S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Charlie Munger figyelmeztet: Különösen ebben a szektorban látok problémákat.

Bandi Császár
6. 5. 2023
4 min read

Charlie Munger, Warren Buffett régi befektetési partnere az amerikai kereskedelmi ingatlanpiacon készülődő viharra figyelmeztetett. A 99 éves befektető és a Berkshire Hathaway alelnöke szerint az amerikai bankrendszert elárasztják a "rossz hitelek".

Charlie Munger, Warren Buffett régi befektetési partnere arra figyelmeztetett, hogy vihar készülődik az amerikai kereskedelmi ingatlanpiacon. Szerinte az amerikai bankrendszert elárasztják a "rossz hitelek", miközben az ingatlanárak csökkennek.

A 99 éves befektető és a Berkshire Hathaway alelnöke akkor szólalt meg, amikor a pénzügyi piacokat a kereskedelmi ingatlanok és a bankok potenciális összeomlása rázza meg.

"Nem olyan rossz a helyzet, mint 2008-ban" - mondta Munger - "de a bankszektorban is bajok vannak, mint mindenhol máshol. Jó időkben az emberek hozzászoknak a rossz szokásokhoz... És amikor jönnek a rossz idők, túl sok minden elvész.

Munger ezt a megjegyzést a kaliforniai First Republic Bank $FRC problémáival kapcsolatban tette. Végül is a Berkshire régóta támogatja az amerikai bankokat a pénzügyi zavarok idején. A 2007-2008-as válság idején dollármilliárdokat fektetett be a Goldman Sachsba, 2011-ben pedig a Bank of Americába. Idén azonban tétlenül nézte, ahogy a Silicon Valley és a Signature Bank összeomlik.

"Néhány banki befektetés kifizetődött, de volt néhány csalódás is" - mondta Munger. "Egy bankot intelligensen vezetni nem könnyű; sok a kísértés, hogy rosszat tegyünk".

Visszafogottságuk részben a bankok nagy kereskedelmi ingatlanhitel-portfólióinak kockázataiból ered. "Sok ingatlan már nem olyan jó" - mondta Munger. "Rengeteg bajba jutott irodaházunk, bevásárlóközpontunk és egyéb ingatlanunk van. Sok lesz a vészhelyzet.

"Sok minden rosszul fog menni, és azon fogunk csodálkozni, hogy miért hagytuk, hogy ez megtörténjen." "De az Egyesült Államok, mint harcos, fel tudja magát emelni a padlóról, és olyan megoldásokkal áll elő, amelyek még a szkeptikusoknak is tetszenek. Vad menet lesz, de véleményem szerint jól fog végződni."

Warren Buffett sem maradt le ebben a tekintetben, nemrég ő is megszólalt a helyzetről.

  • Több bank fog csődbe menni, de az embereknek nem kell aggódniuk az amerikai bankbetétek biztonsága miatt - mondta Warren Buffett.
  • Az embereknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy elveszítik a pénzüket és az amerikai bankokban lévő betéteiket - mondta Buffett.

Buffett rámutatott, hogy a jelenlegi banki káosz nem hasonlít arra a környezetre, amely a 2008-as globális pénzügyi válságot kiváltotta.

"Nem kell a vezetők ostoba döntéséből pánikot kelteni az Egyesült Államok összes polgárában olyasmi miatt, ami miatt nem kell pánikba esniük" - mondta. "Nem követték el ugyanazokat a hibákat, mint '08-ban vagy '09-ben, de rosszul kezelték az eszközöket és a kötelezettségeket, és a bankárok kísértésbe estek, hogy ezt örökké tegyék, és ez visszafelé sült el"."

Az inflációról és az USA helyzetéről szólva Buffett megjegyezte, hogy "az extrém infláció mindig lehetséges".

Mind az infláció, mind a recesszió "sok problémát okozhat, és a recesszió depresszióvá válhat" - tette hozzá. "A gazdaságot sokkal könnyebben szét lehet bontani, mint újra összerakni".

Megjegyzendő, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.