S&P 500 ^GSPC 5,055.15 -0.30%
Tesla TSLA $158.35 +9.45%
Nvidia NVDA $810.03 -1.72%
Amazon AMZN $176.62 -1.63%
Meta META $489.20 -1.39%
Apple AAPL $168.43 +0.92%
Alphabet GOOG $159.43 -0.31%
Microsoft MSFT $407.19 -0.09%

Metaverse: 7 klíčových věcí, které z něj dělají největší investici tohoto desetiletí

Metaverse je dnes tak trochu jako kryptoměny. Ze všech stran slyšíme o tom, že to bude "další velká věc", ale většina investorů vlastně o možnostech využití této technologie virtuálních světů nemá příliš mnoho povědomí nebo jim vůbec nevěří. Rozhodl jsem se proto připravit pokračování, rozebrat celý metaverse koncept trochu do hloubky a podívat se na 7 podle mě hlavních druhů využití metaverse, které z něj dělají největší technologickou revoluci od vzniku internetu.

 

 

Pokud jste ještě nečetli můj předchozí příspěvek o tom, proč bude metaverse potenciálně největší investicí tohoto desetiletí a jak by to mohla být poslední investice kterou budete  muset v životě udělat, tak vám rozhodně doporučuji se na něj jít podívat.

 

Nejdříve ale začněme trochu obecně. Co se vám vybaví jako první, když slyšíte slovo "metaverse"? Pokud je to pohlcující svět virtuální reality, který vypadá jako něco ze sci-fi filmu Ready Player One, pak nejste sami a přiznám se, že se mi vybaví to samé. 

 

To je v podstatě to, co si každý, kdo film viděl vybaví, když na metaverse pomyslí. Ale tady se mýlí skoro všichni. Metaverse není o vytvoření hry ve virtuální realitě. Jde spíše o demokratizaci moci v reálném světě...

 

Jediné, co lidé chtějí, je příležitost. Lidé chtějí hlavně příležitost vydělat peníze. Chtějí příležitost a možnost získat vliv. Chtějí mít příležitost vybudovat si lepší život. Kdysi jsme všichni měli přístup k příležitostem. Dnes jsou však příležitosti a moc koncentrovány mezi několika málo lidmi.

 

Svět podnikání ovládly velké technologické společnosti. Mocní jedinci nashromáždili takové bohatství, že si můžou koupit celé země. Velké vlády překročily své hranice a začaly lidem diktovat, jak mohou žít. Tyto velké společnosti, významné osoby a mocné vlády si jednoduše nahromadily všechny příležitosti na světě... 

 

Dnes, přátelé, je příležitostí ve skutečném světě málo a jsou velmi těžko dosažitelné. Metaverse však slibuje, že to změní. S metaversem nevytváříme jen obyčejnou videohru, jak si většina lidí mylně myslí. 

 

Vytváříme zcela nový svět, který nikdo neovládá. Svět bez vtíravého vlivu velkých technologických firem. Svět bez zavedených miliardářů, kterým projde cokoli. Svět bez velkých vlád, které se snaží ovládat naše životy.

 

Je to svobodný svět. Je to naše druhá šance. Protože v tomto světě bude spousta příležitostí pro obyčejné lidi. Díky absenci velkých společností, důležitých lidí a mocných vlád budou moci obyčejní lidé, jako jste vy a já, využívat příležitosti, které v reálném světě shromažďuje hrstka lidí.

 

V reálném světě mohou prodávat svá díla za obrovské částky pouze slavní umělci s impozantním rodokmenem. V metaverse může kdokoli vytvořit jakýkoli druh NFT a jeho hodnota je dána výhradně jeho vnímanou hodnotou ze strany kupujícího.

 

Ve skutečném světě mohou většinou pouze velcí investoři do nemovitostí nashromáždit tuny nemovitostí a přeprodat je s obrovským ziskem. V metaverse může kdokoli koupit virtuální pozemek a přeprodat ho za obrovské zisky.

 

Ve skutečném světě mohou pouze velké video herní společnosti vytvářet hry, které budou hrát desítky milionů lidí. V metaversu to může udělat kdokoli. Jistě, metaverse můžeme nazývat místem. Předpokládám, že podle definice to místo je...

 

Ale v širším pohledu metaverse není místo, je to hlavně myšlenka. Konkrétně je to myšlenka, že můžeme demokratizovat moc v reálném světě tím, že vytvoříme nový svět s novými pravidly, novými hráči a novými příležitostmi.

 

To je, přátelé, myšlenka, na které se všichni shodnou...a proto bude metaverse tak velký. Pro 99,99 % z nás metaverse zlepší naše životy v reálném světě díky demokratizaci moci a příležitostí.

 

Je to budoucnost, kterou stojí za to vytvořit. A budoucnost, která vzniká právě teď. Pokud vám to všechno připadá jako hromada "naprostých kravin", je to v pořádku 😄. Uložte si link na tento můj příspěvek někam do poznámek a přečtěte si jej znovu za pár let. Nemyslím si, že to pak bude znít jako "naprostá kravina" a budete vzpomínat na to, jak jste mohli dnes zainvestovat relativně levně do něčeho, co je revolucí zítřka.

 

Připravil jsem 7 podle mě nejdůležitějších druhů využití tohoto virtuálního světa, které se v budoucnu zároveň postarají o většinu příjmů, které bude metaverse generovat. Tak se na ně pojďme společně podívat...    

 

1. Pronájem virtuálních nemovitostí

Vývojáři metaverse obvykle prodávají své virtuální pozemky jako prázdná místa. To znamená, že majitelé mají volnou ruku a mohou na nich postavit, co chtějí: ať už je to hotel, umělecká galerie, kasino, kino nebo sportovní stadion. Je na jejich rozhodnutí, co postaví a jakým způsobem budou uživatelům následně účtovat poplatky.

 

Možnosti generování příjmů jsou prakticky nekonečné, od pronájmu budovy po vybírání vstupného nebo prodej reklamních ploch. Nemluvě o tom, že samotná virtuální nemovitost může být investicí, jejíž hodnota může časem růst.

 

Zdroj: metaversereit.com

 

2. Reklama

Virtuální světy mohou napodobovat jakoukoli činnost z reálného světa a možnosti vzájemné interakce uživatelů jsou nekonečné. Stejně tak i možnosti interakce s firmami, značkami a produkty.

 

Reklama ve hrách je již dnes mnohamiliardovým odvětvím. Prostředí online her, a dokonce i virtuální nákupní centra jsou navíc pro mladší generaci Z primárním sociálním prostorem. Zde se setkávají, socializují, spolupracují a tráví čas. 

 

Vývojáři dělají vše, co je v jejich silách, aby vytvořili co nejexkluzivnější, nejpoutavější a nejpřínosnější prostory. Počet uživatelů metaverse rychle poroste. Je logické, že virtuální světy a jejich nové sociální prostory se časem stanou masivním marketingovým kanálem.

 

3. Virtuální cestování

V loňském roce, kdy bylo omezeno cestování, se staly populárními zájezdy do starověkého Řecka a Egypta ve virtuální realitě. Vývojáři však plánují, že v metaverse se návštěvníci ponoří dokonce i do děje a zopakují si události, jako je například druhá světová válka. 

 

Nejenže tedy budete moci překračovat hranice, aniž byste museli opustit svůj dům, ale budete se také moci vrátit v čase. Existují plány na turistické metaverse aplikace, které budou využívat smíšenou realitu, navádět řidiče, poskytovat více informací o památkách, které si prohlížejí, a spojovat lidi pro příjemnější zážitky. 

 

Například návštěvník muzea by mohl automaticky získat další souvislosti nebo informace týkající se exponátů, které si prohlíží. Studentům, kteří chtějí studovat na mezinárodních univerzitách, se drasticky sníží náklady, protože odpadnou požadavky na ubytování a stravování a také na cestování.

 

4. Herní průmysl

Ve hrách jako Roblox nebo Minecraft už uživatelé tráví stovky hodin navrhováním prvků a budováním světa, ve kterém si mohou posléze hrát. Nenáročné hraní na mobilních telefonech se stalo mainstreamem.

 

Uživatelé tráví hodiny ťukáním do telefonu při hraní her Candy Crush, PUBG a Clan Wars. A přestože ve hře získávají nějaké peněžní žetony, obvykle je nelze směnit za fiat měnu ani utratit mimo hru. Takzvaný "Play to Earn" koncept to chce ale změnit. 

 

Hráči v jihovýchodní Asii již využívají výhod platforem, jako je AxieInfinity, a to tak, že si vydělanými žetony doplňují svůj příjem. Dokonce i hry jako MIR4, které většinou přitahovaly špatné recenze, zaznamenávají, že se uživatelé na jejich platformu hrnou kvůli možnosti vydělat si určitou kryptoměnu.

 

Pokročilejší projekty jako The Sandbox a Decentraland, postavené na blockchainu, jdou ještě o krok dál tím, že umožňují uživatelům vytvářet vlastní tokeny (NFT) - podobně jako v Robloxu a Minecraftu - a prodávat je ostatním uživatelům. Protože se tyto transakce provádějí pomocí Etherea $ETH/USD, lze zisky směnit za fiat měnu, kterou lze použít v reálném světě, nebo je vyměnit za jinou kryptoměnu.

 

5. Nakupování

Nakupování na internetu je již dnes poměrně pohodlné, protože firmy jako Amazon nebo Alza nabízejí rychlé doručení a širokou nabídku značek. Stále však zůstávají nevyřešené problémy, jako je přesné určení velikosti, závady v procesu vracení peněz a možnost prohlédnout si, jak může konkrétní zboží vypadat v reálu - zejména pokud jde o nákupy oblečení.

 

Indická společnost Lenskart, která provozuje e-commerce business s brýlemi, již podnikla kroky směrem k virtuálnímu vyzkoušení, když pomocí videokamery ukázala, jak by na vašem obličeji vypadaly různé brýlové obroučky. Aby toho nebylo málo, nebudete nakupovat jen pro sebe. 

 

Vzniknou nové koncepty virtuální módy a testovacích avatarů, které dají prostor módním domům a značkám, které mohou existovat pouze online. S tím, jak se mění pracovní dny lidí, může být virtuální zkoušení oblečení nakonec ještě důležitější. 

 

6. NFT umění

Samotné non-fungible tokeny (NFT) jsou sběratelské, a tedy spekulativní aktiva. Vzhledem k technologickým vlastnostem jsou NFT jedinečnými kusy digitálních dat, což z nich činí vzácné a v určitém okamžiku cenná aktiva. Investoři očekávají, že jejich hodnota v průběhu času poroste. Je jasná, že budou v metaverse hrát velmi důležitou roli. 

 

CryptoPunks

 

7. Online koncerty 

Houseparty, Netflix Party, Eventbrite a Instagram s množstvím nových funkcí, které umožňují větší video interakci mezi uživateli během momentálně probíhající pandemie koronaviru, jsou jen některé z mála aplikací, které se pokusily změnit způsob, jakým mohou lidé pařit online, i když trčí doma.

 

V mnoha ohledech je to totiž mnohem jednodušší než jít na párty v reálném životě. Těmto aplikacím však chybí "vzhled a atmosféra" skutečné reálné párty. Metaverse se snaží tuto mezeru překlenout. Projekty jako The Sandbox, postavené na blockchainu Ethereum, již umožňují uživatelům kupovat pozemky, stavět nemovitosti a pořádat libovolné akce. Rapper Snoop Dogg dokonce v metaverse The Sandbox znovu vytvořil své sídlo a nabídl uživatelům VIP vstupenky na svůj koncert. 

 

Pokud se vám příspěvek zalíbil, zde můžete najít jeho pokračování ve kterém si představíme 5 levných akcií, které mají potenciál se svézt na vlně metaverse revoluce.  

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

dikes za clanok..zaujimave citanie..

Jsem rád, že se vám líbilo. Na @kevinporters najdete celou sérii na metaverse 👍

Tak pánové a teď to nejdůležitější... Jak do toho tedy investovat už nyní? Díky za odpověď.

Reálný život mi připadá zajímavější než virtuální ...

Zase jen krátkodobý nástroj jak vybrat prostředky od zoufalých lidí a udělat z nich tupou zvěř bez kreativity.Samozřejmě tam budou sekce pozitivní ,jako architektura před výstavbou atd. Fyzikální vlastnosti těla a pochodové myšlenky neošidíte a lidský um půjde do kopru.Pro příklad uvedu realitu z dnešního dopoledne,mám tady 7 plnoletých jedinců v maturitním oboru a nedokážou po čtyřech letech si představit jízdu nástroje v materiálu tvaru kvádru.A to po nich chci jen základní ojetí hran  jedné strany tohoto kvádru. Nástroj je pod úhlem a zešikmí dané hrany na té jedné straně daným úhlem a hloubkou,kterou znají. Jediné co musí vypočíst je, jak hluboko nástroj má zajet pod daným úhlem.Uběhly čtyři hodiny a nikdo není hotov. Za chvíli bude v ČR 3mil důchodců a tohleto to má uživit,no můj názor je se vrátit k soběstačnosti.A takové úlety jako mise na Mars,virtuální žití je jen rozežranost zainteresovaných,ideální bude když tam rovnou odletí všichni najednou jednou raketou :-) .

Myslím, že metaverse naopak lidskou kreativitu ukazuje 😄. Vašich 7 plnoletých jedinců rozhodně nejsou dostatečný argument proč by měl jít kvůli metaverse "lidský um do kopru"...Což to, že někdo nedokáže vypočítat nějaký úhel v žádném případě neznamená, že z něj jednou nic nebude...

Těch sedm je jen z dnešního dopoledne. Jinak po 20 letech bych mohl  hodnotit již násobně větší skupinu. Nejhorších je posledních 15 let s rozmachem internetu.

Na Metaversi se také můžete koukat jako na zlo, kde si zločinci budou trénovat vraždy, přepadání, zabíjení, výrobu bomb a rozjede se tu nelegální převod peněz, prodej pornografie, drog apod. Dříve nebo později to tedy vlády zakážkou, podobně jako ten hrozný Bitcoin....

Co??? 😅 Úplně stejně jsem se mohl 20 let zpátky koukat na internet...a nikdo ho nezakázal 😂 Stejně jako nikdo reálně nezakáže ten "hrozný" Bitcoin 😆

A co budou dělat? Budou blokovat stránky? Nebo nás budou trestat? I kdyby to zakázali l, lidí si vždy cestu najdou, protože nezáleží na kryptu, nebo meta či nějakých dalších projektech, záleží na tom že lidi chtějí být svobodní a mít možnosti volby, v tom světě je vám vláda ukradená, v tom světě jste jen vy vaše rozhodnutí a pak komunita.

Sorry, to je ale blbost. Udivuje mě,  že tomu zde tolik lidí tleská. Vy opravdu chcete žít více ve virtuálním světě než v tom reálném? Chápu využití jako koncerty, zkoušení oblečení, virtuální hry... ale abych tam utíkal ze svého života proto,  abych žil nějaký lepší život? To mi přijde zvrácené a zvrácenější na tom je to, že tomu zde tleská obecenstvo. Upozorňuji, že patřím mezi mladou generaci.

Myslím si, že bude metaverse potenciálně největší investicí tohoto desetiletí jen díky tomu, že bude celý sektor naceněn dopředu, stejně jako jsou momentálně skoro všechny sektory naceněné. Nevycházím ani tak z předpokladu, že to budu hlavně já (moje generace), kdo o metaverse projeví zájem, jakožto mladší generace. Než ale dosáhne metaverse potřebné kvality aby ho využívali i například dospělí, tak to potrvá roky, proto "mladší generace" neznamenají možná nakonec ani tu generaci Z, jako spíše generaci Alpha (2012+). Nicméně si rozhodně cením vašeho názoru 🙏, bohužel jediné co ukáže kdo má pravdu je čas...do té doby můžeme jen sledovat momentální predikce na růst tohoto trhu do budoucna, které ale rozhodně všechny naznačují exponenciální růst...

přijde mi, že když se podíváme do historie na různé revoluční příležitosti investicí (internet, e-commerce, EV), tak se tam vždy našli lidé, kteří tvrdili, že jsou to blbosti...pak vznikají dvě skupinky investorů: ti co na tom sakra zbohatli a ti co ne 😂

Aha, takže takový Matrix je vlastně super, že? Budeme žít raději ve virtuální realitě než v tomhle světě, protože tady jsme neschopní a tam budeme schopní. Snad se toho nedožiji. A vše není jen o penězích, sakra!

Vy to tak možná berete, ale existují lidé, kteří by za takovou možnost dali cokoliv. Myslím, že pointa tohoto příspěvku byla, vám naznačit jaký potenciál se v metaverse jako investici reálně skrývá...Proč by mělo být probůh zvrácené, že se některým lidem líbí, že existuje potenciálně investice, která jim (pokud dobře zainvestují) může naprosto změnit život?

Tohle mi nedava vubec smysl pokud vam tohle virtualni prostredi vytvori nekdo jako Meta. Jestlize to nebude decentralizovane, open source a vy nebudete mit ke kazdemu virtualnimu majetku vyhradni prava v podobe privatniho klice, tak jsou to velmi rizikove vynalozene penize. Napr. predstava, ze mam radove stovky tisic v CSGO skinech a Valve mi muze kdykoliv zablokovat ucet je dosti neprijemna. Netusim jak by to bylo pravne vymahatelne, ale vsadil bych se, ze firmy co vynalozi velke investice ke tvorbe toho prostredi si pak vse pohlidaji a ti co nectou dukladne jejich smlouvy vcetne tech malych pismen muzou byt nemile prekvapeni.

@victor_nettoyeur Já si myslím, že v rámci digitálního vlastnictví a metaverse je tak nějak samozřejmé, že by to celé mělo běžet na nějakém blockchainu nebo obsahovat nějaký globální certifikační mechanismus, na základě kterého bude vždy jasné, co komu patří a nikdo na to nebude moci sáhnout. Jinak to nedává smysl. Musí to imitovat vlastnictví reálné věci a reálnou nemovitost nebo obraz mi taky jen tak architekt nebo malíř nemůže vzít, když jsem za ně zaplatil. V případě digitálních věci to musí fungovat stejně. Něco jako když mám nakoupeny akcie na vlastní jméno a uloženy v depozitáři mimo dosah brokera, takže bez ohledu na jeho krach nebo záměr jsou to moje akcie na moje jméno, na které sahat nemůže. A aby mohlo digitální vlastnictví opravdu fungovat, bude zapotřebí něco na způsob NFT, to znamená neprůstřelný ověřovací protokol, který bude platný globálně a na kterém se všichni shodneme.

Meta jen ukáže, jak se to používá, ale ve skutečnosti to nebude TEN METAVERSE. Ten se bude odehrávat v bolckchainu

Ready Player One je super film pro každého, kdo si neumí představit, jak bude metaverse v budoucnu v praxi vypadat. 😎👍

díky za příspěvek, docela mi pomohl to konečně pořádně všechno pochopit 😅

nevím jestli z toho bude investice tohoto desetiletí, ale toho příštího by rozhodně mohla být 👍

souhlasím, že by to nakonec mohlo trvat déle než jen následujících 9 let, ale přece jen mluví predikce růstu metaverse docela jasně 😄