S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

[Návod pokročilého investora]: Jak najít akcie s 1000% zhodnocením + 5 příkladů na příští rok

Najít akcie s potenciálem dosáhnout 1000% zhodnocení není jen tak a pravděpodobnost, že se vám to podaří, je mizivá. Jak mizivá, ptáte se? Tak například z 8 187 společností předních amerických burz, které sleduje portál Thomson Reuters, dosáhlo od minulého října zhodnocení 1000 % pouhých 11. To dělá přibližně 0,001 % pravděpodobnost, že se trefíte. Přesto jsem toho názoru, že existují faktory, na které se můžeme při hledání absolutních vítězů zaměřit, abychom naše šance zvýšili. Jaká kritéria musí takové akcie splňovat? A kterých 5 akcií by mohlo přidat 1000 % příští rok? Čtěte dále!

 

 

Většina investorů a analytiků hledá akcie s takovým extrémním růstovým potenciálem na špatném místě. Tolik se soustředí na hledání dalšího Amazonu $AMZN-2.6%, že naprosto zapomínají, že většina technologických akcií roste pomalu. Ze společností, které v uplynulém roce vzrostly 10x, nebyla ani jedna high-tech růstová společnost. Nejblíže byl Upstart Holdings $UPST-2.0%, který však od svého IPO vzrostl „pouze“ 7krát.

 

Místo toho byly společnosti, které dosáhly 10násobného zhodnocení (nebo chcete-li zhodnocení 1000 %), kombinací tří druhů akcií: 


1. Neziskových meme akcií - $OCGN, $MARA+9.8%, $GME+1.1%, $AMC+8.2%, $AVISA
 
2. Ropných a plynárenských firem - $SM+0.1%, $CDEV-7.4%, $UAN+1.0%
 
3. Téměř zkrachovalých společností, které prakticky vstaly z 
mrtvých - (ACY), $AEHR-4.3%, (HTZZ)

 

To není zrovna seznam hvězdných akcií typu Tesla $TSLA-1.9%, že 😅? Ale pokud opravdu chcete najít akcie, které za 12 měsíců vyletí 10x, jsou to menší a volatilnější akcie, ve kterých musíte hledat. Dnes se proto zamyslíme nad tím, co dělá takového 10násobného vítěze, a vybereme pět favoritů, kteří dnes vypadají, že příští rok vyletí raketově vzhůru 🚀.

 

Ujasněme si hned na úvod jednu věc...sázky na blue-chip akcie jsou vynikající investice, pokud jste ochotni čekat a čekat… a čekat. Kdo by v roce 2001 koupil Amazon $AMZN-2.6%, čekal by deset let, než by inkasoval 10násobný zisk. Nevím jak vy, ale já tolik času rozhodně nemám a ani mít nechci.  

 

Dalším příkladem je již zmíněná Tesla $TSLA-1.9%, které se to podařilo za tři roky, ale její akcie pak dalších pět let stagnovaly. Dnešní text je však o rychlém zbohatnutí. A k tomu budeme potřebovat koupit krapet volatilnější akcie 😁.

 

Hledání v penny akciích

Pro začátek nám pomůže najít si některé faktory, které mají 10x akcie společné. Následující tabulka znázorňuje rozdíly mezi společnostmi z klubu +1000%/rok a průměrnými společnostmi v ceně akcií, poměru ceny k tržbám, procentuálním poměru dluhu k vlastnímu kapitálu a procentuálním poměru provozní marže.

 

 10x akcie Trh průměr
Cena akcie1.733.9
P/S ratio 0.24.0
D/E ratio %6943
Provozní marže poměr-5.35.5

 

Ukazuje se, že tyto firmy jsou zpravidla levnější, méně ziskové a více zadlužené než typické společnosti. A i poté, co jejich ceny akcií vzrostou, zůstává zadluženost a marže stále nízká.

 

OTC (over the counter) tituly, často označované jako penny akcie, mají také tendenci dosahovat lepších výsledků. Ze 4 779 společností kótovaných na mimoburzovních trzích, se dlouhodobě 506 (tj. zhruba 10,5 %) podařilo dosáhnout výnosu 1 000 % nebo vyššího.

 

Investoři tak mají cca 100x větší šanci najít akcie s 1000 % zhodnocením na mimoburzovních trzích než na standardních burzách. Proto mě najdete při hledání podobných „10x investic“ pouze na alternativních burzách. 

 
5 akcií, které v příštím roce dosáhnou 1000 % zhodnocení 

Investoři z Redditu milují tematické investování. Úspěch společnosti GameStop $GME+1.1% vedl k až šílenému nakupování akcií společností Bed Bath & Beyond $BBBY, AMC $AMC+8.2% a dalších nekvalitních akcií obchodních center. Situace byla v jednu chvíli naprosto absurdní...Mezitím vzestup Dogecoinu $DOGE/USD vytvořil zcela novou třídu aktiv, takzvané shitcoiny 😂 (například rychlý pohled na BSCScan ukazuje 22 101 různých tokenů pojmenovaných nějakou iterací "Shiba", tedy jasně kopírující meme kryptoměnu $SHIB/USD).

 

Nyní by například blockchainový těžař Marathon Digital Holdings $MARA+9.8% mohl inspirovat další generaci meme kryptoměnových akcií: 

 

  • RocketFuel Blockchain $RKFL - Tato mimoburzovní firma se sídlem v San Francisku slibuje, že do odvětví e-commerce přinese kryptoměnové platební možnosti na 1 kliknutí. 
  • POSaBIT (POSAF) - Tato kanadská společnost je zase předním poskytovatelem kryptoměnových plateb pro konopný průmysl.


Obě zmíněné potenciální meme akcie mají za sebou poměrně zkušené manažerské týmy - $RKFL vede Peter Jensen, bývalý generální ředitel firmy zabývající se cloudovou kybernetickou bezpečností, kterou koupila společnost IBM $IBM+0.1%. A (POSAF) vedou bývalí technologičtí manažeři společnosti Microsoft $MSFT-1.3% a dalších blue-chip firem.

 

Tyto dvě kryptoměnové akcie s potenciálem vyrůst 10x jsou také extrémně levné, což je další podmínka pro rychlý desetinásobný růst. (POSAF) se obchoduje za pouhých 1,50 dolaru, zatímco $RKFL je k dispozici za 0,50 dolaru.

 

Hlavním důvodem k nákupu však je, že obě firmy působí v dnes velmi lukrativním odvětví. Uživatelé Redditu již dříve napumpovali kryptoměnové akcie jako SOS Limited $SOS+1.8% a Riot Blockchain $RIOT+10.1% a je téměř jisté, že to udělají znovu.

 

Rizika tu ale rozhodně jsou. Zdá se, že bývalý generální ředitel společnosti RocketFuel zmizel z firemních stránek beze stopy, zatímco POSaBIT by mohla narazit na konkurenci ze strany Mastercard $MA+0.2% a dalších fintech společností. 

 

Nikdo nikdy netvrdil, že tyto firmy jsou kvalitní. Ale pokud jde o meme akcie, tyto dva výběry mají všechny předpoklady pro potenciální desetinásobný růst.

 

Pracovní firmy jsou příští ropou a plynem

Ekologicky smýšlející investoři by si pravděpodobně přáli zapomenout na rok 2021, kdy firmy z oblasti fosilních paliv porazily ty z oblasti obnovitelných zdrojů energie. Ono se těžko prohrává, když ceny vašeho jediného produktu stoupnou ze záporných 37 dolarů na 85 dolarů za barel 😂.

 

S přechodem do roku 2022 by však podobný růst mělo zaznamenat zcela jiné odvětví: firmy poskytující personální služby.

 

Je to proto, že tyto firmy jsou v mnohém podobné jako ropné a plynárenské společnosti - mají nízkou marži, jsou silně zaměřené na komodity a závislé na tržních cyklech. Společnost Volt Information Science $VOLT-0.2% se během technologické bubliny v roce 1997 obchodovala až za 44 dolarů a během bubliny na trhu s bydlením v roce 2006 za 40 dolarů, než se propadla na dnešní úroveň pod 4 dolary.

 

 

Graf znázorňující výkonnost akcií $VOLT-0.2% v letech 1990 až 2020, který ukazuje, že jejich cena prudce vzrostla v době napjatých podmínek na trhu práce. 

 

Dvě levné akcie z tohoto segmentu nyní vypadají ještě lépe než $VOLT-0.2% co se týče možnosti dosáhnout desetinásobného růstu na základě krize na trhu práce:

 

  • Gee Group $JOB+0.5%. Tato sto let stará společnost se specializuje na hledání profesionálních zaměstnanců, včetně IT, inženýrských a zdravotnických služeb.
  • Team Inc $TISI-3.0%. Tato inženýrská outsourcingová společnost poskytuje inspekční a další služby pro různá odvětví včetně energetiky, výroby a infrastruktury.


Podobně jako v případě ropy a plynu v roce 2020 jsou tyto dvě personální firmy v současné době hluboko v mínusu. Provozní marže jsou záporné a jejich Altman-Z skóre (měřítko solventnosti) se v obou případech nachází pod standardní hranicí 2,4 pro zdravé firmy.

 

Ale my tu nejsme kvůli kvalitě nebo špičkovým technologiím. Jsme tu kvůli desetinásobným ziskům, vzpomínáte? A vzhledem k tomu, že podpory v nezaměstnanosti jsou kvůli období koronaviru značně omezovány, mnozí Američané budou velmi brzy chtě nechtě vytlačeni zpět na trh práce. 

 

A podobně jako v loňském roce ropné a plynárenské společnosti, i personální firmy uvidí, že se jejich hospodářské výsledky najednou ocitnou v kladných číslech, protože se opět zvýší nabídka i poptávka. 

 

Analytici z Wall Street již předpovídají společnosti Gee Group v roce 2021 rentabilní marže a společnosti Team Inc. v roce 2022 kladný zisk EBITDA (zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací).

 

Příští zkrachovalý Hertz: NGL Energy Partners $NGL+0.9% 

Pokoušet se vytipovat další zkrachovalou, akcii, která dokáže vstát z popela a vyrůst o 1000 %, je přinejmenším riskantní, možná spíš šílené. Na každou společnost Hertz ostatně připadá několik desítek dalších zbankrotovaných firem, jejichž akcie pokračují rovnou k nule. 

 

Většina bankrotů, jako společnosti Intelsat $INTEQ a Sequential Brands $SQBG, jednoduše nemá dostatečnou hodnotu vlastního kapitálu, aby vyplatila držitele dluhopisů. Společnost NGL Energy Partners $NGL+0.9% je však jiná. 

 

  • NGL Energy Partners $NGL+0.9% je hlavní plynárenská komanditní společnost (MLP), kterou trhy ocenily jako neúspěšnou. Akcie se obchodují za absurdní 1násobek poměru ceny k peněžním tokům (P/CF), tedy za desetinu ceny typických plynovodních společností.

 

Většina těchto potíží pramení z poklesu poptávky zákazníků, zejména po energetické krizi v Texasu v roce 2021. Minulý měsíc ale americká Agentura pro energetické informace (EIA) zvýšila cílovou cenu zemního plynu Henry Hub na 5,80 dolarů, což je více než dvojnásobek ceny z roku 2020.

 

A vzhledem k tomu, že mnoho energetických firem se snaží zvýšit těžbu, aby uspokojily poptávku, mohou se plynovody jako ty od $NGL+0.9% během několika měsíců stát ze ztrátových trubek tiskárnami na peníze.

 

Shrnutí všech 5 tipů: 

  1. RocketFuel Blockchain $RKFL  
  2. POSaBIT (POSAF)
  3. Gee Group $JOB+0.5%  
  4. Team Inc $TISI-3.0% 
  5. NGL Energy Partners $NGL+0.9% 

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kevinporters má karmu 6179 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

JOB vypadá nadějně 🙂 snižení dluhu, pěkné P/S, posledni vysledky lepší, 10 násobek to asi nebude, ale nahoru by to jít mohlo. Jen bude potřeba to vysedět. Diky za članek

O tom vysezení je to hodně, ale jsem rád, že vás firma zaujala 😄. Zainvestoval jste?

Ano, pár drobků. Zatim to vypadá dobře a asi budu přikupovat za vic než prvotni nakup. Ale co se dá dělat. Trošku jsem $JOB+0.5% načetl. Myslim že Q4 vysledky budou ještě lepší. Podle mě je tam slušný margin of safety. Včera 26.11. jako jedna z mala v mém portfoliu v zeleném 🙂

Koukám, že na degiru jsou jenom $JOB+0.5% a $TISI-3.0% ostatní se musí pohledat někde jinde

Degiro bohužel nepoužívám, ale u Interactive Brokers by jste měl po zažádání o možnost obchodování na OTC trzích schopen najít všechny 😁

kupuju všech pět, snad je alespoň jedna chytne a pokryje za rok ztráty na ostatních 😁

tohle je na mě moc riskantní 😅

všech 5 vypadá na jednu stranu strašně a na druhou skvěle 😆 Přesně tak jak to má být u takových akcií

také si myslím 😄 Na Teslu $TSLA-1.9% jsem pár let zpátky taky koukal a říkal jsi, že firma nemá šanci uspět...🤔

Díky za zajímavé tipy na yolo plays. Ono pokud o nich Apes nemluví, nikde není řečeno, že tam nejde založit post a napsat o nich, pokud bude materiál na DD 😎🚀

přesně tak, dobrá taktika 😁

super text, pokusím se aplikovat, doteď jsem asi hledal špatně 😄

tak pak někdy napište jestli zafungovalo 😁

to asi chvíli potrvá, ale pokusím se nezapomenout 😅

Jako zaujatý retail bych dodal: pokud o nich nemluví Apes na WSB, asi nemají moc velikou šanci... a hledat je tam nebudu  :-)

Když už o nich budou mluvit Apes na WSB tak bude pravděpodobně pozdě 😄

@tomaspetrasek Budu to sledovat, a pokud se akcie rozjedou, dá se zkusit testovací DD na WSB a třeba se to rozjede. 🤔

Díky díky díky :-)

doufám, že vám to pomůže, ale pozor. Prodělat je vždy jednoduší než vydělat 😅