S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Това са две от най-добрите дивидентни компании на всички времена. Късно ли е да инвестирате в тях?

Teodor Aleksandrov
7. 5. 2023
1 min read

Дивидентните акции са изключително популярни сред инвеститорите. Компаниите, които се считат за изключително стабилни и устойчиви, се открояват още повече. И ние ще разгледаме две от тях.

Chevron $CVX+0.0%

Chevron е една от най-големите петролни компании в света. Тя е основана през 1879 г. и е със седалище в Сан Рамон, Калифорния. Шеврон работи във всички основни фази на проучването, добива, рафинирането и дистрибуцията на нефт и газ. Тя има обширни операции на всички континенти, включително успешни операции в САЩ, Канада, Еквадор, Нигерия и Ангола. Chevron произвежда приблизително 2 милиона барела нефтен еквивалент годишно.

Шеврон е изключително печеливша компания. Не. Тя генерира огромни парични потоци, които позволяват изплащането на високи дивиденти, инвестиране в растеж и намаляване на дълга. Дивидентът на Chevron е 5,77 долара на акция годишно, което представлява 35-годишна серия от постоянно нарастващи плащания на дивиденти. Chevron все още разполага с много свободни парични средства, с които да финансира както инвестициите за растеж, така и изплащането на дивиденти, което й дава добри перспективи за по-нататъшно нарастване на дивидентите.

При дивидентна доходност от 3,61% общата възвръщаемост на собствения капитал е 9-10%. Оценката не е твърде ниска, но Chevron все още има значителен потенциал за растеж.

Комбинацията от силна финансова позиция, стабилни парични потоци, нарастващи дивиденти и добър потенциал за растеж превръща Chevron в най-добрата дивидентна акция. Chevron може да послужи като основа на качествен дивидентен портфейл поради способността си да генерира парични средства, да увеличава дивидентите и да връща стойност на инвеститорите. По този начин Chevron представлява класически пример за надеждна дивидентна акция с амбиции за растеж. Разбира се, важно е да се има предвид, че тя е силно зависима от цената на петрола.

$ММ+0.0%

3М е американска мултинационална компания, която е основана през 1902 г. и е един от най-големите производители на промишлени, потребителски и медицински продукти. 3М е със седалище в Минесота, САЩ. 3М разполага с широк спектър от патентовани технологии и патенти, които прилага в повече от 60 бизнес сегмента. Някои от най-известните ѝ продукти включват Post-it, Scotchgard, респиратори N95, Thinsulate и лента Scotch. Като цяло 3M произвежда над 55 000 различни продукта.

3M има глобално присъствие с 96 000 служители и годишни продажби от 33,5 млрд. долара. Повече от половината от продажбите й идват от чужбина, като най-важните пазари са САЩ, Китай и Германия.

3M е много стабилна и печеливша компания. Оперативният марж е около 16 %. Тя генерира силен паричен поток, който позволява инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и изплащане на дивиденти. Компанията изплаща дивиденти от 1912 г. насам, а размерът им нараства в дългосрочен план.

Дивидентът нараства постоянно. Източник:

Акциите на 3M се търгуват на Нюйоркската фондова борса под символа MMM. Те са със стабилна стойност, добра ликвидност и нарастват в дългосрочен план. Силните страни на 3M са технологичното лидерство, глобалният отпечатък, широката диверсификация на продуктовото портфолио, силната финансова позиция и стабилните резултати. Слабите страни са зависимостта от конюнктурата на някои отрасли и трудностите при иновациите.

C е вашата любима дивидентна акция?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.