S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

AMD i Nvidia mají vítr v zádech. Dokážete ale vybrat správně?

Technologické společnosti AMD a Nvidia zažívají pozitivní období. Někteří investoři však stále váhají mezi akciemi jedné nebo druhé. Tato analýza vám může pomoci při rozhodování!

Bývalá vlajková loď společnosti NVIDIA - Grafická karta RTX 2080

Akcie společností NVIDIA $NVDA+0.8% i AMD $AMD+0.7% v roce 2021 výrazně překonaly výkonnost trhu. Za posledních 12 měsíců společnost Nvidia více než zdvojnásobila svou tržní hodnotu se ziskem přesahujícím 125 %, zatímco AMD zaznamenala růst o téměř 57 %. Výrobci čipů vykázali z fundamentálního i valuačního hlediska hitový růst, protože prudce rostoucí poptávka podpořená zrychlenými globálními trendy digitalizace nadále převyšuje nabídku.

Porovnání ročního grafu Nvidia (červeně) a AMD (modře)

Při vstupu do nového roku však obě akcie utrpěly mírný pokles v důsledku poklesu širšího trhu vyvolaného blížícím se zpřísněním měnové politiky. Nedávné zveřejnění zápisu z prosincového zasedání Federálního rezervního systému spolu se stále více jestřábími výroky představitelů Fedu naznačily naléhavou potřebu rychlejšího a dřívějšího zvyšování sazeb s cílem zkrotit inflaci. To sice podnítilo strach mezi akciovými investory, kteří přemýšlejí o tom, jak do ocenění aktiv započítat dopady nadcházejícího zvýšení sazeb, což v posledních týdnech vedlo ke zvýšené volatilitě na trhu, lze se však domnívat, že akcie společností Nvidia a AMD z toho vyjdou příznivě vzhledem k jejich vysokému růstovému potenciálu a stabilní povaze jejich podnikání.

Ačkoli se Nvidia v současné době obchoduje za téměř dvojnásobek násobků ocenění AMD a je druhou nejdražší akcií v indexu NYFANG+ po Tesle, společnost má stále značný prostor pro růst v nadcházejících letech. Rychle se rozšiřující trh s novou generací procesorů pro umělou inteligenci a grafiku, které podporují segment datových center a her, spolu s rostoucí dynamikou růstu v oblasti nových technologií, jako je virtuální realita a metaverse, vytvářejí pro společnost Nvidia silný vítr do plachet.

Metaverse: 7 klíčových věcí, které z něj dělají největší investici tohoto desetiletí

A totéž platí pro společnost AMD. Výrobce čipů specializující se na procesory CPU v současné době zaostává za svým srovnatelným kolegou, pokud jde o ocenění. AMD se ale stalo rychle se rozšiřující společností, která v uplynulém roce získala podíl na trhu a dala to lídrovi v oboru, společnosti Intel $INTC-1.8%, na vědomí. Stejně jako společnost Nvidia, i AMD v posledních letech posílilo své technologie v oblasti procesorů CPU, čímž výrazně oslovilo segmenty her, datových center a vysoce výkonných počítačů ("HPC"), což podpořilo silnou poptávku po produktech AMD v příštích letech.

Vzhledem k tomu, že společnosti Nvidia i AMD budou v příštích letech hlavními nositeli digitálních trendů, mají jejich akcie dobré předpoklady pro další růst až o 50 % v blízké budoucnosti, takže nedávný pokles cen je rozumným vstupním bodem.

NVIDIA

Tržní kapitalizace638.225B
Hodnota podniku/EBITDA56.3011
Celkový počet akcií v oběhu2.5B
Počet zaměstnanců18.975K
Poměr ceny k zisku79.8982
Poměr ceny k výnosům27.0832

 

Ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo v říjnu, vzrostly konsolidované tržby společnosti Nvidia o solidních 50 %. Nejenže tyto výsledky znamenaly pro výrobce čipů nový čtvrtletní prodejní rekord, ale také překonaly konsensuální odhady zisku i tržeb. Výrobce čipů také oznámil podobný růst pro čtvrté fiskální čtvrtletí, které končí koncem tohoto měsíce, což by znamenalo nárůst tržeb ve fiskálním roce 2022 o více než 60 % oproti předchozímu roku.

Díky rozšíření klíčových kompetencí společnosti Nvidia v oblasti grafických procesorů a procesorů umělé inteligence v posledních letech, které řeší potřeby nově vznikajících růstových segmentů, jako jsou hry, datová centra, autonomní a propojená vozidla a virtuální realita, je společnost stále v rané fázi růstu s výraznými plusy před sebou. Ačkoli Nvidia již ovládá více než 80 % celosvětového podílu na trhu grafických procesorů a procesorů umělé inteligence, nadále těží z rostoucího oslovitelného trhu, který je podporován poptávkou po zmíněných nově vznikajících technologiích.

AMD

Tržní kapitalizace157.183B
Hodnota podniku/EBITDA62.6682
Celkový počet akcií v oběhu1.208B
Počet zaměstnanců12.6K
Poměr ceny k zisku40.8730
Poměr ceny k výnosům10.9261

 

AMD těží z příznivých trendů na trhu, které jsou podobné jako u společnosti Nvidia, ale zaměřují se na procesory. Velká část růstu společnosti AMD v posledních letech byla tažena prodejem datových center. Rostoucí poptávka po jejích procesorech EPYC používaných v serverových platformách vedla v tomto segmentu k více než zdvojnásobení tržeb během prvních devíti měsíců roku 2021. To vedlo společnost AMD k tomu, že již potřetí zvýšila svůj výhled na fiskální rok 2021, přičemž očekává, že roční konsolidované tržby vzrostou oproti předchozímu roku o 65 % namísto původně předpokládaných 37 %. Nyní se očekává, že společnost v nadcházejícím oznámení výsledků za celý rok 2021 vykáže tržby ve výši nejméně 16,1 miliardy USD.

Procesor Ryzen 3 od společnosti AMD

Klíčovým katalyzátorem úspěchu společnosti AMD v posledních letech jsou významná vylepšení technologií procesorových čipů pod vedením generální ředitelky Dr. Lisy Su, která byla potvrzena rostoucím podílem na trhu serverových procesorů v datových centrech, osobních počítačích a systémech HPC.

NVIDIA x AMD

Vzhledem k tomu, že technologie společností Nvidia i AMD jsou klíčovými nástroji budoucích digitalizačních trendů, mají obě akcie v letošním roce dobré předpoklady k dalšímu vzestupu. Oba výrobci čipů mají "vítr v zádech a obrovskou šekovou knížku v ruce", což z nich také činí atraktivní růstové akcie, do kterých lze investovat před nadcházejícím zvyšováním sazeb.

Na koho sázíte?

Vote to see the results! 35 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Beru oboje 😁

Tak další víkend se očividně nudit nebudu 😎