S&P 500 ^GSPC
5,077.43
+0.15%
Nvidia NVDA
$789.93
+1.71%
Amazon AMZN
$174.82
+0.96%
Tesla TSLA
$200.17
-0.93%
Apple AAPL
$179.84
-0.87%
Meta META
$486.68
+0.55%
Alphabet GOOG
$138.15
+0.52%
Microsoft MSFT
$408.33
+0.15%

Analiza podjetja HB Fuller: Tehnološki vodja na področju lepil si prizadeva za rast

Kristijan Kopitar
6. 5. 2023
7 min read

V kemijskem segmentu se običajno skrivajo dolgoročno stabilni velikani, ki ustvarjajo velike dobičke in ohranjajo svoj položaj. Včasih pa lahko najdete tudi plenilca, ki želi še naprej rasti. To je primer podjetja HB Fuller, ki si ga bomo ogledali danes.

Osnovni pregled

Družba HB Fuller Company $FUL+0.8% je svetovni proizvajalec posebnih kemičnih izdelkov, lepil in tesnil, ki je bil ustanovljen leta 1887. Družba ima sedež v Minneapolisu in zaposluje več kot 4 500 ljudi po vsem svetu.

Podjetje HB Fuller ponuja obsežen portfelj izdelkov lastnih blagovnih znamk, vključno z industrijskimi lepili, potrošnimi, medicinskimi, gradbenimi in embalažnimi lepili. Njegovi izdelki se uporabljajo na številnih industrijskih in končnih trgih, vključno z avtomobilskim, medicinskim, embalažnim, elektronskim, znanstvenim in gradbenim.

FUL
$79.08 $0.60 +0.76%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.45%
1 Month
+0.81%
6 Months
+14%
YTD
-2.1%
1 Year
+12.84%
5 Years
+53.17%
Max.
+9,309.24%

Capital Structure

Market Cap
4.27B
Enterpr. Val.
5.91B
Revenue
3.51B
Shares Out.
54.21M
Debt/Capital
0.51
FCF Yield
4.51%

Valuation / Dividends

P/E
30.42
EPS
2.59
P/S
1.21
P/B
2.43
Div. Yield
1.05%
Div. Payout
22.30%

Capital Eff. / Margins

ROIC
6.06%
ROE
8.53%
ROA
3.07%
Gross
28.74%
Operating
10.25%
Net Profit
4.13%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

HB Fuller je vodilni svetovni proizvajalec posebnih kemičnih izdelkov z letno prodajo v višini več kot 3,7 milijarde dolarjev. Ima 19 proizvodnih obratov po vsem svetu ter raziskovalne centre v Severni Ameriki, regiji EMEA in Aziji. Močno se osredotoča na inovacije in je v preteklih letih prejel več kot 4.500 patentov.

Strategija podjetja se osredotoča na rast z inovacijami izdelkov, širitvijo portfelja ter širitvijo na nove stranke in trge. HB Fuller je zavezan trajnostnemu in etičnemu poslovanju, je vodilni na področju nizkoogljičnih izdelkov in je postal podpisnik globalnega dogovora ZN.

Družba HB Fuller Company je proizvajalec posebnih kemikalij, ki se osredotoča na rast in inovacije. Ima močan položaj na svetovnem trgu lepil in aplikacij, ki podpirajo napredne rešitve za stranke v strateških panogah po vsem svetu.

Sektor

Svetovni trg industrijskih lepil je zelo velik in ima velik potencial za rast.

Trg je razdeljen na različne segmente glede na vrsto izdelka, lastnosti in uporabo. Na primer vodna lepila, lepila s topilom, lepila, občutljiva na pritisk, lepila, utrjena s toploto, itd. Različni segmenti rastejo različno hitro glede na zrelost in sprejemanje inovacij v panogah, kjer se uporabljajo.

Štirje najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na rast trga, so:

  1. rast avtomobilske industrije, zlasti električnih vozil. Lepila so ključnega pomena za avtomobilsko proizvodnjo.
  2. Industrijska avtomatizacija in robotika. Lepila omogočajo natančno sestavljanje sestavnih delov.
  3. Vse večje povpraševanje po trajnostnih in okolju prijaznih izdelkih. Vse več podjetij se odloča za lepila na vodni osnovi in z nizko vsebnostjo hlapnih organskih spojin.
  4. Razvoj novih biomaterialov. Za uporabo novih materialov, kot so biolepila, so potrebna natančna in varna lepila.

Pet največjih podjetij na trgu (Henkel, H.B. Fuller, 3M, Bostik, DowDuPont) prevladuje na tem trgu in ima skupaj približno 50-odstotni tržni delež. Mnoga od teh podjetij sprejemajo strategije inovacij in rasti z združitvami in prevzemi, raziskavami in razvojem, razširitvami izdelkov in geografsko širitvijo.

Priložnosti za rast v tem sektorju med drugim vključujejo trajnostna lepila, visoko zmogljiva industrijska lepila, lepila za obnovljive materiale in 3D-tiskanje. Glavne grožnje so pritisk na cene, konkurenca iz Azije in morebitne motnje zaradi tehnologij, kot je ultrazvočno lepljenje.

Konkurenca

Na kratko sem jih že omenil, zdaj pa še bolj poglobljeno.

Henkel je vodilni svetovni proizvajalec lepil z letno prodajo v višini približno 20 milijard EUR. Njegov oddelek Adhesive Technologies, ki proizvaja široko paleto lepil in tesnil, je največji konkurent podjetja HB Fuller. Henkel ima močnejši položaj v Evropi, medtem ko HB Fuller vodi v Severni Ameriki.

3M $MMM+0.5% je priznano svetovno tehnološko podjetje, ki je s prevzemi pridobilo zelo močan položaj na področju lepil in laminatov. Oddelek 3M za lepila in trakove konkurira podjetju HB Fuller z inovativnimi rešitvami za različne industrijske in potrošniške trge. Vendar je 3M večje in bolj raznoliko podjetje kot HB Fuller.

Bostik, oddelek multinacionalne francoske skupine Arkema, zagotavlja širok portfelj lepil in embalažnih materialov za industrijo, gradbeništvo in končno uporabo. Bostik deluje po vsem svetu in je pomembno prisoten v številnih regijah, kjer posluje HB Fuller. Čeprav je Arkema večje podjetje, ima Bostik zelo osredotočen portfelj lepil, ki je podoben tistemu podjetja HB Fuller.

DowDuPont je svetovni velikan na področju kemikalij in materialov, katerega oddelek za elektroniko in gradbene materiale proizvaja specialna lepila, laminate in barve za industrijsko in tehnično uporabo. Čeprav je podjetje DowDuPont omenjeno med glavnimi konkurenti, je njegov oddelek manj povezan in osredotočen na lepila kot podjetja HB Fuller, Henkel ali 3M.

Skratka, Henkel in 3M sta trenutno največja in najbolj neposredna konkurenta podjetja HB Fuller. Imata močnejšo globalno prisotnost in vire, vendar je družba HB Fuller vodilna na področju specializacije za lepila in inovacij ter ima dolgoročno strategijo rasti. Bostik je prav tako pomemben regionalni konkurent, medtem ko DowDuPont ni tako neposredno osredotočen na ta trg.

Trenutni položaj

Menim, da je treba omeniti, da podjetje Fuller ni imelo najboljših rezultatov, ko je šlo za izpolnjevanje lastnih notranjih napovedi in doseganje impresivnih marž. Po drugi strani pa jim je vsaj uspelo povečati EBITDA.

Analitiki pričakujejo, da bo EBITDA v letu FY23 nekoliko nad 15 %, pri čemer bo kratkoročno nekoliko prizadeta, vendar se bo sčasoma izboljšala, saj bo podjetje še naprej nadgrajevalo svoj portfelj izdelkov.

Finančna sredstva iz poslovanja so se zmanjšala. Vir:

Čisti dobiček se je dejansko zmanjšal s 171,2 milijona USD v letu 2018 na 130,8 milijona USD v letu 2019. Nato se je še dodatno zmanjšal na 123,7 milijona USD v letu 2020. Leta 2021 pa se je z izboljšanjem prodaje povečal tudi dobiček, ki se je povzpel na 161,4 milijona USD. Poleg tega se zdi, da je podjetje pripravljeno na resnično lepo rast v več segmentih.

Prvi segment, ki ga je vredno omeniti, so lepila za higieno, medicino in potrošnike. Ta vključuje proizvodnjo fleksibilne embalaže, grafičnih materialov in kuvert. Lani je ta segment predstavljal 45 % prodaje podjetja in dobrih 55 % dobička.

Naslednji v vrsti je segment tehničnih lepil, ki zagotavlja visoko zmogljiva lepila za transport, elektroniko, zdravstvo, čisto energijo, letalstvo, obrambo in druge sorodne trge. Ti predstavljajo približno 42 % prihodkov in 54 % dobička podjetja. Vodstvo pričakuje rast na obeh področjih.

Dividenda znaša razmeroma skromnih 1,19 %. Po drugi strani to pomeni razumno izplačilno razmerje v višini 0,25. Vendar je tudi izjemno stabilna, podjetje pa jo dviguje in izplačuje že dolgo vrsto let. Trenutno niti ni videti, da bi imelo podjetje težave z nadaljnjim upravljanjem dividend ali da bi jih prenehalo povečevati.

Nekoliko negativna novica je tudi ta, da podjetje FUL redči svoje delnice in jih še več plasira v obtok. Vsak vlagatelj bi razumljivo rad videl ravno nasprotno. To pomeni, da jih bo odkupoval, da bi povečal vrednost za vlagatelje.

Podjetje H.B. Fuller se je izkazalo za izjemno vzdržljivo. Leta 2020, ko je pandemija povzročila močno recesijo, je industrijski proizvajalec zabeležil majhen 4-odstotni upad dobička na delnico.

Vendar se je podjetje H.B. Fuller izkazalo za ranljivo v času velike recesije leta 2009. V času recesije je njegov dobiček na delnico padel za 79 %, cena delnice pa se je v manj kot šestih mesecih znižala za 66 %. Če torej pride do hude recesije, se morajo vlagatelji pripraviti na nestanovitno ceno delnice in morda tudi na znaten upad dobička. Čeprav trenutna poslovna dinamika podjetja H.B. Fuller ne vzbuja skrbi, je občutljivost podjetja na recesijo dejavnik tveganja, ki ga je treba upoštevati.

Kaj menite vi? Ali je to igralec, ki bo z inovacijami pridobil velik zagon?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.