S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Zakaj najmočnejša finančna institucija na svetu pričakuje še 15-odstotni padec trga?

Željko Kos
6. 5. 2023
4 min read

Velike banke veljajo za ene najmočnejših institucij na svetu, ki brez pretiravanja vplivajo na svetovne zadeve in življenja milijonov ljudi. Njihova mnenja imajo ogromno težo. Največja med njimi zdaj opozarja, da bo prišlo do dramatičnega upada trga in novega dna.

Prejšnji mesec se je indeks S&P 500 večinoma gibal okoli 4.100 točk, ne da bi prišlo do večjega odboja v katero koli smer. Toda glavni strateg banke J.P. Morgan $JPM-0.4% Jason Hunter meni, da se obetajo spremembe. In to ne v pozitivni smeri.

Indeks S&P 500 se je gibal v precej skromnem razponu

"Še naprej pričakujemo razprodajo s tega območja, ki bo ponovno preizkusila vmesno podporo na decembrskem najnižjem nivoju 3764, do začetka poletja pa pričakujemo morebiten umik do ključnih ravni blizu 3500 ," je nedavno dejal Hunter.

"Menimo, da bo to sčasoma določilo dno cikla, zlasti če bo to šibko uspešnost spremljalo impulzivno strmljenje krivulje donosnosti. Dokler se takšna situacija ne bo pojavila, priporočamo, da ostanete medvedje in se držite v obrambni poziciji."

https://www.youtube.com/watch?v=gwE5x_cb4Rs

Dvigi obrestnih mer so imeli velik vpliv.

Obrestne mere so daleč najvišje v zadnjih desetih letih. Vir:

FOMC je v svoji decembrski oceni videl, da bo končna stopnja znašala 5,1 %. Trenutna tržna ocena se po Powellovih pripombah zdaj pomika višje v razpon 5,5-6 %. Kot smo že videli.

"Menimo, da bi preboj inflekcijskega območja 3900 lahko privedel do pospešenega prodajnega pritiska, saj je to območje delovalo kot podpora indeksu od maja 2022. Trenutno sovpada tudi z več sprožilnimi ravnmi za strategije sledenja trendom. Kot začetno ciljno točko za preboj vidimo območje 3760-3764," so zapisali tehnični strategi družbe JPMorgan.

Je JPMorgan najmočnejša finančna institucija?

Družba JPMorgan Chase je ena največjih in najmočnejših bančnih in finančnih institucij na svetu. Ustanovljena je bila leta 2000 z združitvijo družb J.P. Morgan & Co. in Chemical Bank Corporation. Zgodovina družbe J.P. Morgan & Co. sega v leto 1900, ko jo je ustanovil legendarni finančnik J.P. Morgan.

JPMorgan je nedvomno ena najmočnejših finančnih institucij na svetu. Sedež ima v veličastnem nebotičniku One Chase Manhattan Plaza v New Yorku. Poleg New Yorka posluje v več kot 100 državah, kjer zaposluje približno 250.000 ljudi in oskrbuje več deset milijonov strank. JPMorgan ima v upravljanju skoraj 2,5 bilijona dolarjev sredstev in letno prodajo v višini več kot 115 milijard dolarjev.

JPMorgan je največji ponudnik bančnih storitev v ZDA in vodi široko paleto finančnih storitev, vključno z bančništvom, plačili, trgovanjem, naložbami, hipotekami ter potrošniškim in komercialnim bančništvom. Je tudi vodilni svetovni ponudnik na področju upravljanja premoženja, zasebnega bančništva in investicijskega bančništva. Njegove ključne divizije so Chase Bank, JPMorgan Investment Bank, JPMorgan Private Bank in Chase Card Services.

Družba JPMorgan je občudovana ikona finančne industrije in strateški partner vlad, podjetij, institucij in zasebnih strank po vsem svetu. Med finančno krizo leta 2008 je od ameriške vlade prejela obsežno finančno pomoč, s čimer je postala ena od najbolj stabilnih in dobičkonosnih velikih bank.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo na podlagi podatkov iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.