S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Tohle jsou 2 z nejkvalitnějších dividendových společností všech dob. Je pozdě do nich investovat?

Dominik Petrnoušek
7. 5. 2023
4 min read

Dividendové akcie jsou mezi investory extrémně oblíbené. Ještě více pak vyčnívají společnosti, které jsou považovány za extrémně stabilní a odolné. A právě na dvě takové se podíváme.

Chevron $CVX-0.8% 

Chevron patří k největším ropným společnostem na světě. Byla založena v roce 1879 a sídlí v San Ramonu v Kalifornii. Chevron provozuje veškeré hlavní fáze průzkumu, těžby, rafinace a distribuce ropy a zemního plynu. Má rozsáhlé provozy na všech kontinentech, včetně úspěšných aktivit v USA, Kanadě, Ecuadoru, Nigérii a Angole. Chevron ročně vytěží přibližně 2 miliony barelů ekvivalentu ropy.

Chevron je velmi zisková společnost. Č. Generuje obrovské hotovostní toky, které umožňují vysoké dividendy, investice do růstu a snižování dluhu. Výplata dividend Chevronu činí 5,77 USD na akcii ročně, což je 35 let trvající série neustále se zvyšujících dividendových výplat. Chevron má stále dostatek volné hotovosti na financování jak investic do růstu, tak i výplat dividend, což mu dává dobré vyhlídky na další růst dividend.

Při dividendovém výnosu 3,61% je celková návratnost vlastního kapitálu 9-10%. Valuace není příliš nízká, ale Chevron má stále značný růstový potenciál.

Kombinace silné finanční pozice, stabilního cash flow, rostoucích dividend a dobrého růstového potenciálu řadí Chevron mezi nejvýznamnější dividendové akcie. Chevron může posloužit jako základ kvalitního dividendového portfolia díky své schopnosti generovat hotovost, zvyšovat dividendy a navracet hodnotu investorům. Chevron tak představuje klasický příklad spolehlivého dividendového volua s ambicem růstu. Samozřejmě je nutné mít na paměti, že je silně závislý na ceně ropy.

3M $MMM-0.3% 

3M je americká nadnárodní společnost, která byla založena v roce 1902 a patří mezi největší výrobce průmyslových, spotřebních a zdravotnických výrobků. Sídlí v Minnesotě ve Spojených státech. 3M má širokou škálu vlastních technologií a patentů, které uplatňuje ve více než 60 obchodních segmentech. Mezi nejznámější produkty patří Post-it, Scotchgard, N95 respirátory, Thinsulate, Scotch lepicí páska a Scotchgard. Celkem 3M vyrábí přes 55 000 různých produktů.

3M má globální působnost s 96 000 zaměstnanci a ročními tržbami 33,5 miliard USD. Více než polovina tržeb pochází ze zahraničí, nejvýznamnějšími trhy jsou USA, Čína a Německo.

3M je velmi stabilní a zisková společnost. Provozní marže dosahuje okolo 16%. Generuje silné peněžní toky, které umožňují investice do výzkumu a vývoje i výplaty dividend. Dividendy se vyplácejí od roku 1912 a její sazba roste dlouhodobě.

Dividenda roste neustále. Zdroj

Akcie 3M se obchodují na newyorské burze pod symbolem MMM. Mají stabilní hodnotu, dobrou likviditu a dlouhodobě rostou. Silnými stránkami 3M jsou technologické vedení, globální působnost, široká diverzifikace produktového portfolia, silná finanční pozice a stabilní výkonnost. Slabými stránkami jsou závislost na konjunktuře některých odvětví a obtíže při zavádění inovací.

C je vaše nejoblíbenější dividendová akcie?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.