S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Neinvestujte, kašlete na to. 10 let se teď nic dít nebude, odrazuje od investic známý miliardář

Dominik Petrnoušek
20. 9. 2022
4 min read

Na trhu jsou období pozitivity. Každý řeší co roste víc a co je nejlepší volba pro maximální zisky. Taktéž jsou zde období pochmurná, negativní. No a pak je tu něco mezi. Česky bych to nazval "nula od nuly pošla". Prostě doby, kdy se neděje nic a trh jde jenom doprava. A přesně o nás podle známého miliardářského investora čeká.

Může se trhu stát, že bude 10 let zažívat tzv. flatline?

Miliardář a investor Stanley Druckenmiller vidí vyhlídky akciového trhu chmurně a tvrdí, že je vysoce pravděpodobné, že akciový trh bude po dobu 10 let na nule.

"Podle mého názoru existuje vysoká pravděpodobnost, že trh bude v nejlepším případě 10 let tak nějak na nule, něco jako období 66 až 82 let," řekl Druckenmiller v diskusi s Alexem Karpem, generálním ředitelem datové společnosti Palantir, podle videa nahraného v úterý na YouTube. Mimochodem video je docela zajímavé. Doporučuji.

https://www.youtube.com/watch?v=0sddHG0D0Y4

Většinou jsou ale predikce buď nahoru, nebo dolů. Co ho vede k názoru, že trh pojede směrem vpravo?

Důvody vidí zejména zde: Globalizace, která vedla k vysoké produktivitě a přispěla k dezinflaci. Centrální banky, které od globální finanční krize v roce 2008 přijaly obecně uvolněnou měnovou politiku, aby podpořily růst, ale nyní svůj postoj zpřísňují.

Federální rezervní systém letos zatím provedl čtyři zvýšení úrokových sazeb a je pravděpodobné, že je bude dále zvyšovat, aby zkrotil inflaci. Vypadá to, že další zvýšení bude opět o 75 bodů.

Jejich chování Druckenmiller popisuje jako na houpačce. Z extrému do extrému. Nejdřív brutální tištění peněz a z něj rovnou brzda zašlápnutá nadoraz (v podobě extrémního utahování).

Stagnující prostředí by nebylo nic nového, ale z principu ani nic výrazně pozitivního. Navzdory tomu všemu prý ale může být stagnující prostředí přínosem, řekl Druckenmiller. Přirovnává to k situaci v historii, která byla jeho předpovědi dost podobná.

"Pěkné je, že tehdy existovaly společnosti, které si v tomto prostředí vedly velmi, velmi dobře," řekl Druckenmiller s odkazem na období stagnujícího akciového trhu v letech 1966 až 1982. "Tehdy byla založena společnost Apple Computer a Home Depot."

Je to poněkud nezvyklá predikce. Jsme zvyklí, že trh dlouhodobě roste, nikde ale není psáno, že nemůže přijít období, které bude úplně "flat". A nikde není psáno, že se Druckenmiller nemůže trefit a toto období nebude trvat 10 let. Ani tak ale nepovažuji za výrazně vhodné spoléhat na jeho zmínky o zbytečnosti investic. Stále je to opravdu drasticky pravděpodobnější šance, že trh dále v horizontu 10 let poroste.

Také není nikde psáno, že i když by trh stagnoval, tak nebude při vhodné analýze možné dosahovat zisků na jednotlivých sektorech nebo akciích.

Kdo je Stanley Druckenmiller?

Názory lidí jsou hezké. Musí mít ale za sebou výsledky, které můžou dodat jejich názoru váhu. Což Druckenmiller rozhodně má a splňuje. Je americký investor a hedge fond manager. Je bývalým předsedou a prezidentem společnosti Duquesne Capital, kterou založil v roce 1981. Fond uzavřel v srpnu 2010. V době uzavření měl Duquesne Capital aktiva v hodnotě přes 12 miliard dolarů.

Co je ale podstatnější - pracoval podstatnou část kariéry jako hlavní správce fondu Quantum Fund legendárního George Sorose. Jako mnoho jmen na Wall Street se dobře svezl na roce 2008, ve kterém údajně vydělal 260 milionů dolarů.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlmZ7WAMgU

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.