S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Vodstvo teh dveh izločenih podjetij jima zaupa. Dokaz za to so znatni nakupi, ki sta jih opravili.

Primoz Krajnc
8. 5. 2023
5 min read

Eden od kazalnikov kakovosti podjetja so lahko nakupi ali prodaje notranjih oseb. Zato si danes oglejmo, kateri dve podjetji dovolj zaupata svojemu vodstvu, da lahko kupita njune delnice.

Te informacije lahko dajo vpogled v prihodnji razvoj podjetja in so lahko še eno vodilo za vlagatelje, ko se odločajo, ali naj vlagajo v določeno delnico ali ne. Tukaj sta dve delnici z nakupi notranjih informacij v vrednosti več kot 1 milijon dolarjev. Te delnice so ocenjene z oceno "kupi" in po mnenju analitikov ponujajo velik potencial rasti.

Enphase Energy $ENPH+6.6%

ENPH
$127.01 $7.91 +6.64%
1 Day
+0.07%
5 Days
-8.22%
1 Month
+10.91%
6 Months
-5.31%
YTD
-5.94%
1 Year
-39.7%
5 Years
+1,431.51%
Max.
+1,581.74%

Družbo Enphase Energy sta leta 2006 ustanovila Raghu Belur in Martin Fornage. Od ustanovitve se podjetje osredotoča na inovacije na področju sončne energije, kar je privedlo do patentiranja prvega mikroinverterja, ki pretvarja enosmerni tok iz sončnih panelov v izmenični tok, ki ga lahko uporabljajo gospodinjstva.

Zdaj je podjetje Enphase Energy s 86-odstotnim deležem prevladujoč igralec na trgu solarnih naprav za gospodinjstva. Podjetje se osredotoča na zagotavljanje celovitih energetskih rešitev, ki vključujejo solarne mikroinverterje, komunikacijsko opremo, skladiščenje solarnih baterij ter izpopolnjeno programsko opremo za spremljanje in nadzor porabe energije. S ciljem trajnosti in zmanjšanja emisij CO2 postaja podjetje Enphase Energy pomemben akter v industriji obnovljivih virov energije. Podjetje deluje v več kot 130 državah. Poleg močnega tržnega deleža v ZDA se hitro širi tudi v Evropo, Azijo in Avstralijo.

  • Prednosti podjetja Enphase Energy so močan tržni položaj, inovativni izdelki in storitve ter potencial za rast v sektorju obnovljivih virov energije.
  • Po drugi strani pa se podjetje sooča z močno konkurenco in je lahko občutljivo na spremembe v zakonodajnem okolju.

Kljub 38-odstotnemu padcu delnic podjetja ENPH v letošnjem letu je član upravnega odbora Thurman Rodgers opravil nakupe v vrednosti približno 10 milijonov USD, kar kaže na zaupanje v podjetje.

Analitičarka Deutsche Bank Corinne Blanchard ocenjuje delnice ENPH kot kupljene s ciljno ceno 240 USD. To nakazuje na velik potencial rasti.

Še naprej ostajamo kupci delnice, zlasti po močnem padcu [prejšnji teden], ki je bil po našem mnenju pretiran. Še vedno smo pozitivno naravnani na delnico zaradi močne rasti v Evropi, ki bo odtehtala morebitno oslabitev na ameriškem trgu rezidenčnih nepremičnin, še pomembneje pa je, da cenimo ameriški proizvodni odtis.

Skupaj z njo si je podjetje ogledalo še 24 drugih analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 263 dolarjev. Zato je okoli te delnice kar nekaj optimizma.

Cleveland-Cliffs $CLF+2.4%

CLF
$20.78 $0.48 +2.38%
1 Day
+0.02%
5 Days
-0.3%
1 Month
+10.97%
6 Months
+32.04%
YTD
+1.32%
1 Year
-0.5%
5 Years
+73.42%
Max.
+893.74%

Podjetje Cleveland-Cliffs je bilo ustanovljeno leta 1847 in ima dolgo zgodovino sodelovanja v ameriški jeklarski industriji. Podjetje je začelo kot rudarska družba, ki se je postopoma razširila na proizvodnjo železa in jekla.

Zdaj je podjetje Cleveland-Cliffs eden največjih proizvajalcev ploščato valjanega jekla v ameriški jeklarski industriji. Podjetje se osredotoča na proizvodnjo visokokakovostnega jekla, ki se pogosto uporablja v avtomobilskem, gradbenem in energetskem sektorju. Podjetje Cleveland-Cliffs je še vedno dejavno tudi v rudarski industriji, kjer se ukvarja s pridobivanjem železove rude in proizvodnjo peletov.

Družba ima glavno tovarno v Severni Ameriki in upravlja še več drugih obratov v ZDA in Kanadi. Podjetje je prisotno tudi na svetovni ravni, saj svoje izdelke dobavlja strankam po vsem svetu.

  • Glavne prednosti družbe Cleveland-Cliffs so močan tržni položaj, širok portfelj izdelkov in storitev ter sposobnost izkoriščanja povečanega svetovnega povpraševanja po jeklu. Podjetje ima koristi tudi od integracije vertikalne verige, ki vključuje pridobivanje železove rude, predelavo in proizvodnjo jekla. Ta integracija družbi Cleveland-Cliffs omogoča učinkovito odzivanje na spremembe povpraševanja in cen surovin.
  • Po drugi strani pa se podjetje sooča z izzivi, kot so močna konkurenca na trgu, občutljivost na svetovni gospodarski razvoj in nihanje cen surovin. Poleg tega lahko na družbo Cleveland-Cliffs vplivajo spremembe v poslovnih in okoljskih politikah, ki lahko vplivajo na njeno celotno poslovanje.

Čeprav so delnice družbe CLF z marčevskega vrha padle za 32 %, je več članov upravnega odbora opravilo šestmestne nakupe, kar lahko razumemo kot močan znak zaupanja v podjetje. Najpomembnejši nakup je opravil predsednik Lourenco Goncalves, ki je kupil 100 000 delnic za nekaj več kot 1,496 milijona dolarjev.

Analitik David Coleman iz podjetja Argus ocenjuje delnice CLF kot nakup s ciljno ceno 20 USD, kar kaže na velik potencial rasti.

Družba CLF je v preteklosti dosegala boljše rezultate od trga in industrije, vodi pa jo izkušena vodstvena ekipa. Vendar se je cena delnice podjetja Cleveland-Cliffs skupaj s podobnimi podjetji znatno znižala zaradi padajočih cen kovin in slabših svetovnih gospodarskih razmer. Vendar pričakujemo, da se bo povpraševanje po jeklu z okrevanjem avtomobilskega sektorja povečalo ... Menimo, da je delnica CLF po trenutnih cenah blizu 15 USD privlačno vrednotena.

Skupaj z njim si je podjetje nedavno ogledalo še 7 drugih analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 22 USD. Torej je tudi tu uprava skupaj z analitiki optimistična, vendar ne tako zelo kot v prejšnjem primeru.

Zaključek

Podjetji Enphase Energy in Cleveland-Cliffs predstavljata zanimive naložbene priložnosti ob podpori notranjih oseb, ki so opravile nakupe v vrednosti več milijonov dolarjev. Pomembno je upoštevati posamezne prednosti in slabosti teh podjetij ter pretehtati njihov potencial rasti v kontekstu širšega tržnega in gospodarskega okolja. Strokovnjaki analitiki ocenjujejo delnice obeh podjetij kot nakupne, kar kaže na to, da obstaja možnost znatnega povečanja. Vendar pa je tako kot pri vsaki naložbi pomembno, da pred odločitvijo za naložbo v te ali katere koli druge delnice opravite temeljito raziskavo in upoštevate lastno toleranco do tveganja.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.