacsony VOC tartalmú ragasztók felé.
  4. Új bioanyagok kifejlesztése. Pontos és biztonságos ragasztókra van szükség az olyan új anyagokkal való alkalmazásokhoz, mint például a bio-ragasztók.

A piac öt legnagyobb vállalata (Henkel, H.B. Fuller, 3M, Bostik, DowDuPont) uralja ezt a piacot, és együttesen mintegy 50%-os piaci részesedéssel rendelkeznek. E vállalatok közül sokan fúziók és felvásárlások, kutatás és fejlesztés, termékbővítések és földrajzi terjeszkedés révén innovációs és növekedési stratégiákat alkalmaznak.

Az ágazat növekedési lehetőségei közé tartoznak többek között a fenntartható ragasztók, a nagy teljesítményű ipari ragasztók, a megújuló anyagokhoz való ragasztók és a 3D nyomtatás. A fő veszélyeket az árnyomás, az ázsiai konkurencia és az olyan technológiák, mint az ultrahangos ragasztás okozta lehetséges zavarok jelentik.

Verseny

Ezeket már röviden említettem, de most részletesebben.

AHenkel a ragasztóanyag-ágazat globális vezetője, éves forgalma mintegy 20 milliárd euró. A HB Fuller legnagyobb versenytársa az Adhesive Technologies részlege, amely a ragasztók és tömítőanyagok széles választékát gyártja. A Henkel Európában erősebb pozícióval rendelkezik, míg a HB Fuller Észak-Amerikában vezető szerepet tölt be.

A3M $MMM-0.3% neves globális technológiai vállalat, amely felvásárlások révén nagyon erős pozíciót szerzett a ragasztók és laminált anyagok területén. A 3M Adhesives and Tapes divíziója a HB Fullerrel versenyez a különböző ipari és fogyasztói piacokra szánt innovatív megoldásokkal. A 3M azonban nagyobb és diverzifikáltabb vállalat, mint a HB Fuller.

ABostik, a multinacionális francia Arkema csoport részlege, ragasztók és csomagolóanyagok széles portfólióját kínálja az ipari, építőipari és végfelhasználói iparágak számára. A Bostik globálisan működik, és jelentős jelenléttel rendelkezik számos olyan régióban, ahol a HB Fuller is működik. Bár az Arkema nagyobb vállalat, a Bostik a HB Fulleréhez hasonló, erősen koncentrált ragasztóanyag-portfólióval rendelkezik.

ADowDuPont egy globális vegyipari és anyagipari óriás, amelynek elektronikai és építőanyagokkal foglalkozó részlege speciális ragasztókat, laminátumokat és festékeket gyárt ipari és műszaki alkalmazásokhoz. Bár a DowDuPontot a fő versenytársak között említik, részlege kevésbé kapcsolódik és összpontosít a ragasztókra, mint a HB Fuller, a Henkel vagy a 3M.

Összefoglalva, a Henkel és a 3M jelenleg a HB Fuller legnagyobb és legközvetlenebb versenytársai. Erősebb globális jelenlétük és erőforrásaik vannak, de a HB Fuller vezet a ragasztóanyagokra való szakosodásban és innovációban, és hosszú távú növekedési stratégiával rendelkezik. A Bostik szintén jelentős regionális versenytárs, míg a DowDuPont nem koncentrál annyira közvetlenül erre a piacra.

Jelenlegi helyzet

Úgy gondolom, érdemes megjegyezni, hogy a Fuller nem a legjobb eredményeket érte el, amikor saját belső előrejelzéseinek teljesítéséről és lenyűgöző árrések eléréséről volt szó. Másrészről viszont legalább az EBITDA-t sikerült növelniük.

Az elemzők arra számítanak, hogy az EBITDA valamivel 15% felett lesz a 23. pénzügyi évben, ami a közeljövőben kissé befolyásolja, de idővel javulni fog, ahogy a vállalat tovább fejleszti a termékportfólióját.

Az FCF csökkent. Forrás:

A nettó nyereség a 2018-as 171,2 millió dollárról 2019-ben ténylegesen 130,8 millió dollárra csökkent. 2020-ban aztán tovább esett 123,7 millió dollárra. Azonban 2021-ben az eladások javulásával a nyereség is javult, amely 161,4 millió dollárra emelkedett. Ráadásul úgy tűnik, a vállalat több szegmensben is igazán szép növekedésre készül.

Az első említésre méltó szegmens a higiéniai, orvosi és fogyasztói ragasztók. Ide tartozik a rugalmas csomagolóanyagok, grafikai anyagok és borítékok gyártása. Tavaly ez a szegmens a vállalat árbevételének 45%-át és a nyereség tekintélyes 55%-át adta.

A következő a sorban a műszaki ragasztók szegmens, amely nagy teljesítményű ragasztókat kínál a közlekedés, az elektronika, az egészségügy, a tiszta energia, a repülőgépipar, a védelem és más kapcsolódó piacok számára. Ezek adják a vállalat árbevételének mintegy 42%-át és nyereségének 54%-át. A menedzsment mindkettőben növekedést vár.

Az osztalék viszonylag szerény 1,19%. Másrészt ez egy ésszerű 0,25-ös kifizetési arányt jelent, de ez is rendkívül stabil, és a vállalat hosszú évek óta emeli és fizeti. Jelenleg úgy tűnik, hogy a vállalatnak nem is okoz gondot az osztalék további menedzselése, vagy az osztalék emelésének leállítása.

Kissé negatív hír, hogy a FUL is hígítja a részvényeit, és több részvényt bocsát ki. Minden befektető érthető módon pont az ellenkezőjét szeretné látni. Vagyis azt, hogy visszavásárolja őket, hogy növelje az értéket a befektetők számára.

A H.B. Fuller figyelemre méltóan rugalmasnak bizonyult. Amikor 2020-ban a világjárvány éles recessziót okozott, az ipari gyártónak az egy részvényre jutó eredményében mindössze 4%-os csökkenés volt tapasztalható.

A H.B. Fuller azonban sebezhetőnek bizonyult a 2009-es nagy recesszióval szemben. A recesszió során az egy részvényre jutó eredmény 79%-kal esett, és a részvényárfolyam 66%-kal esett kevesebb mint hat hónap alatt. Ha tehát súlyos recesszió következik be, a befektetőknek fel kell készülniük a részvényárfolyam ingadozására és esetleg a nyereség jelentős csökkenésére. Bár a H.B. Fuller jelenlegi üzleti dinamikája nem ad okot aggodalomra, a vállalat recesszióra való érzékenysége olyan kockázati tényező, amelyet szem előtt kell tartani.

Ön mit gondol? Ez egy olyan szereplő, amely az innováció révén hatalmas lendületet fog kapni?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.