S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Naložbeni pogled na delnice SolarEdge Technologies in Coinbase

Primoz Krajnc
8. 5. 2023
4 min read

Po mnenju Deutsche Bank je prihodnost za delnice SolarEdge Technologies $SEDG svetlejša.

Analitičarka Corinne Blanchard je v četrtek v obvestilu strankam zvišala svoje priporočilo za delnice solarnega podjetja z "drži" na "kupi" in dejala, da četrtletni rezultati podjetja pomagajo ublažiti nekatere pomisleke glede stroškov, marž in izvedbe.

"Glede na to, da so se razblinili prejšnji pomisleki o nadzoru stroškov, boljši geografski lokalizaciji dobavne verige in pritisku na marže, smo vse bolj konstruktivni," je dejala.

Družba SolarEdge je v četrtek po objavi četrtletnih rezultatov, ki so presegli pričakovanja analitikov, poskočila za 6,6 %. Družba je zaznala rahlo izboljšanje na področju dobavne verige. Za celotno leto je delnica nekoliko padla, vendar je pred začetkom trgovanja pridobila še 2 %.

Ob izboljšanju je Blanchardova zvišala ciljno ceno delnice na 375 dolarjev, kar odraža 33-odstotno povišanje glede na četrtkovo zaprtje. Nova ciljna vrednost odraža "profil rasti" podjetja in je "poštena in razumna" v primerjavi s primerljivimi podjetji s področja čistih tehnologij, je dejala.

V prihodnosti pričakuje večjo podporo maržam, saj se bodo zmogljivosti v ZDA povečale, krediti za proizvodnjo pa bodo spodbudili proizvodnjo.

"Vodnik za drugo četrtletje kaže, da je podjetje sposobno ohraniti in potencialno še izboljšati svoj profil bruto marže, komentarji vodstva pa se zdijo dobri za prihodnje četrtletje," je zapisala Blanchardova.

Dodala je, da so pozitivni dejavniki delnice tudi raznolika mešanica poslovnih in stanovanjskih nepremičnin ter izpostavljenost številnim svetovnim trgom, na katerih povpraševanje ostaja močno.

SEDG
$65.56 -$3.78 -5.45%
Capital Structure
Market Cap
3.8B
Enterpr. Val.
4.2B
Valuation
P/E
112.3
P/S
1.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Kljub boljšemu četrtletju družbe Coinbase Global $COIN od pričakovanega številni analitiki ostajajo previdni glede dolgoročnih obetov borze kriptovalut, saj kot glavno oviro za delnico navajajo regulativno in pravno ozadje.

Delnice so se v predtržnem trgovanju zvišale za več kot 8 %, deloma tudi zaradi manjše izgube od pričakovane.

Vendar je Jeff Cantwell iz družbe Wells Fargo tudi ob teh navidezno nedotaknjenih kratkoročnih obetih opozoril, da se zdi srednje- in dolgoročna pot omejena, pri čemer je regulativno ozadje označil za "glavno oviro".

Cantwell je za delnico ponovno potrdil oceno "underweight". Svojo ciljno ceno za Coinbase je sicer zvišal s 40 dolarjev na 43 dolarjev, vendar to še vedno pomeni več kot 10-odstotno znižanje.

Negotovi regulativni obeti
Ena od največjih skrbi analitikov je negotovo regulativno okolje za podjetje.

V začetku letošnjega leta je Coinbase od Komisije za vrednostne papirje in borzo prejel obvestilo Wells, v katerem je podjetju zagrozil s tožbo zaradi morebitnih kršitev vrednostnih papirjev. V aprilskem odgovoru je podjetje navedlo, da bi bil izvršilni postopek proti njemu "neuspešen po vsebini".

Analitik banke Goldman Sachs Will Nance je dejal, da v bližnji prihodnosti vidi le malo katalizatorjev za večjo širitev maloprodaje v ZDA, in dodal, da ima negativne obete za delnico zaradi "pomanjkanja vidnosti" glede rasti družbe Coinbase in negativnih učinkov predpisov. Nance ima priporočilo za prodajo delnice Coinbase.

Nekateri analitiki imajo razlog za previdnost tudi zaradi zaskrbljenosti v zvezi s stavnim poslovanjem podjetja. Stave uporabljajo nekateri vlagatelji za pridobivanje pasivnih donosov na svoje kriptovalute z vezavo žetonov v omrežju za določen čas in predstavljajo pomembno priložnost za prihodke borz.

"Čeprav je bil zaslužek bistveno boljši od pričakovanega, se obeti na splošno ne zdijo tako dobri," je zapisal Kenneth Worthington iz banke JPMorgan. "Obsegi so v drugem četrtletju kljub precej višjim cenam kriptovalut pod dodatnim pritiskom, USDC se je občutno zmanjšal, spremembe storitve stavljenja pri Coinbase pa morda ne spodbujajo rasti, kot smo nekoč mislili."

Worthington je ohranil nevtralno oceno, vendar je ciljno ceno zvišal na 59 USD za delnico, kar je približno 20-odstotno povečanje glede na četrtkovo zaprtje.

COIN
$200.80 $1.58 +0.79%
Capital Structure
Market Cap
40.3B
Enterpr. Val.
39.5B
Valuation
P/E
448.6
P/S
14.9
Dividends
Yield
-
Payout
-Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.