S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

3 ÉRDEKES AI VÁLLALAT

Bandi Császár
9. 5. 2023
6 min read

1. C3.ai

A C3.ai mesterséges intelligencia alkalmazások és szoftvermegoldások nyújtására összpontosít vállalati (vállalati) ügyfelek számára. Ezek számos funkcióra, többek között trend-előrejelzésre és kockázatértékelésre használhatók.


Bár a vállalat olyan szegmensben tevékenykedik, amellyel a befektetők nem tudnak betelni, számos kérdés merült fel az üzletmenetével kapcsolatban. Tagadhatatlanul problémája van az elidegenítéssel, mivel bevételeinek több mint 70%-a egyetlen ágazatból (olaj és gáz) származik. Ezt tetézi az a tény, hogy a bevételek több mint 30%-a egyetlen ügyféltől, a Baker Hughes vezető olajipari szolgáltató vállalattól származik.

Ez a kapcsolat pedig nyomás alá kerülhet. Áprilisban a Kerrisdale Capital short eladó lesújtó jelentést írt a C3.ai üzleti helyzetéről. Ebben a cég azt állította, hogy a C3.ai és a Baker Hughes kapcsolata "alapvetően sérült", mivel az ügyfél csökkentette az AI iránti elkötelezettségét. Emellett azzal vádolta a C3.ai-t, hogy a közelmúltban árkorrekciókkal és számviteli jiu-jitsuval próbálta elfedni a működési hiányosságokat.

A vállalat gyorsan cáfolta Kerrisdale számos vádját. Sok befektető szemében azonban a kár már megtörtént - a részvény nem heverte ki a shortolók támadását.

A C3.ai azonban a mesterséges intelligencia trendben való hatékony részvétele ellenére is rendkívül veszteséges üzletet folytat. A 2020-as tőzsdére lépés óta a C3.ai szinte minden negyedévben nettó veszteséget könyvelt el, éves szinten pedig ez a hiány a 2021-es közel 56 millió dolláros hiányról a 2022-es pénzügyi évre több mint 192 millió dollárra nőtt. Ezzel a részvénytársasággal most óvatos lennék.

AI
$34.09 -$1.78 -4.96%
Capital Structure
Market Cap
4.0B
Enterpr. Val.
3.8B
Valuation
P/E
-14.8
P/S
13.4
Dividends
Yield
-
Payout
-

2. UiPath

A UiPath a robotizált folyamatautomatizálás (RPA) nevű területre specializálódott. Ez alapvetően azt jelenti, hogy gépeket programoz és tervez olyan feladatok elvégzésére, amelyeket egy ember nehezen tudna elvégezni, vagy amelyek általában hátrányosak lennének egy ember számára.

A kissé fantáziátlanul UiPath Business Automation Platform névre keresztelt vállalat azt ígéri, hogy segít a vállalkozásoknak "automatizálási igényeik minden lépésében".


Úgy tűnik, hogy ez a megközelítés elnyerte az ügyfelek tetszését. A vállalat bevételei hógolyóznak, a 2019-es pénzügyi évben elért 148 millió dollárról a következő évben ennek több mint a duplájára emelkednek, majd a 2023-as pénzügyi évre valamivel több mint 1 milliárd dollárra szöknek fel.

Az RPA élvonalában maradni és robotokat építeni nagy pénzügyi elkötelezettséget igényel, így a C3.ai-hoz hasonlóan a UiPath is jellemzően veszteséget mutat. Társaival ellentétben azonban ezek a veszteségek csökkennek - a negyedik negyedévben a nettó veszteség kevesebb mint 28 millió dollár volt, ami sokkal jobb szám, mint a 2022-es év ugyanezen negyedévének több mint 63 millió dolláros vesztesége.

A vállalat 2021-ben nagyon sikeres tőzsdei bevezetést hajtott végre, több mint 1,3 milliárd dollárt gyűjtött össze. Viszonylag óvatosan bánik a készpénzzel - január végén 1,4 milliárd dollárnyi zöldhasú volt a kasszájában. Ugyanakkor az adósságállománya viszonylag alacsony és kezelhető volt, 56 millió dollár hosszú lejáratú hitelt vett fel.

Hosszú út áll tehát még előtte, és addig is fejlett megoldásokat kínál egy olyan folyamatban (automatizálás), amely egyre népszerűbb lehet a megtakarítást kereső vállalkozások körében. Az UiPath részvényei nem egy alku az értékelését tekintve, de a vállalat minden bizonnyal jelentős potenciállal és több mint megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkezik. Mint ilyen, érdemes megfontolni, mint befektetést.

PATH
$23.65 $0.02 +0.08%
Capital Structure
Market Cap
13.4B
Enterpr. Val.
12.4B
Valuation
P/E
-87.6
P/S
11.0
Dividends
Yield
-
Payout
-

3. Schrödinger

A Schrödinger a kísérletezésen keresztül igyekszik előre vinni a világot - a szoftverplatformja AI-technológiát használ, hogy segítse a gyógyszeripari és biotechnológiai vállalatokat a gyógyszerkutatásban.

Ez egy kulcsfontosságú folyamat, mivel egy tartós vagy gyengítő orvosi rendellenességet célzó hatékony gyógyszer több milliárd dolláros bevételt hozhat a fejlesztőjének. A Schrödinger platformja lényegében egy monstre számítógépes agyat vezet be a folyamatba, nagy előnyt biztosítva az ügyfeleknek a felfedezésben.

Ez egy meggyőző ajánlat, és a Schrödinger bevételei ennek köszönhetően folyamatosan nőnek. A biotechnológia/gyógyszeripar azonban csak az első ügyfélkör lehet a vállalat számára a sok közül, mivel technológiája más iparágak folyamatainak támogatására is adaptálható. A Schrödinger csodálatosan tisztában van ezzel, és jelenleg olyan ágazatokra összpontosít, mint a repülőgépipar, a félvezetők és az energia.

A fiatal Schrödinger - AI-vállalkozás jellegéhez hűen - még nem kínálja a hagyományos nyereségesség kényelmét. Veszteségei azonban nem katasztrofálisak, sőt, már rosszabbak is voltak - a legutóbbi jelentett negyedévben elért 27 millió dolláros veszteség a legalacsonyabb az elmúlt öt negyedévben. Ugyanakkor az eladások továbbra is észak felé tartanak, 23%-kal javultak éves szinten (közel 57 millió dollárra) a negyedévben.

Minden olyan vállalat, amely vonzó termékkel rendelkezik, amely kiváló potenciállal rendelkezik a jelentős bővüléshez, komoly jelölt egy jó részvényportfólióba. A Schrödinger minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartozik.

SDGR
$25.24 -$1.57 -5.86%
Capital Structure
Market Cap
1.8B
Enterpr. Val.
1.8B
Valuation
P/E
46.7
P/S
8.4
Dividends
Yield
-
Payout
-Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.