S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Změní retailoví investoři pravidla hry, nebo nás opravdu čeká tvrdý pád na dno?

Dovolím si takovou malou spekulaci. Jakkoliv respektuju Buffetta, Mungera, Ackmana a spol., kteří predikují splasknutí bubliny a tvrdý krach burzy, přemýšlím nad tím, jestli náhodou nejsme v trochu jiné situaci, než tomu bylo při legendárních burzovních bublinách na konci dvacátých let minulého století a na přelomu milénia.

Apes Together Strong.

Uveďme si jako příklad GameStop $GME+1.0%. Dovolím si tvrdit, že kdybychom se nyní nacházeli na přelomu milénia nebo nedejbože ve dvacátých letech minulého století, o žádném GameStopu už bychom se tu nebavili. Ta firma už by zkrachovala. Nebo by na tom byla tak blbě, že už by nikoho nezajímala. Proč? Protože pokud jste viděli mainstreamová média, jak o GameStopu psala na začátku roku, musí vám být jasné, že v dobách, kdy mainstreamová média byla jediným zdrojem informací, bylo celkem snadné vystrašit retailové investory k smrti a donutit je prodávat všechno.

Jenže jaká je dnešní realita?

GameStop je stále naživu a má velké plány do budoucna. A při tom všem mu drží palce armáda retailových investorů, kteří ani po roce bitev se shortujícími fondy nehodlají složit zbraně. Jakkoliv se shortující strana snažila, cena se prostě celý rok držela kolem $200 za akcii, Tihle "apes", jak si říkají, totiž pochopili, že když jednoduše za žádných okolností nebudou prodávat, těžko může hodnota klesat k 0.

A když se k tomu všemu přidá apel samotného CEO GameStopu...

https://twitter.com/ryancohen/status/1457902069206163460

Podle mě jsou za tímto moderním investičním úkazem 3 faktory, které mohou hrát roli ve změně burzovní historie:

1. Sociální

Lidé odnepaměti chtějí patřit k nějaké sociální skupině, tak proč nepatřit ke skupině akcionářů GameStopu? Dříve to nebylo možné - najít dalšího akcionáře nějaké firmy nebylo jak. Ale dnes, v době sociálních sítí? Apes se sejdou na Redditu a můžou si pokecat o tom, jak to těm hrozným fondům zase nandali. A když se akcie nebo krypto začnou propadat, okamžitě se vzájemně ujistí v tom, že neprodávat je nejlepší možná strategie. Další věcí je, že z investování se stává životní styl. Koupit si dneska tričko s logem GameStopu nebo krypto tématikou je děsně cool. A samozřejmě držet akcie GameStopu nebo krypto je děsně cool. Alespoň tak se o tom investoři ujišťují ve své sociální skupině. A z takové skupiny se vám pak odcházet prostě nechce. Naopak přestat být akcionářem firem jako pets.com a spol. na přelomu milénia bylo opravdu snadné, nebyla v tom žádná sociální sounáležitost, byl to prostě jen byznys.

2. Vizionářský

Aby malé investory bavilo držení nějakého aktiva nebo přímo akcie, musí v tom vidět hlubší smysl. Musí v tom vidět budoucnost. A musí cítit, že na této budoucnosti a tomto smyslu se shodnou se svojí sociální skupinou. Jakou vizi mohl vidět akcionář Coca-Coly ve dvacátých letech minulého století? Maximálně tak tu, co slyšel v reklamě v rádiu. Ale jak moc může člověk vzít takovou vizi za svou? Samozřejmě nemůže. Takže když si pak tento člověk v novinách přečetl, že se blíží burzovní krach nebo už je dokonce přítomen, neměl problém okamžitě začít prodávat. Proč taky ne, je to přeci jen byznys. Ale prodat akcie GameStopu, když jsme se s Apes na Redditu dohodli, že tu firmu budeme podporovat, aby se z ní stal herní gigant? Nebo prodávat Bitcoin, když si všichni tak strašně moc přejeme, aby z toho bylo globální platidlo, které ukáže prostředníček všem vládám světa?

3. Finanční

Dejme tomu, že by investor začal přemýšlet nad tím, že svou sociální skupinu opustí. A že akcie GameStopu prodá. Jenže tady nastává další problém dnešní doby - kam s těmi penězi? Do banky? Dneska už přeci všichni vědí, že to je kravina. Do dluhopisů se záporným výnosem? Do zlata, které udělalo za 10 let výnos 1 %? Do nemovitostí, které jsou tak drahé, že je dnes kupují jen extrémně bohatí investoři? Kašlu na to, prostě to nechám v tom GameStopu a uvidíme, třeba to Apes vážně vystřeli k Měsíci. A nebo v Bitcoinu a jednou díky tomu odejdu do předčasného důchodu. Chybět mi ty peníze nebudou, tak žádný stres, já mám času dost.

A všechny tyto 3 faktory nyní ovlivňují nejenom GameStop, ale i další akcie a kryptoměny, Bitcoin $BTC/USDzejména. Komunita funguje, vize stále existuje, alternativy nejsou - tak proč by měl retail prodávat?

Medvědí trh? Na dlouho ne.

Ano, některé akcie nebo kryptoměny se mohou sesypat. Třeba takový Docusign jednoduše postrádá tu cool image, tu komunitu, vizi budoucího růstu a když se k tomu přidají opravdu hodně negativní výsledky, je na průser zaděláno. To samé se může snadno stát u některých kryptoměn, tam může dojít k opravdovým krachům, kdy se podíváme na 0. Ale aby se propadl úplně na dno celý trh?

Sám vím ze svého okolí, že všichni mají strašně moc peněz a neví co s nimi. Za ty dva roky home office bylo tak snadné si našetřit, až to hezké není. K tomu bylo natištěno neuvěřitelné množství peněz. Ano, inflace na běžném zboží něco požere, ale těm lidem stále zůstává mnoho peněz, které mohou držet nebo přisypávat do trhů.

Dnes je navíc retail v historicky nejsilnější pozici. Například na indické burze vzrostl podíl retailu z 33 % v roce 2016 na 45 % v roce 2021. To opravdu není málo! A podobně je to po celém světě. Přístup k burzám je dnes extrémně snadný. A to prostě musí mít chtě nechtě vliv na to, co se na samotné burze děje. 

Ne, neochrání to celý trh před bankroty a krachy. A některé investory před ztrátou peněz. Ale může to způsobit, že se vybraná aktiva zotaví opravdu extrémně rychle. Podobně, jako jsme to viděli u akcií v březnu 2020 nebo u kryptoměn v létě 2021.

Jednoduše, jestli si někdo myslí, že lidi nezačnou Bitcoin nakupovat jako šílený na ceně 30 nebo dokonce 20 tisíc dolarů, tak se šeredně plete. Jediné, co by to mohlo změnit, by byly opravdové problémy na pracovním trhu nebo třeba krach trhu s nemovitostmi, které by byly za výprodejové ceny. Ale kdy se tohle stane? Já prostě nevidím možnost, že by tady teď hned převzali na dalších x let vládu medvědi.

To jest ode mě vše. Pokud si myslíte, že tahle teorie je úplně blbá, klidně mi to napište do komentářů, nejsem žádný investiční veterán a vím o burze úplné prd.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 1962 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Zajímavý článek, zajímavý úhel pohledu. Ať už je jeho původ jakýkoliv (opis, autorovo zamyšlení...), na Bulios určitě patří! Jestli má pravdu, spolehlivě ukáže až budoucnost.

Osobně si myslím, že retail nemá (a dlouho mít ani nebude) dostatečnou finanční sílu, aby případně sanoval padající trhy. Ale určitě bude trhy svým chováním ovlivňovat!

Mnoho věcí se mění, včetně investování. Na trhu je mnohem více účastníků, čímž se trh stává méně předvídatelným. Min. u některých "meme" titulů už nestačí udělat si (byť sebedůkladnější!) technickou a fundament. analýzu, ale je třeba brát v úvahu i nálady a chování retailu. Vyplatí se to!

Mám rád když někdo potvrdí mé vidění světa 😂 Ale samozřejmě těžko z toho dělat nějaké jasné závěry, člověk musí být i nadále opatrný a dělat vlastní DD, to je základ. Ne spoléhat na to, že to všechno díky WSB půjde jen nahoru.

Článek zajímavý. Dle mě je opět ale psaný z nějaké té sociální skupiny. Chybí mi v něm tvrdá data. opravdu si myslíte, že retail něco podrží? Píšete o jednolivých titulech. Prakticky o 1 titulu a o 1 krypto. Víte kolik potřebujete hotovosti na podržení firmy? Však se můžete podívat na jejich market cap a počet vydaných akcií. Dost silně pochybuji, že retail podrží nahoře trh. Jasně, neprodají gme tak gme zůstane na 200. ok mam uchovatele hodnoty? nebo verite, ze gme prekona za 10 let trh? Samozřejmě může. ale co zbytek? jine akcie nemá šanci. když velcí podílníci se rozhodnout prodat tak to retail nezachrání.

Souhlasím s tím, že by mohlo dojít k rychlejšímu růstu z propadu opět na new ath.  

Jo a ještě k tomu kolik mají lidi peněz. Opět je to nějaký střílení od boku? Když se jen podívám kolem sebe. Tak 10 lidí začalo během posledních 2 let investovat. Dohromady mají cca 4 miliony v akcii. všechny je strčí do kapsy jiný, který investuje přes 10 let a má portfolio přes 100 milionů.

Partner

Však taky píšu hned na začátku, že to je spekulace. Nesnážím si hrát na analytika předkládajícího fakta. Jsou to prostě jen pocity. A jinak to tam taky přesně píšu, že retail těžko zabrání propadu u všech akcií a u všeho krypta, ale vybrané projekty či firmy na tom mohou být díky retailu lépe, protože ten je bere podobně jako nový typ bankovního účtu.

Ale mícháte všechno se vším dohromady. za mě je to jen nesmyslná slátanina.

O tom mluvím pořád, krásný článek ;).

Partner

Díky! :))

Perfektní článek :)

Partner

Díky pane :))

Ano ano, ten sociální aspekt je dle mého soudu velmi podceňovaný. Prostě jakmile se velká skupina investorů dokáže "zabarikádovat" na čemkoliv, dokáže také udržet cenu tohoto aktiva na vysoké hodnotě. $GME+1.0% a $BTC/USD jsou toho tím nejlepším důkazem. Nikdo to neprodává, nikdo nechce ven ze své sociální skupiny. Dokud lidé nebudou kvůli chybějícím penězům umírat hlady, tenhle stav se nezmění.

přesně tak, bull market pokračuje 😁

Partner

yup :))

Tohle hopium jsem potřeboval! 😂

Partner

Od toho je tu Bulios 👌😂

Jako bylo by to super, kdyby to přesně takhle bylo 😂

Partner

Bude! 😎