S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Bank of America препоръчва да се инвестира в тези 2 фармацевтични акции, които имат потенциал за поне 50% ръст

Vladimir Mihaylov
9. 5. 2023
1 min read

Компаниите в сферата на здравеопазването привличат инвеститори във времена на икономическа несигурност. Въпреки че икономиката на САЩ се забавя, анализаторите на Bank of America твърдят, че акциите на здравните компании ще се покачват както винаги, поради което представиха 2 интересни кандидати за покупка.

Според Bank of America позитивите за фармацевтичния сектор са доста ясни: здравната индустрия обикновено се справя добре по време на икономически спадове, а според Bank of America икономиката се влошава.

Ръководителят на отдел "Селекция на акции в САЩ и количествени стратегии" Савита Субраманян наскоро писа на клиентите си, че здравеопазването се представя по-добре от пазара по време на спадове в около 70% от случаите и средно превъзхожда индекса S&P 500 с 4,6%.
Стратезите Джил Кери Хол и Никълъс Уудс добавиха, че спадовете са най-добрите фази за малките здравни компании и обикновено са още по-добри за големите здравни компании.

Субраманян заяви, че има няколко ключови причини да бъдем бичи настроени към сектора, като се започне с историческото му представяне по време на спадове. Тя също така написа, че секторът е стабилен и дефанзивен и показва силен ръст на печалбите.

"Както волатилността на приходите, така и честотата на спадовете на приходите са доста под тези на S&P 500", написа тя. "В исторически план здравеопазването е генерирало най-силния ръст на печалбите от всички сектори, като дори изпреварва технологиите, чиито печалби бяха подложени на натиск през последните тримесечия."

Тя обясни също така, че през последните пет години компаниите в сферата на здравеопазването са надхвърляли оценките за печалбите на Уолстрийт по-бързо, отколкото индексът S&P 500 като цяло, и според нея възходящите ревизии на печалбите показват, че анализаторите са оптимистично настроени към сектора.

HealthEquity $HQY+0.0%

HQY
$82.23 -$0.03 -0.04%
1 Day
+0%
5 Days
+0.24%
1 Month
+10.24%
6 Months
+22.57%
YTD
+24.32%
1 Year
+26.03%
5 Years
+0.8%
Max.
+367.39%

Компанията HealthEquity е основана от предприемача Стивън Нийл, на когото хрумва идеята да опрости финансовото управление на здравните грижи за американците. През 2002 г. той основава компанията и започва да предлага едни от първите HSA (Health Savings Accounts са здравни спестовни сметки в САЩ) на пазара. Оттогава HealthEquity се разраства динамично и се превръща в лидер на пазара на HSA.

Днес HealthEquity има повече от 1300 служители в САЩ. Със седалище в Дрейпър, щата Юта, тя координира услугите за повече от 5,4 млн. сметки HSA с активи на стойност 15,9 млрд. долара. HealthEquity предлага лесни за използване платформи за управление на HSA, FSA, HRA и други сметки, както и за инвестиране на средства. Клиентите оценяват лесно разбираемите сметки, ниските такси и отличната поддръжка на клиентите.

Сред клиентите на HealthEquity са големи работодатели като Walmart, HomeDepot и FedEx, както и стотици здравноосигурителни компании. Благодарение на дългосрочните договори с партньори броят на HSA сметките в HealthEquity расте бързо, като само през последната година се е увеличил с 18%.

Тъй като пазарът на HSA в САЩ продължава да се разраства, HealthEquity има огромен потенциал за по-нататъшно разширяване и растеж. В бъдеще HealthEquity планира да предоставя допълнителни услуги като банкови продукти и инвестиционни и застрахователни услуги на съществуващите клиенти. Целта е американците да могат да се справят с всички свои финансови нужди, свързани със здравеопазването, на едно място - в HealthEquity. Визията на компанията е всеки американец да има своя собствена HSA сметка.

Перспективи:

-HealthEquity очаква пазарът на HSA в САЩ да нараства с 25-30 % годишно през следващите няколко години, тъй като все повече американци преминават към здравно осигуряване с висока степен на приспадане, което се поддържа от HSA сметките. HealthEquity е в идеална позиция да привлече голяма част от новите HSA сметки.

-До 2025 г. HealthEquity има за цел да управлява 9-11 млн. сметки HSA с общи активи от 35-45 млрд. долара. Това представлява амбициозен план за растеж.

-HealthEquity възнамерява да разшири услугите си, като включи банкови продукти, застраховки и други инвестиционни опции. Целта е да се увеличат приходите от сметка и да се ангажират повече клиенти.

Резултати за фискалната 2022 г:

-Общ приход: 750 млн. долара. USD, което е с 19% повече в сравнение с миналата година.

-Чисти приходи: 70 млн.

-Брой на сметките за HSA: 5,4 милиона, с 18% повече, най-високият досега.

-Активи на HHSA: 15,9 млрд. долара, увеличение с 33%, рекорден ръст.

-Повишаване на прогнозата за цялата финансова 2023 г.: приходи от 770-790 млн. долара. USD, печалба 77-81 млн. USD, 77-7790 USD.

FibroGen $FGEN+0.0%

FGEN
$1.82 -$0.07 -3.70%
1 Day
-0.04%
5 Days
-11.68%
1 Month
+111.76%
6 Months
+51.2%
YTD
+127.55%
1 Year
-91.58%
5 Years
-96.77%
Max.
-91.41%

FibroGen е биотехнологична компания, основана през 1993 г. със седалище в Сан Франциско. FibroGen се фокусира върху разработването на лекарства за лечение на сериозни хронични бъбречни, сърдечни и белодробни заболявания.

FibroGen има уникално конкурентно предимство - патентована технология за откриване и валидиране на нови лекарствени цели. Тази технология позволява на FibroGen да идентифицира ключови протеини и ензими, участващи в хроничните заболявания. Използвайки тази технология, FibroGen е разработила патентовани лекарства, които модулират тези протеини и ензими.

Занапред FibroGen ще се съсредоточи върху завършването на редица клинични изпитвания и регулаторното одобрение на нови лекарства. Водещият кандидат е роксадустат, лекарство за лечение на анемия, свързана с хронично бъбречно заболяване. Според първоначалните оценки роксадустат може да се появи на пазара през 2023 г. Други проекти са лекарства за белодробна артериална хипертония и идиопатична белодробна фиброза.

FibroGen разработва лекарства за хронични заболявания с недостатъчно предлагане на ефективни лекарства. Водещият продукт е роксадустат, първото перорално лекарство за лечение на анемия при пациенти с хронични бъбречни заболявания. Роксадустат би могъл да замени скъпите инжекционни лекарства, които сега са стандартно лечение.

За 2022 г. FibroGen:

-Завърши подаването на регулаторни документи за одобрение на roxadustat в САЩ, ЕС и Китай. Решението на регулаторните органи се очаква през 2023 г.

-Завърши важно проучване на роксадустат, което потвърди неговата ефикасност и безопасност.

-Започна проучване фаза 3 на роксадустат за лечение на анемия при пациенти със застойна сърдечна недостатъчност.

-Приходи (2022 г.). 222 милиона щатски долара. USD поради високите разходи за научноизследователска и развойна дейност. Но това скоро може да се промени, тъй като тяхното лекарство роксадустат изглежда много обещаващо и може да бъде одобрено още тази година. Парични средства. 501 USD. Така че те разполагат с достатъчно средства, за да продължат разработването на водещите си кандидати за лекарства.

Историята на FibroGen показва колко предизвикателна и скъпа е разработката на нови лекарства. Въпреки това FibroGen вярва, че роксадустат може да промени лечението на хроничните бъбречни заболявания. Ако бъде одобрен тази година, FibroGen очаква търговски успех след години усилия.

  • Какво мислите за компанията? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.