S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Má smysl investovat do akcie Venator? Čeští investoři mají jasno

Pavel Botek
15. 12. 2022
7 min read

Venator patří mezi jednu z nejčastěji zmiňovaných akcií v investorské komunitě. Dnes se tedy podíváme na to, čím se společnost zabývá, zhodnotíme poslední výsledky a závěrem se podíváme na pár názorů investorů z naší komunity.

$VNTR 

Venator Materials PLC je globální výrobce a prodejce chemických produktů. Jeho výrobky obsahují širokou škálu pigmentů a přísad, které chrání a prodlužují životnost výrobků a snižují spotřebu energie.

Společnost prodává své výrobky globálně diverzifikované skupině průmyslových zákazníků prostřednictvím dvou segmentů, oxidu titaničitého, který se skládá z podnikání TiO2, a Performance Additives, který se skládá z funkčních přísad, barevných pigmentů, úpravy dřeva a úprav vody.

Obecně platí, že většinu svých příjmů získává Venator ze segmentu oxidu titaničitého. Mezi klíčové produktové řady společnosti patří TiO2, barevné pigmenty, funkční přísady, úprava dřeva a produkty na úpravu vody.

Akcie Venator ztrácí -78.43% YTD
  • Tržní kapitalizace společnosti se aktuálně drží na 59,40 milionech dolarů.
  • P/E je aktuálně 1,1
  • P/S 0.03
  • P/B 0.14
  • Dividenda žádná

Pohled na čísla v posledních 3 letech 👇

Nejdůležitější čísla třetího čtvrtletí roku 2022 👇

  • Čistá ztráta připadající na společnost Venator ve výši 50 milionů USD ve srovnání s 47 miliony USD v předchozím roce
  • Upravený ukazatel EBITDA ve výši 8 milionů USD ve srovnání s 48 miliony USD v předchozím roce
  • Čistá hotovost použitá v provozní činnosti ve výši 74 milionů USD a volný peněžní tok ve výši (90) milionů USD
  • Zředěný zisk na akcii ve výši 0,46 USD a upravený zředěný zisk na akcii ve výši 0,33 USD
  • Oxid titaničitý (TiO)2) se objemy prodeje snížily o 25 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím a o 29 % ve srovnání s předchozím rokem
  • Implementuje program snížení nákladů ve výši 50 milionů dolarů
  • Dne 7. října 2022 byla uzavřena transakce prodeje a zpětného leasingu pro výrobní závod Color Pigments v Los Angeles v Kalifornii za 51 milionů USD
  • Dne 14. listopadu 2022 uzavřela definitivní dohodu o prodeji obchodu s oxidem železa z divize barevných pigmentů společnosti Cathay Industries za hodnotu podniku 140 milionů USD

To nejpodstatnější z výkazu 👇

Tržby za třetí čtvrtletí roku 2022 : 506 milionů USD, čistá ztráta připadající na společnost Venator = 50 milionů USD, upravená čistá ztráta připadající na společnost Venator byla 36 milionů USD a upravená EBITDA ve výši (8) milionů USD.

Simon Turner, prezident a generální ředitel společnosti Venator, uvedl:

"V průběhu třetího čtvrtletí se makroekonomická nejistota zvyšovala. Zatímco zisky z našeho segmentu Performance Additives byly odolnější, zaznamenali jsme 25% pokles objemu prodeje našich produktů oxidu titaničitého ve srovnání s druhým čtvrtletím. K poklesu došlo především v Evropě a regionu APAC a v průběhu čtvrtletí se zrychlil, především v důsledku nízké důvěry spotřebitelů a čínské politiky nulového covidu.

"Slabá poptávka pokračovala i ve čtvrtém čtvrtletí a v Severní Americe začínáme pozorovat zmírňování. Vzhledem k tomu, že viditelnost budoucích období zůstává omezená, zavedli jsme řadu opatření, včetně moderování výroby v našich výrobních závodech. Zavádíme také opatření ke snížení nákladů, u kterých očekáváme, že do konce roku 2024 přinesou roční úspory ve výši 50 milionů dolarů. Naše priority jsou zaměřeny na snižování nákladů, zlepšování likvidního profilu a optimalizaci výrobní sítě.

"Kromě nedávno oznámené transakce prodeje a zpětného pronájmu ve výši 51 milionů dolarů jsme uzavřeli definitivní dohodu o prodeji našeho podnikání v oblasti oxidu železa v rámci naší divize barevných pigmentů společnosti Cathay Industries za hodnotu podniku 140 milionů dolarů. Průměrná EBITDA tohoto podniku v letech 2020 a 2021 upravená o dopad prodeje a zpětného leasingu činila 16 milionů USD. Věříme, že Cathay bude do budoucna vynikajícím dlouhodobým strategickým vlastníkem podniku. Očekává se, že transakce bude uzavřena do konce prvního čtvrtletí roku 2023."

Segmentová analýza za 3Q22 ve srovnání s 3Q21

Oxid titaničitý
Segment oxidu titaničitého vygeneroval za tři měsíce končící 30. září 2022 tržby ve výši 361 milionů dolarů, což představuje pokles o 69 milionů dolarů nebo 16% ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021. Pokles byl způsoben především 29% poklesem objemu prodeje ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, který byl způsoben sníženou poptávkou v Evropě a regionu APAC a 7% nepříznivým dopadem převodu cizích měn, především v důsledku oslabení eura vůči americkému dolaru.

Výkonové přísady
Segment Performance Additives vygeneroval za tři měsíce končící 30. zářím 2022 tržby ve výši 145 milionů dolarů, což představuje nárůst o 18 milionů dolarů nebo 14 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021.

  • Ceny oxidu titaničitého v průběhu roku výrazně rostly, ale rok 2022 stále nevypadá příliš slibně pro tuto společnost, která se vypořádává s vysokým dluhem, vysokými cenami energií a s problémy v dodavatelských řetězcích. Aktuálně se zde také dá mluvit o riziku delistingu, takže tak jak tak postupem zjistíme, že vysoký potenciál při pohledu na zaměření společnosti, nese i značná rizika.

Jak se vyjadřují investoři ke společnosti Venator?

Tomáš Hájek

Firmu drtí drahé energie a rostoucí úroky. Poslední dny rekordní objemy na burze, je možné, že někdo něco ví. Analytici srazili cílové ceny, ale kurz je ještě větší pesimista. Zajímavé, že 2 největší akcionáři, kteří nakupovali nad 2$ již nemají na těchto cenách zájem.

Kurz se řítí do pekel, a to je na tomto titulu úplné minimum shortů, zbavují se toho za každou cenu fondy, i kvůli hrozbě delistingu. Výhled hospodaření na nejbližší kvartály špatný, zotavení možná příští rok, břemenem obrovský dluh, větší tranše jsou splatné 2024. Jen pro otrlé.

Idea J&T nejspíš původně byla, že se kompletně prodá segment aditiv a barviv, z toho se splatí se dluh a zbyde profitabilní byznys TiO2. Skutečně se jim teď podařilo prodat divizi železitých barviv za 12násobek EV/EBIDTA, aktuální účetní hodnota dle yahoo finance = 3,89$/akcie.

  • Btw. příští týden se můžete těšit na rozhovor s panem Hájkem na téma Venator.

Daniel Pánek

Držím ji jako spekulaci, naštěstí mám o proti jiným dobrou průměrnou nákupní cenu 0,68USD. Ta firma má potenciál k růstu a přijde mi, že ten její pokles je typický příklad FUD.

Petr

Zajímavý business, ale poměrně velké zadlužení s blížící se splatností, zhoršení cashflow forecast a hrozba delistingu. Za tu cenu zajímavé. Docela láká, ale aktuálně spíš spekulace než stabilní investice.

Jan Mrázek

Tax loss harvesting. V roce 2024 bude VNTR za 4$ minimálně.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.