S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

CEO Microsoftu udělal krok, který by mohl znamenat pád akcií bilionové firmy

Čím větší společnost, tím větší bude propad akcií v případě oznámení nějaké negativní zprávy. K tomuto propadu směřuje i technologický gigant Microsoft a vina možná padne na hlavu generálního ředitele Satya Nedella, který se svým nedávným krokem stane spouštěčem výprodeje akcií. Co se tedy vlastně stalo a proč by měl Microsoft čekat pokles?

CEO Satya Nadella

Nadella se rozhodl zbavit dost podstatné části jeho podílu ve firmě. Insideři nakupují a prodávají z mnoha důvodů, ale velké transakce, jako je prodej 840 000 akcií generálního ředitele Microsoftu, (což je více než polovina celého jeho podílu ve společnosti), stojí rozhodně za pozornost. Microsoft je jednou z největších společností na světě a myslím si, že bychom tento prodej rozhodně neměli brát na lehkou váhu. 

https://twitter.com/CNN/status/1465723588510720003 

Stojí ale za zmínku, že Nadella bydlí ve státě Washington, který od prvního dne roku zavede novou 7% daň z dlouhodobých kapitálových výnosů. To mohlo mít souvislost s počtem akcií, které Nadella prodal, ale na druhou stranu, že by Nadella přece jen cítil, jak jsou $MSFT+1.5% akcie nadhodnocené? 🤔

Na tom, že Nadella prodal některý ze svých podílů nebo všechny, není nic špatného a jde o osobní rozhodnutí, které každý dělá sám za sebe. Pro nás investory však může být zpráva o prodeji připomínkou, že jsou akcie Microsoftu extrémně drahé a že společnost možná začíná být příliš velká na to, aby ospravedlnila tak vysoké ocenění.

Některé jednotlivé růstové akcie jsou v současnosti o více než 50 % níže než maxima z počátku roku. Mezitím Microsoftu $MSFT+1.5% se nadále daří a za posledních 12 měsíců vzrostl přibližně o 50 %.

$MSFT+1.5% 


Šílené ocenění 

Ale s tím, jak stále více investorů touží po stabilitě u větších a zavedenějších akcií, jako je Microsoft, začíná se i ocenění těchto společností plíživě zvyšovat. V uplynulém desetiletí se Microsoft obchodoval s průměrným poměrem ceny k zisku (P/E) mezi 25 a 26 body. 

Pokud se podíváme na odhady analytiků pro rok 2021, mohla by společnost vydělat přibližně 9,20 dolaru na akcii. Výsledný poměr P/E ve výši 35 je o 37 % vyšší než historický průměr společnosti Microsoft, což je podle mě šílené 😅.

Nepředstírám, že umím předvídat, kdy akcie porostou nebo klesnou, ale o ocenění přemýšlím jako o gravitaci. Čím více se hodnota akcie odchyluje od svého "normálu", tím silnější síly ji táhnou zase zpět. 

Pokud vezmeme v úvahu, za kolik se akcie historicky obchodovala, zdá se vám pravděpodobnější, že se bude i nadále obchodovat mimo své normy, nebo začne směřovat zpět blíže ke svému průměru? Podle mě se definitivně raději vrátí do normy. 

Jinými slovy, vzhledem k tomu, že akcie $MSFT+1.5% dramaticky převyšuje svůj historický poměr P/E, mohl by existovat spíše potenciál poklesu než pokračujícího růstu. 

Nadella se přece jen zbavil více něž 50 % svého podílu, což mi přijde jako moc na to, že by se chtěl do budoucna pouze vyhnout vyšším daním. Svoji pozici v $MSFT+1.5% jsem také prodal a to z toho důvodu, že jednoduše nedokážu momentální valuaci rozumně odůvodnit a do budoucna vidím pouze pokles $MSFT+1.5% akcií.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

Tohle nebude mít na $MSFT+1.5% absolutně žádný vliv 😎

No dobře, ještě uvidíme 😄

$MSFT+1.5% bude v pohodě 👍

Ja by som sa z takeho statu odstahoval.

Nemám s tím absolutně žádný problém a kdykoliv spadne akcie msft pod 200ma tak přikupuji.

Tak to je rozhodně odvážné, snad se vám to vyplatí 😄

To vypadá na zajímavý studijní materiál, ještě že mě čeká volný večer 😅

Zrovna Microsoft jsem si v portfoliu nechal. Pozici držím už dlouho a i přesto, že si momentální situaci s valuací uvědomuji, firmě dlouhodobě věřím...

$MSFT+1.5% akcie raději vůbec nevlastním, přijdou mi také předražené 😄

Partner

$MSFT+1.5% bude stát za pár let dvojnásobek, totálně nesmrtelná firma 😅

No jen aby, už ted je ta valuace v oblacích 😅

Partner

$MSFT+1.5% jsem myslel že mu po odchodu Gatese dojde dech a ono ne.

50 % je podle mě také příliš 🤔