S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Buffett měl opět pravdu. Jeho oblíbená společnost je jediným titulem, který se po výsledcích netopí v problémech

Dominik Petrnoušek
1. 11. 2022
5 min read

Warren Buffett není za nejlepšího investora všech dob považován pro nic za nic. Dlouhodobě, opakovaně a konzistentně ukazuje své kvality. A to se mu povedlo nyní opět. Jeho oblíbená společnost excelovala, zatímco zbytek trhu krvácel.

Warren Buffett je bezesporu investiční legendou

Výsledky většiny společností zatím spíše korespondují s celkovou náladou a stavem trhu. Výjimky se sice najdou, ale není jich mnoho. Tím spíš je překvapením, když takto zazáří některé z obrovských jmen. Naopak už není až takovým překvapením, že to bude titul, na který spoléhá právě samotný Věštec z Omahy.

Celý trh letos už zaznamenal kolem 20 % v mínusu

Společnost Apple $AAPL+1.3% s celkovým podílem přibližně 133 miliard dolarů tvoří přibližně 40 % akciového portfolia Warrena Buffetta. Proto je pro akcionáře Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7% stejně důležité, jak se jablečným produktům daří v jednotlivých letech, jako pro akcionáře Applu. Ostatní Big Techy v Q3 2022 spíše zklamaly, ale společnosti Apple se daří dobře. Vykázala solidní výsledky navzdory rostoucím obavám, že prodeje iPhonů a další spotřební elektroniky budou klesat. To se ovšem nestalo.

Od začátku roku je sice Apple - 17,5 %. Výsledky jsou ale pozitivní

Nejedná se o nijak závratný růst, ale to nevadí. V aktuálním tržním prostředí je slovo růst (mimo energetický sektor) naprostou raritou.

Buffett obecně nesnáší okázalé a módní investice, a proto se často vyhýbají technologickým akciím obecně. Apple je však obrovská výjimka ze skálopevných pravidel legendárního investora. Americký výrobce softwaru a hardwaru je sice technologický, ale zároveň vybudoval neuvěřitelné impérium, které stále pomalu a jistě roste - přesně ten typ investic, které Berkshire Hathaway preferuje.

Jaká jsou Buffettova základní pravidla? 

https://www.youtube.com/watch?v=fErzHbEiQIs

Apple právě uzavřel svůj fiskální rok 2022 (což odpovídá konci třetího čtvrtletí kalendářního roku 2022). Ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí Apple uvedl, že tržby meziročně vzrostly o 8 % na 90,1 miliardy USD. K tomu přispěl téměř 10% meziroční nárůst prodeje iPhonů (42,6 miliardy USD, tj. 47 % celkových příjmů) v tomto čtvrtletí. Prodej počítačů Mac také meziročně vyskočil o 25 % na 11,5 miliardy USD (13 % tržeb), protože větší nabídka pomohla uspokojit poptávku spotřebitelů, která byla na začátku letošního a minulého roku omezena.

Výsledky Applu vypadají takto

V průběhu září a října se v médiích hromadily titulky s informacemi o tom, že se výroba iPhonů snižuje. To vyvolalo obavy, že Apple bude sužovat stejné zpomalení výroby chytrých telefonů a osobních počítačů, jaké hlásily ostatní technologické společnosti. Stačí říci, že se tak nestalo (prodej iPadů se sice propadl o 13 %, ale tablety dnes tvoří pouze 8 % tržeb).

Zdá se, že ony škrty ve výrobě iPhonů byly prostě jen snížením nárůstu výroby. Poptávka po iPhonu je nyní dost silná, zejména s tím, jak roste jeho popularita na rozvíjejících se trzích, jako je Indie, Vietnam, Indonésie a Mexiko. A Applu se drží i na těchto trzích držet status značky, která je "něco víc."

Jak si Apple vede v jednotlivých regionech? Zdroj

Ceny iPhonu 14 byly samozřejmě na některých trzích (nikoli však v USA) zvýšeny, což nepochybně přispívá k růstu tržeb. Nicméně stejně jako v minulém čtvrtletí generální ředitel Tim Cook a managment nadále uvádějí, že spotřebitelé prémiové ceny telefonů baští a kupují dál.

Nic ale není jen růžové. Apple škrtí jeden vnější faktor: neúprosný růst amerického dolaru. Vedlejší efekt historického zvyšování úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem způsobil, že dolar letos posílil vůči ostatním měnám o dvouciferné procento. Když společnosti jako Apple uskuteční prodej v zahraničí a následně jej přepočítají zpět na dolary, snižuje to vykázaný růst.

Konkrétně CFO Applu uvedl, že 8% růst celkových tržeb by byl v posledním čtvrtletí o šest procentních bodů vyšší (neboli 14 %), nebýt tohoto kurzového problému. To už je opravdu znát!

Co znamená silný dolar pro zbytek světa? Zdroj

V každém případě je ale Apple stále králem nejen Buffettova portfolia, ale i Big Tech sektoru. Těžko očekávat, že pokud Apple neudělá obrovský přešlap, tak se dočká nějakého zásadního problému. A Věštec bude dál stále těžit ze své geniální investice.

Co vy? Držíte Apple a udělaly vám výsledky radost?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.