S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Analýza dvou předních konkurentů: Disney x Warner Brothers Discovery

Po masivním pádu společnosti Netflix, která pomalu slézá ze streamovacího trůnu, vyhledáváme nového potencionálního vítěze na trhu. Nebudeme zde spekulovat o tom, kdo je nejlepší ze všech platforem. Nabídnu vám můj pohled a rozbor, na mnou vybrané potencionální vítěze do budoucna.

Proč věřím těmto společnostem?

Bill Gates kdysi napsal, že "obsah je králem", a o dvě desetiletí později se o tento titul uchází legendární zábavní gigant Disney $DIS+0.9% a nově spojená, ale stejně impozantní společnost Warner Brothers Discovery $WBD. Které akcie je lepší koupit do budoucna?

Král obsahu

Společnost Disney $DIS+0.9% se může pochlubit ikonickou sbírkou obsahu, která se rozprostírá napříč generacemi i zeměpisnými oblastmi, od stálic, jako je Mickey Mouse a filmy o Disneyho princeznách, až po pohádky, na kterých vyrůstali mileniálové, jako je Lví král. Společnost Disney omladila Marvel a rozšířila marvelovský vesmír o filmové trháky, jako je Black Panther a filmy Avengers. Společnost Disney $DIS+0.9% je také ''žroutem'' ve světě sportu se stanicí ESPN.

  • Trocha euforie a vzpomínek na tvorbu Disney, kterou zná snad každý.

Ačkoli je toto portfolio obsahu velmi náročné na konkurenci, Warner Brothers Discovery je pravděpodobně jedinou společností, která může věrohodně tvrdit, že se společnosti Disney vyrovná. HBO je domovem prestižních seriálů, v čele s Hrou o trůny. Také značky jako Harry Potter a Pán prstenů mají velké a vášnivé fanouškovské základny. Společnost Warner Brothers Discovery má rozsáhlá práva na sportovní přenosy z NBA, MLB a NHL. Když k tomu připočteme tisíce hodin neskriptových pořadů a reality show, je to všeříkající í a přesvědčivé portfolio obsahu.

  • Zde to vidím na remízu, co se týká srovnání.
  • Údaje o seriálech, pořadech a filmech nemají nic společného s investicí, jedná se o prvotní porovnání obsahu dvou silných konkurentů.

Lepší vedení

Warner Brothers Discovery

Od svého nástupu do funkce generálního ředitele Discovery v roce 2006 vedl David Zaslav Discovery na její cestě od malé sítě ke globální těžké váze, přičemž v roce 2018 získal Food Network a HGTV s akvizicí společnosti Scripps. Vedl spuštění Discovery+ a fúzi se společností WarnerMedia, díky níž se společnost změnila na Warner Brothers Discovery $DISCA+5.9%.

Disney

Bob Chapek převzal funkci generálního ředitele společnosti Disney v únoru 2020 poté, co předtím řídil divizi Disney Parks and Resorts. Akcie společnosti Disney od jeho nástupu klesají, ale v čele společnosti je teprve dva roky. Toto období zahrnuje velký výprodej během vrcholu COVID a další problém, který představuje uzavření zábavních parků společnosti Disney. Dvouletý časový úsek je příliš úzký na to, abychom mohli hodnotit Chapekovo vládnutí, zejména proto, že zahrnuje tak rozsáhlou makroekonomickou událost.

  • Takže ani druhé srovnání nám nenaznačuje vítěze.

Předplatitelé a růst počtu předplatitelů

Na konci roku 2021 měla služba Disney+ celosvětově 130 milionu platících předplatitelů, což je od svého spuštění před pouhými dvěma lety úctyhodný počet. V posledním čtvrtletí přibylo společnosti Disney+ významných 11,8 milionu předplatitelů.

Streamovací služby společnosti Warner Brothers Discovery jsou stále oddělenými segmenty, i když to by se nyní po uzavření fúze mělo změnit. Pokud k 75 milionům předplatitelů HBO Max přidáme 22 milionů placených předplatitelů Discovery+, dostaneme se k hranici 100 milionů placených předplatitelů, což je poměrně blízko úrovni Disney+. Nyní, když bude veškerý obsah na jednom místě, půjde o atraktivnější nabídku pro zákazníky, takže Warner Brothers Discovery má před sebou další rychlostní stupeň, pokud jde o růst počtu předplatitelů. 

Obě společnosti mají mnohem nižší celkový počet předplatitelů než přední (ale zmenšující se) 221 milionů předplatitelů Netlfix, takže obě mají do budoucna prostor k růstu. Předplatitele budu považovat prozatím také za remízu, protože Disney má větší celkový počet, ale nová kombinovaná nabídka společnosti Warner Brothers Discovery poskytne společnosti katalyzátor pro další růst do budoucna.

Ocenění

Zatímco v porovnání obsahu se obě akcie dostaly do finiše, ocenění je skutečně místem, kde se obě akcie začínají rozcházet. Disney se obchoduje na 21násobku budoucího zisku, zatímco Warner Brothers Discovery na 15násobku zisku v příštím roce. Společnost Warner Brothers Discovery navíc očekává, že díky fúzi získá synergie ve výši 3 miliard dolarů, takže jejich realizace z ní v budoucnu udělá ještě lepší hodnotu. Zde vidím menší výhru pro Warner.

Warner Brothers Discovery nebo Disney?

Disney a Warner Brothers Discovery jsou dvě mediální impéria, kterým se žádný jiný konkurent nemůže z hlediska obsahu rovnat, a obě vypadají jako celkově solidní investice. Obě mají velkou základnu předplatitelů s možností růstu. Společnost Warner Brothers Discovery má mírnou výhodu v pozici skvělého generálního ředitele a svém rozsahu portfolia. Disney zase dominuje v oblastech zábavních parků, streamovacích platforem a dalším marketingu.

Proč já osobně upřednostňuji Disney?

Proč investuji do společnosti Disney?

  • Streamovací platforma očekává pozitivní nárůst ve světě v průběhu pár let, navíc je zde možná expanze do států, kde je takový Netflix, HBO a další v útlumu.
  • Zábavní parky  - Velké želízko v ohni, kde se tržby jen pohrnou, tedy pokud opět nezavelí mistr covid.
  • Vývoj seriálů/ filmů, který je doprovázen vývojem her a ''merche''.
  • Vstup do pole s metaverse, kde nemusí být společnost jasný vítěz, ale rozhodně má čím přispět.
  • Predikuje se, že Disney nebude mít v budoucnu problém sesadit i Netflix.

Samozřejmě těch kategorií je mnohem víc, uvádím pouze jedny z největších zdrojů příjmů.

Nezatracuji ani Warner Brothers Discovery 

Proč může být Warner Brothers Discovery také dobrou investicí?

  • Opravdu velice rozsáhle portfolio obsahu (počet kanálů, seriálů a filmů, které nabízí), které určitě znáte: HBO, Discovery, Eurosport a desítky dalších. Jde o opravdu obří diverzifikaci a zároveň potenciál k růstu.
  • Společnost se taktéž zabývá produkcí, distribucí, licencováním a marketingem všech forem zábavy a jejich souvisejících podniků.
  • Jedna skvělá zpráva je, že Warner Brothers Discovery přidává 2 miliony předplatitelů v prvním čtvrtletí tohoto roku, což je ohromující, když v pozadí máme padající Netflix s klesajícím počtem předplatitelů.

Warner Bros. Discovery přidává 2 miliony předplatitelů v první zprávě o příjmech (yahoo.com)

Závěrečný rozstřel nechám na vás. Která společnost bude lepší investicí?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 791 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

nezmínit u obsahu Disney Star Wars je F

Popravdě si myslím, že nejlepší způsobem bude investice do obou společností. Pokud bych se zaměřil jen čisté na streamovaci platformy HBO vede hlavně díky škále filmu a DC. Zatím, co Disney má hlavně  “jen” Marvel a animované filmy. Tak mi přijde, že celkové lidi mají radši pravé Disney, kor pro děti.  I tak mám rád obě společnosti a za mne investuji do obou.

Obě vykazují značný potenciál😎

Za mě věřím Disney, ale jsem obezřetný a vnímám ten giga nárůst předplatitelů u Warner Brothers, super práce ze strany společnosti.

Mě se líbí jak je Warner vedený a při tomto rozvoji nebude problém být číslo 1 na trhu (streamovacím).

Vedení Warneru je hodně vychvalováno. Nedivím se, Netflixu uživatelé mizí a Warneru naskakují...

Toto je odvetvie, ktoré si myslím že ešte dlho pojde mame vela volneho casu :D či nie?

Pokud nás metaverse nevtáhne přímo do filmu nebo nějaké podobná sci-fi technologie😄 Také věřím, že budou mít úspěch i v budoucnu, jedná se o nejsledovanější seriály/filmy, jde jen o to, kdo bude lepší...

akože metaverse podľa mna zasiahne do našich zivotov