S&P 500 ^GSPC 5,312.35 +0.17%
Nvidia NVDA $951.04 +2.84%
Tesla TSLA $174.92 -1.43%
Microsoft MSFT $424.96 +1.13%
Alphabet GOOG $178.71 +0.80%
Apple AAPL $191.31 +0.76%
Amazon AMZN $183.75 -0.52%
Meta META $470.03 -0.40%

📈💼💸 Zpětné odkupy akcií dosahují nejvyšších hodnot od roku 2018! 🚀

Americká ekonomika se zdá být plná optimismu, a to díky prudkému nárůstu zpětných odkupů akcií!

Podle nedávného výzkumu Deutsche Bank oznámily společnosti za posledních 13 týdnů zpětné odkupy akcií v hodnotě přes 383 miliard dolarů, což představuje nárůst o 30 % oproti minulému roku a nejvyšší částku od června 2018. Mezi tyto zprávy patří plán společnosti Apple na zpětný odkup v hodnotě 110 miliard dolarů, což je rekordní částka!

Tento "boom" zpětných odkupů není pouze o velkých hráčích jako Apple $AAPL+0.8% a Alphabet $GOOGL+0.7%, který právě ohlásil plány na zpětný odkup v hodnotě 70 miliard dolarů. Z 262 miliard dolarů zpětných odkupů, které byly oznámeny v prvním čtvrtletí, pochází 82 miliard dolarů od společností mimo ty největší technologické giganty!

"Zpětné odkupy jsou největším hnacím motorem akcií ve střednědobém horizontu," řekl hlavní akciový strateg Deutsche Bank. "Jsou to ukazatele toho, jak se společnosti cítí v makroprostředí."

Ať už se jedná o zvýšení zisků, které se v současné době zrychluje nejrychlejším tempem za téměř dva roky, nebo o pozitivní vyhlídky na americkou ekonomiku, společnosti vrací peníze akcionářům pomocí zpětných odkupů.

Ne vždy jsou však zpětné odkupy skvělým znamením. Když společnost přistoupí k zpětným odkupům, znamená to, že nemá prostor k inovacím a růstu do kterého by své peníze lépe investovala. Dalším důležitým důvodem může být zlepšení nálady investorů, jelikož se zpětným odkupem většinou přichází růst ceny akcií. To jsme mohli vidět právě u Applu, kdy cena akcií po oznámení vyskočila o více než 6 %.

Jaký je váš názor na zpětné odkupy? Udělají vám vždy radost, nebo jste radši, když se k vám dostanou finance formou dividend? 📊✨


Partner

Jak píše Lukyn, hodně záleží co je to za společnost, bud odkupy, nebo dividendy a nebo ještě bych dodal třetí věc, někdy ani jedno a jsem raději když investují správnou cestou do vývoje svého.

Přesně, právě proto se ptám, jak to máš třeba právě u Applu, chápu, že Apple má takovou hotovost, že zbydou peníze jak na odkup tak na inovace.

Partner

U Apple za mě v pohodě. Určitě bych nechtěl vidět jen odkupy, ale jak píšeš, on má hodně hotovosti a taky investuje a posouvá se dopředu s technologiemi, ač už sice né tak rychle ale ono je to těžké, když už tak jsou skvělé. Doufám u nich teď že fakt hodně na ty brýle dají.

To je jasný, že u iPhonu nepřijdou s něčím novým u další generace, ale právě stabilita jejich produktů a celkově kvalita jsou na skvělé úrovni, a to je pro mě důvod si jejich produkty koupit a i si za ně připlatit.

Hodně to záleží na tom jaká je to společnost u $MO-0.4% mám radši dividendu a u $AAPL+0.8% vidím radši zpětné odkupy.