S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

To sta dve najboljši dividendni družbi vseh časov. Ali je še prepozno za naložbo v njiju?

Kristijan Kopitar
7. 5. 2023
3 min read

Dividendne delnice so med vlagatelji zelo priljubljene. Podjetja, ki veljajo za izjemno stabilna in odporna, še bolj izstopajo. In mi si bomo ogledali dve izmed njih.

Chevron $CVX-1.5%

Chevron je ena največjih naftnih družb na svetu. Ustanovljeno je bilo leta 1879 in ima sedež v San Ramonu v Kaliforniji. Chevron deluje v vseh glavnih fazah raziskovanja, pridobivanja, rafiniranja in distribucije nafte in plina. Razvejano posluje na vseh celinah, vključno z uspešnim poslovanjem v ZDA, Kanadi, Ekvadorju, Nigeriji in Angoli. Družba Chevron letno proizvede približno 2 milijona sodov naftnega ekvivalenta.

Chevron je zelo dobičkonosno podjetje. Ne. Ustvarja velike denarne tokove, ki omogočajo visoke dividende, naložbe v rast in zmanjšanje dolga. Družba Chevron izplačuje dividende v višini 5,77 USD na delnico na leto, kar pomeni 35-letni niz stalnega povečevanja izplačil dividend. Družba Chevron ima še vedno veliko prostih denarnih sredstev za financiranje naložb v rast in izplačila dividend, kar ji daje dobre možnosti za nadaljnjo rast dividend.

Ob 3,61-odstotnem dividendnem donosu je skupna donosnost lastniškega kapitala 9-10 %. Vrednotenje ni prenizko, vendar ima družba Chevron še vedno velik potencial za rast.

Zaradi kombinacije močnega finančnega položaja, stabilnega denarnega toka, naraščajočih dividend in dobrega potenciala rasti je družba Chevron najboljša dividendna delnica. Družba Chevron lahko služi kot temelj kakovostnega dividendnega portfelja, saj je sposobna ustvarjati denarna sredstva, povečevati dividende in vračati vrednost vlagateljem. Chevron je tako klasičen primer zanesljive dividendne delnice z ambicijami za rast. Seveda je treba upoštevati, da je močno odvisen od cene nafte.

3M $MM+0.5%

3M je ameriško multinacionalno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1902 in je eden največjih proizvajalcev industrijskih, potrošniških in medicinskih izdelkov. 3M ima sedež v Minnesoti v ZDA. 3M ima široko paleto lastnih tehnologij in patentov, ki jih uporablja v več kot 60 poslovnih segmentih. Med njenimi najbolj znanimi izdelki so Post-it, Scotchgard, respiratorji N95, Thinsulate in trak Scotch. Skupaj 3M proizvaja več kot 55.000 različnih izdelkov.

Podjetje 3M je prisotno po vsem svetu s 96.000 zaposlenimi in letnim prometom v višini 33,5 milijarde dolarjev. Več kot polovica prodaje prihaja iz tujine, najpomembnejši trgi pa so ZDA, Kitajska in Nemčija.

3M je zelo stabilno in dobičkonosno podjetje. Marža iz poslovanja znaša približno 16 %. Ustvarja močan denarni tok, ki omogoča naložbe v raziskave in razvoj ter izplačilo dividend. Dividende izplačuje že od leta 1912, njihova stopnja pa se dolgoročno povečuje.

Dividende se stalno povečujejo. Vir:

Delnice družbe 3M kotirajo na newyorški borzi vrednostnih papirjev pod oznako MMM. Njihova vrednost je stabilna, imajo dobro likvidnost in dolgoročno rastejo. Prednosti družbe 3M so tehnološko vodstvo, globalni odtis, široka razpršenost portfelja izdelkov, močan finančni položaj in stabilno poslovanje. Slabosti so odvisnost od konjunkture nekaterih industrij in težave pri inovacijah.

C je vaša najljubša delnica z dividendami?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.