S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Postarejte se o sebe sami, nikdo jiný to neudělá, říká nejmladší český popularizátor ekonomie Štěpán Drábek

Dominik Petrnoušek
15. 11. 2022
13 min read

V tomto rozhovoru se podíváme na názory a příběh nejmladšího českého popularizátora ekonomie. Co si Štěpán Drábek myslí třeba o finanční gramotnosti mladých lidí a o budoucnosti bitcoinu?

Štěpán Drábek edukuje na internetu tisíce lidí

Přiznejte si – kdo z vás v patnácti letech věděl, že existuje třeba něco jako inflace, recese nebo fiskální politika? Já osobně si nedovedu představit, že bych v té době takový výraz použil v běžném hovoru. To ale není případ Štěpána Drábka, kterého ekonomie pohltila natolik, že se o ní dokonce rozhodl šířit osvětu – zejména svým projektem Ekonomie jednoduše. A musím uznat, že se mu to daří skvěle! Na svých sítích se zabývá vším s tímto oborem spojeným. Také si do svých podcastů a rozhovorů zve nejrůznější odborníky a osobnosti finančního světa. Já se ale rozhodl role tentokrát trochu obrátit a vyzpovídat právě Štěpána. Pochopitelně zejména ohledně ekonomie a její popularizace, ale třeba i o pohledu mladých lidí na peníze a zajištění do budoucnosti.

1)  Pojďme popořadě. Jak jsi se dostal k tomu, co děláš? Koneckonců ekonomie, finance, trhy a vše s tím spojené nebývá běžnou zálibou tvých vrstevníků. Soudě dle tvých znalostí máš navíc taky už nějaký ten pátek v tomto oboru za sebou. Co tě k tomu přivedlo? Jaká je tvá hlavní motivace?

Život je občas nahodilý. Studium ekonomie pro mě nebylo žádným dlouhodobým plánem, nýbrž pouhým výsledkem spojení dlouhé chvíle v prvním lockdownu roku 2020 s výstupem složitého algoritmu na YouTube, kde se mi doporučil první rozhovor s, pro mě tehdy absolutně neznámým, ekonomem Dominikem Stroukalem, v němž mluvil o bitcoinu. Jeho krásným projevem, a především zajímavými informacemi v něm obsaženými, jsem byl tehdy naprosto uchvácen. Tento impulz ve mně zažehnul pomyslnou jiskru v podobě uvědomění si, že existuje jistý obor spojující mé záliby, jakými v té době byly peníze, fungování společnosti a částečně i matematika. Tímto oborem je, jak je již jistě všem jasné, ekonomie, která mě zaujala i širokým spektrem jejích různých zajímavých podoborů.

Ptáš-li se mě na motivace ke studiu ekonomie, tak tou hlavní je prostá závislost. Závislost na procesu postupného porozumění (i když samozřejmě nikdy ne úplnému pochopení, tomu jsem nekonečně vzdálen z důvodu neomezené komplexnosti našeho světa) určitých společenských, historických a politických souvislostí. Na ekonomii je skvělé, že přesně tuto možnost lidem poskytuje.

2)  Asi každý z nás by rád viděl, že se v naší zemi povědomí a úroveň vzdělání ohledně ekonomiky a peněz zlepší. Jak by se toho podle tebe dalo nejlépe dosáhnout? Zejména pak mezi mladými.  

Za každým lidským jednáním je pro jeho zpětnou analýzu nutné vyhledávat incentivy, které stály za rozhodnutím k němu. Proto když chceme dosáhnout nějakého cíle – lepší ekonomické gramotnosti – musíme napřed vytvořit prostředí se správně nastavenými motivacemi, na jejichž základě budou lidé samovolně konat tak, jak si přejeme, a to bez jakéhokoli doporučení, nátlaku, či nařízení z naší strany. Myslím si, že dnes jsou motivace pro to se začít zajímat o svět peněz, investic a fungování ekonomiky, větší než kdy dříve. Žijeme v prostředí bezprecedentně vysoké inflace a obrovské, a stále se rozrůstající, státní rozpočtové neodpovědnosti. Domnívám se, že tyto faktory dnes vytvářejí silné pobídky k tomu se o osobní finance více zajímat. Ostatně to dnes můžeme jasně spatřit – zájem o investice je dnes zdaleka nejvyšší za posledních několik let. Já se však domnívám, že to může být ku škodě. Investice rozhodně nejsou pro každého. Jedná se o profesionální oblast, a ne všichni jsou s to jim porozumět, anebo jen nechtějí věnovat značnou část svého drahocenného času, jež by mohli využít na jiné činnosti, snaze o uchování kupní síly svých těžce nabytých a uspořených peněžních prostředků. Je smutné, že dnešní prostředí nutí investovat již téměř všechny lidi, nehledě na jejich vlastním zaměření a oblasti specializace. Tito „nekvalifikovaní“ jedinci se pak, a to nebylo předem nijak neočekávatelné, dopouštějí zpětně neodčinitelných chyb. Není náhoda, že ve stejnou chvíli rovněž závratným tempem roste množství uskutečněných investičních podvodů či počet pochybných platforem k těmto účelům sloužících.

U mladých, řekněme mých vrstevníků, je stav dost podobný, ale přece jen se v něčem liší. Zatímco ekonomicky aktivní občané cítí potřebu své peníze alokovat tak, aby v čase neztratili tolik své koupěschopnosti, mladí spíše vyhledávají rizikovější investice, jejichž potenciální úspěch by je mohl bezpracně učinit bohatými. Rozdíl je tedy v averzi k riziku. Proto aktiva, do nichž má generace především investuje, jsou, bohužel, kryptoaktiva. 

3)  Poslední dobou se hodně mluví o tom, že finanční a investiční influenceři mají na finanční osvětě velkou zásluhu. Vnímáš zlepšení díky své práci třeba mezi rodinou, kamarády a spolužáky?  

V rodině určitě a mezi spolužáky mám zřejmě také velkou zásluhu na tom, že alespoň trochu rozumějí ekonomii. 

4)  Všiml jsem si, že jsi velkým fanouškem bitcoinu. Nebudu se tady ptát na predikce ceny (ale samozřejmě pokud máš, tak dát můžeš 😊), ale spíš mě zajímá, zda je možné, že jednou nahradí zlato? Co říkáš na kroky Salvadoru? Pomohl tamější prezident kryptoměnám, nebo jejich jméno u retailu spíše pošpinil? 

Chápu-li to správně, ptáš se mne na to, zda se bitcoin stane digitálním zlatem ve smyslu stabilního aktiva – bezpečného přístavu, ne peněz, neboť zlato dnes nikde jako peníze neslouží. Myslím si, že k tomu má bitcoin veškeré předpoklady, ostatně jediná zásadní výhoda zlata oproti bitcoinu je jeho stáří a ona „zkouška časem“. Jinak bitcoin ve všem jiném (možná kromě psychologické vazby lidí k fiktivní stabilitě zlata) jednoznačně dominuje, alespoň co se peněžních vlastností týče.

El Salvador je exemplární, leč velmi hanebnou a v ten samý moment i dost děsivou ukázkou toho, jak může být bitcoinová komunita iracionální, chvílemi až silně fanatická. Bitcoineři jsou, mohu-li to takto generalizovat, zpravidla libertariáni – zastánci osobní a ekonomické svobody. Bohužel se v posledních letech vyrojilo mnoho do-očí-bijících příkladů pokrytců, kteří nemají problém se svým ideologickým zaměřením aktivně podporovat tamější diktátorský režim tím, že s naprostou vážností ve své tváří legitimizují kroky prezidenta El Salvadoru, který legislativní mocí nutí své občany k jemu preferovanému chování – všeobecnému přijímání bitcoinu jako zákonného platidla. Pořád nejsem s to pochopit, jak obrovská část bitcoinové komunity včetně jejích mnohých známých představitelů z našeho lokálního prostředí, jejíž kořeny se rozrostly z úrodné půdy rakouské ekonomické školy, může podporovat nacionalistický režim a obhajovat násilné donucení akceptace bitcoinu vladařem onoho národa. 

5)  Doporučil bys mladým lidem investice na akciovém trhu? Máš nějakou oblíbenou akcii, ETF, nebo třeba konkrétní sektor? 

Vybírání konkrétních akciových titulů je pro nezaučeného laika příliš riskantní a neúměrné jeho znalostem. Omlouvám se, ale ze svých (ne)kompetencí jsem dalek toho dávat ostatním investiční rady. 

6)  Od koho (samozřejmě kromě tebe 😊) by se měli mladí lidé učit o financích? Máš nějaký svůj vzor? Někoho, jehož názor si vždy rád poslechneš? 

Nejlepším zdrojem takřka všech informací jsou knihy. Čtěte, Liberální Institut přeložil vše důležité v oblasti ekonomie, navíc je drtivá většina z toho zdarma dostupná. Já osobně rád čtu články na Roklenu24, primárně od toho vůbec nejpovolanějšího ve světě finančních trhů – Jana Berky a poslouchám podcast Ve vatě (díly s Dominikem Stroukalem jsou obzvlášť kvalitní). S hrůzou v očích však dennodenně pozoruji lákavé náhledové obrázky na českém finančním YouTube a dalších sociálních sítích. Tito lidé, nebyl bych daleko od pravdy, kdybych je expresivně označil šarlatány/amatéry, prodávají levné, plytké investiční poučky, které se povětšinou nezakládají na empiricky úspěšných investičních strategiích. Jsou to lidé, kteří jen výlučně rozumějí tématům, o nichž vydávají vysoce populární a výdělečná videa. Na čemž by nutně nebylo nic špatně, koneckonců lidé se těchto transakcí účastní dobrovolně; problém je však v tom, že tyto povrchní, nedobře zpracované informace upozaďují ty skutečně kvalitní a přínosné. Bulvár vítězí, a to bohužel platí i u finančních influencerů. Opravdoví odborníci jsou jen zřídka kdy slyšet, navzdory jejich dlouholetým znalostem a někdy i excelentním vyjadřovacím schopnostem (příkladem za všechny budiž můj nejoblíbenější ekonom, pan doktor Pavel Potužák. Záznamy jeho přednášek a rozhovory s ním mají jen zlomek dosahu co mnou výše kritizovaní tvůrci, navzdory jeho, troufám si říct, až encyklopedickým znalostem, a přitom srozumitelnosti a vtipnosti výkladu. Těžko bychom v ČR hledali lepšího ekonoma, pokud někdo takový vůbec existuje, ovšem prostor nemá téměř žádný – doufám, že to do budoucna napravím. :D) 

7)  Vím, že je to daleká budoucnost, ale zeptám se: Myslíš, že může člověk ve věku řekněme 15-25 let spoléhat na důchod od státu? Nebo by se podle tebe měl začít připravovat sám a spoléhat se na své investice?  

Bereme-li na zřetel současný demografický vývoj populace České republiky a extrapolujeme-li jej pár let dále do časů zítřejších, není možné udržet stávající tzv. průběžný důchodový systém, aniž by nedostatečné finanční zdroje ve veřejném rozpočtu neovlivnily kvalitu těch nejdůležitějších státem poskytovaných služeb, jakými jsou služby bezpečnosti, zdravotnictví nebo třeba školství. Buďto budou budoucí důchodci pobírat podstatně nižší starobní důchody, než na které jsme zvyklí v současnosti, anebo budeme mít extrémně podinvestovaná klíčová odvětví, která spoluvytvářejí bohatství našeho národu – relativně kvalitní vzdělávání a zdravotní péči. Nikdo by se proto neměl spoléhat na státní podporu ve stáří, obzvlášť ne tzv. Husákovy děti a generace následující – peníze ve státní kase zkrátka a prostě chybí, a to se jen tak nezmění. Mé poselství tedy zní: Postarejte se sami o sebe a bližní své, nepočítejte s tím, že to za vás udělá někdo jiný, natož stát s tak mizernou fiskální politikou.  

8)  Jaký je tvůj cíl do budoucna? Vidíš se spíše jako někdo, kdo se zabývá osvětou a popularizací ekonomie a financí, nebo spíš třeba jako vládní poradce/ekonom?  

To se inherentně nevylučuje. Chtěl bych pár následujících let co nejvíce přečíst a nastudovat, a pak co nejlépe o ekonomii edukovat co možná nejširší obecenstvo, posléze se vydat akademickou cestou. Od státu se chci dlouhou dobu distancovat – resp. držet co nejdál, jak to půjde – mnoho lidí to nevratně (negativně) poznamenalo, ovšem nevylučuji, že bych někdy mohl skončit na v otázce zakomponované pozici. 

9)  Máš pro naše čtenáře na závěr nějakou radu? Ať už bude ohledně investic, peněz, nebo obecně do života.

Buďte na sebe hodní, ve společnosti je zcela zbytečně příliš mnoho nenávisti a obecně špatné nálady (teď si uvědomuji, že s kritikou finančních influencerů tomu nejdu zrovna nejlepším příkladem). Žijeme v té zdaleka nejlepší době celých dějin, važme si toho a nedělejme vše proto, abychom o to brzy přišli.

Vzdělávejte se. Ač je to tak trochu klišé, je to zároveň ta nejlepší rada. Bez pochopení základů moderního centrálního bankovnictví, které ovlivňuje finanční svět více než cokoli jiného a více než kdy jindy, nelze dlouhodobě a stabilně dosahovat uspokojivých výsledků ve svých investičních plánech.

Tímto děkuji Štěpánovi za obsáhlé vyjádření a přeji mu mnoho úspěchů do budoucna! Sledovat ho můžete na jeho sítích – Web, YouTube, Twitter

https://www.youtube.com/watch?v=79orh0AQbqQ

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.