S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Charlie Munger opozarja: Munger: Prihaja trda realnost, težave vidim predvsem v tem sektorju

Kristijan Kopitar
6. 5. 2023
3 min read

Charlie Munger, dolgoletni naložbeni partner Warrena Buffetta, je opozoril, da se na trgu poslovnih nepremičnin v ZDA pripravlja nevihta. Po besedah 99-letnega vlagatelja in podpredsednika družbe Berkshire Hathaway je ameriški bančni sistem preplavljen s "slabimi posojili".

Charlie Munger, dolgoletni naložbeni partner Warrena Buffetta, je opozoril, da se na ameriškem trgu poslovnih nepremičnin pripravlja nevihta. Po njegovih besedah je bančni sistem ZDA preplavljen s "slabimi posojili", saj cene nepremičnin padajo.

99-letni vlagatelj in podpredsednik družbe Berkshire Hathaway je spregovoril v času, ko finančne trge pretresajo morebitni zlomi na področju poslovnih nepremičnin in bančništva.

"Ni tako hudo kot leta 2008," je dejal Munger, "vendar se v bančništvu pojavljajo težave, tako kot povsod drugje. V dobrih časih se ljudje navadijo na slabe navade... In ko pridejo slabi časi, se preveč izgubi.

Munger je tako komentiral težave kalifornijske banke First Republic Bank $FRC. Navsezadnje ima Berkshire dolgo zgodovino podpiranja ameriških bank v času finančnih pretresov. Med krizo v letih 2007-2008 je vložila več milijard dolarjev v banko Goldman Sachs, leta 2011 pa v banko Bank of America. Letos pa je stala ob strani, medtem ko sta propadli podjetji Silicon Valley in Signature Bank.

"Nekatere naložbe v banke so se izplačale, vendar smo doživeli tudi nekaj razočaranj," je dejal Munger. "Pametno vodenje banke ni enostavno; veliko je skušnjav, da bi naredili nekaj narobe."

Njihova zadržanost je deloma posledica tveganj v velikih portfeljih posojil za komercialne nepremičnine v bankah. "Veliko nepremičnin ni več tako dobrih," je dejal Munger. "Imamo veliko poslovnih stavb, nakupovalnih središč in drugih nepremičnin v težavah. Veliko bo težav.

"Veliko stvari bo šlo na slabše, mi pa se bomo spraševali, zakaj smo dopustili, da se je to zgodilo." "Vendar se lahko Združene države, ki so borke, dvignejo s tal in pripravijo rešitve, ki bodo zadovoljile tudi skeptike. To bo divja vožnja, a po mojem mnenju se bo končala dobro."

Warren Buffett v zvezi s tem ni ostal v ozadju in se je prav tako nedavno izrekel o razmerah.

  • Več bank bo propadlo, vendar ljudi ne bi smelo skrbeti za varnost ameriških bančnih vlog, je dejal Warren Buffett.
  • Ljudje ne bi smeli skrbeti, da bodo izgubili svoj denar in vloge, ki jih imajo v ameriških bankah, je dejal Buffett.

Buffett je poudaril, da trenutni bančni kaos ni podoben okolju, ki je leta 2008 sprožilo svetovno finančno krizo.

"Ni treba, da se neumna odločitev vodilnih delavcev spremeni v paniko vseh državljanov Združenih držav Amerike zaradi nečesa, česar jim ni treba panično obravnavati," je dejal. "Niso delali enakih napak kot leta 08 ali 09, vendar so slabo upravljali sredstva in obveznosti, bankirji pa so bili v skušnjavi, da bi to počeli v nedogled, kar se jim je maščevalo."

Ko je Buffett govoril o inflaciji in o tem, kako gre ZDA, je opozoril, da je "ekstremna inflacija vedno mogoča".

Tako inflacija kot recesija "lahko povzročita veliko težav, recesija pa se lahko spremeni v depresijo," je dodal. "Gospodarstvo lahko veliko lažje porušite, kot pa ga lahko ponovno sestavite."

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.