S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Veľký kritik kryptomien Warren Buffett bude čoskoro investorom v tejto kryptomene

Kristian Šooš
3. 11. 2022
3 min read

Warren Buffett bol obzvlášť hlasný vo svojom odpore voči kryptomenám, ako je Bitcoin a pritom sa čoskoro stane investorom v konkrétnom krypto projekte? Áno, je to možno ťažko uveriteľné ale poďme si to vysvetliť.

Buffett a jeho prvá kryptoinvestícia?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo Buffett nemá rád Bitcoin $BTCUSD+0.1%, je, že neprodukuje nič hmatateľné. Buffett tiež povedal, že ak by mal príležitosť, nekúpil by všetky bitcoiny na svete len za 25 dolárov.

V zaujímavom zvrate udalostí došlo keď jedna zo spoločností v portfóliu akcií Berkshire Hathaway $BRK-B-0.3% nedávno oznámila svoj plán spustiť vlastnú kryptomenu, takže ak bude Berkshire naďalej držať akcie, konglomerát by bol v podstate nepriamymi investormi do tejto kryptomeny.

Vysvetlenie podstaty

V polovici roku 2021 spoločnosť Berkshire Hathaway súkromne investovala do brazílskej digitálnej banky Nu Holdings $NU+0.9%, ktorá narušila bankový trh v Latinskej Amerike.

Fintech banka ponúka tradičné bankové produkty s nižšími poplatkami a elegantné digitálne zážitky, aby Brazílčanom uľahčila prístup k bankovému systému a chytila ​​sa. Čo viedlo k rýchlemu rastu. Na konci druhého štvrťroka mala Nu viac ako 65 miliónov zákazníkov a mala pod sebou približne 36 % dospelej populácie Brazílie.

Spoločnosť Nu vstúpila na burzu koncom roka 2021 a Berkshire teraz vlastní viac ako 107,1 milióna akcií alebo zhruba 2,3% podiel v spoločnosti. Nu nie je jedinou brazílskou spoločnosťou, do ktorej Berkshire investoval, a zdá sa, že ekonomiku krajiny čaká svetlá budúcnosť.

NuCoin

V nedávnej tlačovej správe spoločnosť Nu uviedla, že plánuje spustiť svoju vlastnú kryptomenu s názvom Nucoin v prvej polovici roku 2023. Kryptomena bude postavená na sieti Polygon blockchain a bude distribuovaná zákazníkom bezplatne. Cieľom Nucoinu je „slúžiť ako základ pre vytvorenie prelomového programu odmeňovania v Brazílii“.

"Otvárame dvere do budúcnosti. Nucoin je nový spôsob, ako rozpoznať lojalitu zákazníkov a podporiť ďalšiu spoluprácu s produktmi Nubank," uviedol vo vyhlásení Fernando Czapski, generálny manažér projektu. "Tento projekt je ďalším krokom vpred v našej viere v transformačný potenciál technológie blockchain a ešte viac ju demokratizovať, pričom ide nad rámec nákupu, predaja a údržby kryptomien v aplikácii Nu."

Hádam, že ak by Nu investovala do samotného Bitcoinu, Buffett by z toho nemusel byť taký nadšený. Ak však využíva kryptomeny ako spôsob, ako ešte viac zaujať zákazníkov a integrovať ich do ekosystému Nu, kde si môžu časom otvárať bankové účty alebo brať pôžičky, nie som si istý, že by s tým mal Buffett problém.

Vieme, že Buffett nemá záujem investovať priamo do kryptomien ale to neznamená, že je úplne proti technológii blockchain a jej potenciálnemu využitiu v podnikoch, ktoré produkujú niečo hmatateľné. A preto tu jeho participáciu s prvou kryptomenou treba brať s nadsázkou ale pravda je, že Berkshire vlastní viac ako 2% v spoločnosti, ktorá ide uvádzať svoju vlastnú kryptomenu, takže určité prepojenie tam je :D Samozrejme neberte to ako investičnú radu, trh Latinskej Ameriky je vysoko rizikový.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.