S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Чарли Мънгър предупреждава: Предстои тежка реалност, виждам проблеми най-вече в този сектор

Игор Иванов
6. 5. 2023
1 min read

Чарли Мънгър, дългогодишният инвестиционен партньор на Уорън Бъфет, предупреди, че на пазара на търговски недвижими имоти в САЩ се задава буря. Според 99-годишния инвеститор и вицепрезидент на Berkshire Hathaway банковата система на САЩ е залята от "лоши кредити".

Чарли Мънгър, дългогодишният инвестиционен партньор на Уорън Бъфет, предупреди, че на пазара на търговски недвижими имоти в САЩ се задава буря. Според него банковата система на САЩ е залята от "лоши кредити", тъй като цените на имотите падат.

99-годишният инвеститор и вицепрезидент на Berkshire Hathaway се изказа в момент, когато финансовите пазари са разтърсени от потенциални сривове в сектора на търговските имоти и банковия сектор.

"Не е толкова зле, колкото през 2008 г. - каза Мънгър, - но в банковия сектор има проблеми, както навсякъде другаде". В добри времена хората свикват с лоши навици... И когато дойдат лошите времена, се губи твърде много.

Мънгър направи този коментар за проблемите на калифорнийската First Republic Bank $FRC. В крайна сметка Berkshire има дълга история на подкрепа на американските банки по време на финансови сътресения. Тя инвестира милиарди долари в Goldman Sachs по време на кризата от 2007-2008 г. и в Bank of America през 2011 г. Но тази година тя остана безучастна, докато Silicon Valley и Signature Bank се сринаха.

"Някои от банковите инвестиции се изплатиха, но имахме и някои разочарования", каза Мънгър. "Не е лесно да управляваш банка интелигентно; има много изкушения да направиш нещо погрешно."

Тяхната сдържаност се дължи отчасти на рисковете, свързани с големите портфейли от заеми за търговски недвижими имоти на банките. "Много от недвижимите имоти вече не са толкова добри", казва Мънгър. "Имаме много проблемни офис сгради, търговски центрове и други имоти. Ще има много проблеми.

"Много неща ще се развалят и ще се чудим защо сме позволили това да се случи." "Но Съединените щати, бидейки боец, могат да се вдигнат от пода и да предложат решения, които ще задоволят дори скептиците. Това ще бъде диво пътуване, но според мен ще завърши добре."

Уорън Бъфет не остана по-назад в това отношение и наскоро също взе отношение по ситуацията.

  • Още банки ще фалират, но хората не трябва да се притесняват за сигурността на американските банкови депозити, заяви Уорън Бъфет.
  • Хората не бива да се притесняват, че ще загубят парите си и депозитите, които имат в американски банки, каза Бъфет

Бъфет изтъкна, че сегашният банков хаос не прилича на обстановката, предизвикала световната финансова криза през 2008 г.

"Не е необходимо да превръщате едно глупаво решение на ръководителите в паника от страна на всички граждани на Съединените щати заради нещо, за което не е необходимо да се паникьосват", каза той. "Те не направиха същите грешки, които направиха през 08 или 09 г., но управляваха неправилно активите и пасивите, а банкерите се изкушиха да правят това завинаги и това се обърна срещу тях."

Говорейки за инфлацията и за това как се справят САЩ, Бъфет отбеляза, че "екстремна инфлация винаги е възможна".

Както инфлацията, така и рецесията "могат да причинят много проблеми, а рецесията може да се превърне в депресия", добави той. "Можете да разрушите икономиката много по-лесно, отколкото да я сглобите отново."

Имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.