S&P 500 ^GSPC
5,136.77
+0.79%
Nvidia NVDA
$820.21
+3.68%
Meta META
$502.65
+2.55%
Amazon AMZN
$178.52
+1.00%
Alphabet GOOG
$138.78
-0.72%
Tesla TSLA
$203.28
+0.70%
Apple AAPL
$179.69
-0.59%
Microsoft MSFT
$415.77
+0.51%

Инвестиционен поглед върху акциите на SolarEdge Technologies и Coinbase

Vladimir Mihaylov
8. 5. 2023
1 min read

Според Deutsche Bank бъдещето изглежда по-светло за акциите на SolarEdge Technologies $SEDG.

В бележка до клиентите си в четвъртък анализаторът Корин Бланчард повиши препоръката си за акциите на соларната компания от "държа" на "купувай" и заяви, че тримесечните резултати на компанията помагат да се намалят някои опасения относно разходите, маржовете и изпълнението.

"Ние сме все по-конструктивно настроени, като се има предвид, че предишните опасения относно контрола на разходите, по-добрата географска локализация на веригата за доставки и натиска върху маржовете са се разсеяли", каза тя.

SolarEdge скочи с 6,6% в четвъртък, след като публикува тримесечни резултати, които надминаха очакванията на анализаторите. Компанията отбеляза леко подобрение в дейността си по веригата за доставки. За цялата година акциите бяха с лек спад, но преди началото на търговията поскъпнаха с още 2%.

Заедно с подобрението Бланчард повиши целевата си цена на акциите до 375 USD, което отразява 33% увеличение спрямо затварянето в четвъртък. Новата целева стойност отразява "профила на растеж" на компанията и е "справедлива и разумна" в сравнение с подобни компании в областта на чистите технологии, каза тя.

В бъдеще компанията очаква по-голяма подкрепа за маржа, тъй като капацитетът на САЩ се увеличава, а производствените кредити мотивират производството.

"Ръководството за второто тримесечие демонстрира способността на компанията да поддържа и потенциално да подобри профила на брутния си марж, като коментарите на ръководството звучат стабилно за предстоящото тримесечие", пише Бланчард.

Други положителни фактори за акциите включват диверсифицирания микс от търговски и жилищни имоти и експозицията към широк спектър от глобални пазари, където търсенето остава силно, допълва тя.

SEDG
$67.92 $0.76 +1.12%
Capital Structure
Market Cap
3.8B
Enterpr. Val.
4.2B
Valuation
P/E
112.3
P/S
1.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Въпреки по-доброто от очакваното тримесечие на Coinbase Global $COIN, много анализатори остават предпазливи по отношение на дългосрочните перспективи на криптоборсата, посочвайки регулаторния и правния фон като основна пречка за акциите.

Акциите се търгуваха с над 8% по-високо в предборсовата търговия, отчасти благодарение на по-малката от очакваното загуба.

Но дори и при тази привидно непокътната краткосрочна перспектива, Джеф Кантуел от Wells Fargo предупреди, че средносрочната и дългосрочната траектория изглежда ограничена, наричайки регулаторния фон "основна пречка".

Кантуел потвърди занижения рейтинг на акциите. Той повиши целевата си цена за Coinbase от 40 на 43 долара, но това все още представлява спад с повече от 10%.

Несигурна регулаторна перспектива
Една от най-големите тревоги на анализаторите е несигурната регулаторна среда за компанията.

По-рано тази година Coinbase получи известие от Комисията за ценни книжа и борси на Уелс, в което компанията е заплашена със съдебно дело заради възможни нарушения на ценните книжа. В отговор от април компанията заяви, че искът за принудително изпълнение срещу нея "няма да успее по същество".

Анализаторът на Goldman Sachs Уил Нанс заяви, че вижда малко катализатори за по-голямо разширяване на продажбите на дребно в САЩ в близко бъдеще, като добави, че има отрицателна перспектива за акциите предвид "липсата на видимост" около растежа на Coinbase и неблагоприятните ефекти от регулациите. Нанс има препоръка за продажба на акциите на Coinbase.

Притесненията относно бизнеса на компанията със залагания също дават основание на някои анализатори да направят пауза. Залагането се използва от някои инвеститори за получаване на пасивна възвръщаемост от техните криптовалути чрез обвързване на токени в мрежата за определен период от време и представлява значителна възможност за приходи за борсите.

"Въпреки че приходите бяха значително по-добри от очакваното, перспективите като цяло не изглеждат толкова добри", пише Кенет Уортингтън от JPMorgan. "Обемите са подложени на допълнителен натиск през второто тримесечие въпреки много по-високите цени на криптовалутите, USDC е намалял значително, а промените в услугата за залагане в Coinbase може да не стимулират растежа, както някога смятахме."

Уортингтън запази неутралния си рейтинг, но повиши целевата си цена до 59 USD за акция, което е приблизително 20% увеличение спрямо затварянето в четвъртък.

COIN
$204.53 $0.97 +0.48%
Capital Structure
Market Cap
40.3B
Enterpr. Val.
39.5B
Valuation
P/E
448.6
P/S
14.9
Dividends
Yield
-
Payout
-Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.