S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Chcete být připraveni na recesi? Tento sektor odolává i těm nejtěžším časům.

Martin Bartkovský
12. 5. 2023
5 min read

Dnešní situace na trzích je poměrně dost nejistá. Máme vysoké úrokové sazby, vysokou inflaci, krachují nám banky. Nikdo pořádně neví, co bude dál. Pokud patříte mezi investory, kteří se obávají nejhoršího, stačí do portfolia přidat pár akcií z tohoto sektoru a můžete být v klidu, recesí projdete s minimálními ztrátami.

Zdravotnický sektor je v posledních letech stále více považován za atraktivní investiční příležitost, a to zejména díky své defenzivní povaze. Pojďme se tedy podívat na důvody, proč je Healthcare Sector považován za atraktivní investiční oblast.

Defenzivní povaha zdravotní péče

Zdravotnický sektor je považován za defenzivní, protože je méně závislý na celkovém ekonomickém růstu. Na rozdíl od cyklických odvětví, jako jsou automobilový průmysl nebo stavebnictví, je poptávka po zdravotní péči konstantní, a to i během hospodářských poklesů. Tato stálá poptávka po zdravotních službách a produktech přispívá k defenzivní povaze sektoru, což z něj činí atraktivní investiční příležitost. Kromě toho, demografické trendy, jako je stárnutí populace a rostoucí počet chronických onemocnění, zvyšují poptávku po zdravotní péči v dlouhodobém horizontu.

Počet starších lidí v USA do roku 2040

Jednoduše řečeno je tento sektor nezbytný v jakýchkoliv ekonomických časech. Lidé si mohou odpustit nákup nového auta, nebo mohou do určité míry omezit výdaje za potraviny. Co ale úplně omezit nemohou, tak jsou výdaje na lékařskou péči, která je v mnoha případech velmi důležitá.

Skromné ocenění sektoru

Zde je potřeba vzít v úvahu jednu věc, a to sice, že se bavíme o defenzivní části tohoto sektoru, to znamená o společnostech, které jsou stálé a zaběhnuté. Ono totiž na první pohled může vypadat, že je tento sektor předražený, ale když se podíváme například na ETF pokrývající tento sektor $XLV , tak průměrný násobek P/E za XLV jako celek byl na konci prvního čtvrtletí 17,2násobek zisku.

Je tedy důležité se také nehnat za moderními neziskovými společnostmi, tyto akcie zde neberu úplně v úvahu. Když se podíváme třeba pro příklad na nějaké další známé jména v tomto sektoru, tak například $BMY+1.8% se aktuálně pohybuje okolo P/E 20, $CVS+0.4%  má P/E kolem 24. Vzhledem ke kvalitě těchto velkých společnosti mi přijdou poměry ceny a zisku relativně rozumné.

BMY
$54.23 $0.98 +1.84%
Capital Structure
Market Cap
109.7B
Enterpr. Val.
139.7B
Valuation
P/E
14.1
P/S
2.4
Dividends
Yield
4.3%
Payout
59.1%
CVS

CVS

CVS
$79.75 $0.32 +0.40%
Capital Structure
Market Cap
100.4B
Enterpr. Val.
171.6B
Valuation
P/E
12.3
P/S
0.3
Dividends
Yield
3.1%
Payout
37.5%

Stabilní, rostoucí dividendy

Toto se trochu pojí z předchozím důvodem. V tomto oboru je spoustu kvalitních společností, které mají za sebou dlouhou historii zvyšujících se dividend, které mají dobře kryté. Dividendy jsou totiž něco, co kolikrát přináší radost investorům i v těžkých časech. Navíc společností, které dlouhodobě vyplácejí stabilní, a zvyšující se dividendy, bývají na tom o něco lépe, než zbytek trhu, nejsou zkrátka tak volatilní.

Pokud se tedy dostaneme do dob, kdy cena akcií bude kolísat, tak se můžeme spolehnout na dividendu, která nám bude chodit nehledě na to, zda je recese, nebo zda zažíváme velký boom. V tomto sektoru se dá najít spoustu kvalitních dividendových akcií, například $BMY+1.8% , $PFE-0.2% , nebo například ETF na tento sektor $XLV , které vyplácí dividendu již 22 let a aktuálně má výnos kolem 1,5 %.

PFE

Pfizer

PFE
$27.73 -$0.05 -0.18%
Capital Structure
Market Cap
156.7B
Enterpr. Val.
228.9B
Valuation
P/E
75.0
P/S
2.7
Dividends
Yield
5.9%
Payout
433.7%
XLV
$147.71 $0.00
Capital Structure
Market Cap
29.2B
Enterpr. Val.
0.0
Valuation
P/E
25.0
P/S
-
Dividends
Yield
-
Payout
-

Inovace v oboru

Zdravotnický sektor je známý svou schopností inovací, což z něj činí atraktivní odvětví pro investice. Vývoj nových léků, léčebných postupů a technologií přispívá k růstu zdravotnických společností a zvyšuje hodnotu jejich akcií.

Dá se tedy říct, že i když je tento sektor poměrně defenzivní svým zaměření, tak stále může nabídnout i růstové příležitosti, což je na tomto sektoru skvělá věc. jeho nové produkty a případné služby nemusí dlouho čekat na poptávku, protože jsou vyvíjeny na základě potřeb spotřebitelů.

Je tu ale jedno riziko, které se s tímto dost pojí, a nemyslím si, že by mělo být bráno na lehkou váhu. Může se totiž stát, a ano stává se to, že nové léky, které společnosti vyvíjí, nemusí projít schválením kontrolních úřadů. V takovém případě mohou společnosti přijít o větší množství finančních prostředků, které investovali do výzkumu tohoto zamítnutého léku.

Závěr:

Zdravotnický sektor je atraktivní investiční příležitost díky defenzivní povaze, skromnému ocenění, stabilním rostoucím dividendám a inovacím v oboru. Healthcare Select Sector SPDR ETF (XLV) je vhodnou volbou pro investory, kteří hledají defenzivní investice s potenciálem růstu v tomto oboru, a nechtějí se trápit s výběrem jednotlivých akcií. Před investováním do tohoto sektoru je však důležité pečlivě zvážit potenciální rizika a vzít v úvahu své individuální investiční cíle a tolerance k riziku.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.