S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Banka Bank of America priporoča naložbe v ti dve farmacevtski delnici, ki imata potencial za vsaj 50-odstotno rast

Dragoslav Golob
9. 5. 2023
6 min read

Zdravstvena podjetja v času gospodarske negotovosti privabljajo vlagatelje. Medtem ko se ameriško gospodarstvo upočasnjuje, analitiki banke Bank of America pravijo, da bodo delnice zdravstvenih podjetij kot vedno rasle, zato so predstavili 2 zanimiva kandidata za nakup.

Po mnenju banke Bank of America so pozitivne lastnosti farmacevtskega sektorja precej jasne: zdravstvena industrija se običajno dobro odreže v času gospodarskega upada, po mnenju banke Bank of America pa se gospodarstvo poslabšuje.

Vodja oddelka za izbor delnic in kvantitativno strategijo v ZDA Savita Subramanian je strankam nedavno napisala, da je zdravstvena oskrba v času upada v približno 70 % primerov uspešnejša od trga in v povprečju za 4,6 % uspešnejša od indeksa S&P 500. Stratega spletne strani
Jill Carey Hall in Nicolas Woods sta dodala, da so recesije najboljše faze za mala zdravstvena podjetja, za velika pa so običajno še boljše.

Subramanian je dejal, da obstaja več ključnih razlogov za pozitivno mnenje o tem sektorju, začenši z njegovo zgodovinsko uspešnostjo v času upada. Zapisala je tudi, da je sektor stabilen in defenziven ter kaže močno rast dobičkov.

"Tako volatilnost dobičkov kot pogostost padcev dobičkov sta precej pod vrednostjo indeksa S&P 500," je zapisala. "Zdravstveno varstvo je v preteklosti ustvarilo najmočnejšo rast dobičkov med vsemi sektorji, celo boljšo od tehnološkega, katerega dobički so bili v zadnjih četrtletjih pod pritiskom."

Pojasnila je tudi, da so zdravstvena podjetja v zadnjih petih letih hitreje presegala ocene dobička na Wall Streetu kot celoten indeks S&P 500, popravki dobička navzgor pa po njenem mnenju kažejo, da so analitiki naklonjeni temu sektorju.

HealthEquity $HQY+0.0%

HQY
$82.23 -$0.03 -0.04%
1 Day
+0%
5 Days
+0.24%
1 Month
+10.24%
6 Months
+22.57%
YTD
+24.32%
1 Year
+26.03%
5 Years
+0.8%
Max.
+367.39%

HealthEquity je ustanovil podjetnik Steven Neel, ki je prišel na idejo, da bi Američanom poenostavil finančno upravljanje zdravstvenih storitev. Leta 2002 je ustanovil podjetje in začel ponujati nekatere od prvih HSA (Health Savings Accounts so zdravstveni varčevalni računi v ZDA) na trgu. Od takrat se je podjetje HealthEquity dinamično razvijalo in postalo vodilno na trgu HSA.

Danes ima podjetje HealthEquity več kot 1 300 zaposlenih po vsej ZDA. S sedežem v Draperju v Utahu usklajuje storitve za več kot 5,4 milijona računov HSA s 15,9 milijarde dolarjev sredstev. HealthEquity ponuja enostavne platforme za upravljanje računov HSA, FSA, HRA in drugih računov ter vlaganje sredstev. Stranke cenijo enostavno razumljive račune, nizke pristojbine in odlično podporo strankam.

Med strankami podjetja HealthEquity so veliki delodajalci, kot so Walmart, HomeDepot in FedEx, ter več sto zdravstvenih zavarovalnic. Zaradi dolgoročnih pogodb s partnerji število računov HSA pri HealthEquity hitro narašča, samo v zadnjem letu se je povečalo za 18 %.

Ker trg HSA v ZDA še naprej raste, ima HealthEquity ogromen potencial za nadaljnjo širitev in rast. V prihodnosti namerava HealthEquity obstoječim strankam ponuditi dodatne storitve, kot so bančni produkti ter naložbene in zavarovalniške storitve. Cilj je, da bi Američani lahko vse svoje finančne potrebe v zvezi z zdravstveno oskrbo reševali na enem mestu - pri družbi HealthEquity. Vizija podjetja je, da bi vsak Američan imel svoj račun HSA.

Napovedi:

-HealthEquity pričakuje, da bo trg HSA v ZDA v naslednjih nekaj letih rasel za 25-30 % letno, saj se bo vse več Američanov odločalo za zdravstveno zavarovanje z visoko stopnjo zmanjšanja stroškov, ki ga računi HSA podpirajo. Družba HealthEquity je v idealnem položaju, da zajame velik del novih računov HSA.

-Do leta 2025 želi HealthEquity upravljati 9-11 milijonov računov HSA s skupnimi sredstvi v višini 35-45 milijard USD. To je ambiciozen načrt rasti.

-HealthEquity namerava razširiti svoje storitve na bančne produkte, zavarovanja in druge naložbene možnosti. Cilj je povečati prihodke na račun in bolj sodelovati s strankami.

Finančni rezultati za leto 2022:

-Skupni prihodki: 750 milijonov USD. USD, kar je 19-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom.

-Čisti prihodki: 70 milijonov USD.

-Število računov HSA: 5,4 milijona, kar je 18-odstotno povečanje in največ doslej.

-Sredstva HSA: 15,9 milijarde USD, kar je 33-odstotna rast, ki je rekordna.

-Povečanje napovedi za celotno poslovno leto 2023: prihodki v višini 770-790 milijonov USD. USD, dobiček 77-81 milijonov USD. 77-7790 USD.

FibroGen $FGEN+0.0%

FGEN
$1.82 -$0.07 -3.70%
1 Day
-0.04%
5 Days
-11.68%
1 Month
+111.76%
6 Months
+51.2%
YTD
+127.55%
1 Year
-91.58%
5 Years
-96.77%
Max.
-91.41%

FibroGen je biotehnološko podjetje, ustanovljeno leta 1993, s sedežem v San Franciscu. Podjetje FibroGen se osredotoča na razvoj zdravil za zdravljenje resnih kroničnih bolezni ledvic, srca in pljuč.

Podjetje FibroGen ima edinstveno konkurenčno prednost - lastno tehnologijo za odkrivanje in potrjevanje novih tarč za zdravila. Ta tehnologija podjetju FibroGen omogoča prepoznavanje ključnih beljakovin in encimov, ki so vključeni v kronične bolezni. Z uporabo te tehnologije je družba FibroGen razvila lastniška zdravila, ki modulirajo te beljakovine in encime.

Družba FibroGen se bo v prihodnje osredotočila na dokončanje številnih kliničnih preskušanj in regulativno odobritev novih zdravil. Vodilni kandidat je roksadustat, zdravilo za zdravljenje anemije, povezane s kronično ledvično boleznijo. Po prvih ocenah bi lahko zdravilo roksadustat vstopilo na trg leta 2023. Drugi projekti so zdravila za pljučno arterijsko hipertenzijo in idiopatsko pljučno fibrozo.

Družba FibroGen razvija zdravila za kronične bolezni z nezadostno ponudbo učinkovitih zdravil. Vodilni izdelek je roksadustat, prvo peroralno zdravilo za zdravljenje anemije pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Roxadustat bi lahko nadomestil draga zdravila za injiciranje, ki so zdaj standardni način zdravljenja.

Družba FibroGen je za leto 2022:

-Zaključila je regulativne vloge za odobritev roksadustata v ZDA, EU in na Kitajskem. Odločitev regulatorjev se pričakuje leta 2023.

-Zaključil pomembno študijo roksadustata, ki je potrdila njegovo učinkovitost in varnost.

-začel je študijo faze 3 z roksadustatom za zdravljenje anemije pri bolnikih s srčnim popuščanjem.

-Prihodki (2022). 222 milijonov USD. USD zaradi visokih stroškov raziskav in razvoja. Toda to se lahko kmalu spremeni, saj je njihovo zdravilo roksadustat videti zelo obetavno in bi lahko bilo odobreno že letos. Denarna sredstva. 501 USD. Tako imajo dovolj sredstev za nadaljnji razvoj svojih vodilnih kandidatnih zdravil.

Zgodba podjetja FibroGen kaže, kako zahteven in drag je razvoj novih zdravil. Vendar pa je podjetje FibroGen prepričano, da lahko roksadustat spremeni zdravljenje kronične ledvične bolezni. Če bo zdravilo odobreno letos, se družbi FibroGen po letih prizadevanj obeta komercialni uspeh.

  • Kaj menite o podjetju? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.