S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Investoři pozor: Krach Bitcoinu prorazí nejen hranici 30, 20, ale i 10 000 dolarů, pokud nastane tento scénář

Bitcoin včera prorazil 40 tisíc dolarů za kus a momentálně se rychlým tempem řítí na hranici 30 tisíc dolarů. Ta se jeví jako poslední záchranný level před masivním výprodejem, který by mohl tuto přední kryptoměnu poslat na cenu, které naposledy dosahovala před několika lety. K situaci se vyjádřil i jeden přední analytik, jehož pohled situaci sice částečně vysvětlil, ale zároveň šokoval již vyděšené investory. Kam tedy Bitcoin vlastně směřuje a co by se muselo stát, aby se propadl až na 10 000 dolarů za kus?


Zkáza Bitcoinu: Proč je "Digitální zlato" bublina, kterou čeká tvrdý pád v řádu desítek procent 

Jeden z předních finančních manažerů, Louis Navellier, však nedávno (v prosinci) učinil šokující cenovou předpověď, která vyděsila kryptoměnové nadšence i celou komunitu. Podle něj by se hodnota vlajkového digitálního aktiva, Bitcoinu $BTC/USD mohla propadnout až na 10 tisíc dolarů, pokud by došlo k určité situaci 😳.

https://twitter.com/allcrypto_shop/status/1467336289674571778 

Louis Navellier je zakladatelem a předsedou společnosti Navellier and Associates, která spravuje aktiva v hodnotě 2,5 miliardy dolarů a sídlí v Renu v Nevadě. Poskytuje analýzy trhu v předních mediálních domech, jako jsou Bloomberg, CNBC a Fox News.

Podle Navelliera by se Bitcoin mohl dočkat 80% poklesu, pokud vytvoří děsivý vzorec dvojitého vrcholu; to by poslalo cenu dostatečně níže, aby se dostala pod hranici 28 tisíc dolarů, a v té době by to znamenalo konec pro býky. 

děsivý dvojitý vrchol

Případné vynoření obrazce dvojitého vrcholu by znamenalo, že Bitcoin $BTC/USD by putoval do zón, které naposledy navštívil před více než rokem. Pokles pod 46 000 dolarů (200denní klouzavý průměr), ke kterému nedávno došlo by znamenal první varování.

A později pokles pod jarní minimum 28 500 dolarů by se dal považovat za dokončený masivní dvojitý vrchol, který ukazuje na pokles pod 10 000 dolarů, což by mimochodem odpovídalo mnoha vícenásobným více než 80% poklesům v jeho slavné historii.

$BTC/USD 2018 krach

Ačkoli tato předpověď vypadá pro kryptoměnového krále směšně, nejedná se o zcela nový jev, neboť toto aktivum již jednou zažilo cenovou korekci o zhruba 84 %, když se jeho hodnota v prosinci 2018 zřítila z maxima 20 000 dolarů.

zdroj1

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tyhle lidi co tu straší ze pujde BTC na 20k, na 10k na 0 a podobny bláboly levelu "zbožného přání" tu vždycky byli a vzdy budou. Minulý rok okolo ceny 30k tu zvanili to same, strasilo se křížem smrti apod. A stalo se co, vubec nic. Ono az bude treba BTC mit cenu onech 100k tak ti samí si tu budou zvanit furt to same, tak je nechme at si zvanej a drzi se svych strasaku, my jedeme dal :)

dlouhodobě určitě souhlasím s těmi 100K, jen momentálně mě děsí co by se mohlo stát a kam až by mohl spadnout...

Ano, nerikam ze 100k bude za pár měsíců, ale klidne muze, ovsem spis to vypada na delsi horizont, to samozřejmě nikdo neví. Co se tyce dalsiho propadu, nejaky riziko vzdycky bude, nic neni 100%. Tak ci onak okolo 30k je hodně silný "beton" - nastavene masivni nakupy. To by se fakt muselo stat něco hodne negativniho abychom sli jeste nize.

Kdyby to spadlo na 10 tak je to skvělá šance nakupovat :D :D masivně :D tak ať klidně padá, i kdyby spadl na 5 tak se zase zvedne :)

Tak nevím, podle mě kryptoměny nemají žádnou hodnotu. Je přece úplně jedno, že např. Bitcoinu je konečné množství. No a co? Dá se tím uspokojit nějaká životní potřeba? Nedá. Dá se v něm při jeho volatilitě uchovat hodnota? Nedá. Bitcoin je hra na to, že si teď něco koupím a doufám, že to za nějakou dobu prodám dráž ještě většímu naivkovi, než jsem sám. Tím netvrdím, že se na kryptoměnách nedají vydělat peníze. Samozřejmě dají. Ale jen náhodně a krátkodobě. Problém je, že normální lidi nějaké kryptoměny vůbec nezajímají. Nemají pro ně žádný užitek. Existuje ovšem dnes již asi docela rozsáhlá komunita kryptonadšenců, kteří se za pomoci sociálních sítí navzájem přesvědčují, jak je krypto super. To, jestli je nebo není, budeme vědět tak za několik let. To že je Bitcoin nyní největší rozhodně neznamená, že bude ten nejúspěšnější.

Kľudne to môže ísť aj na 100k ale aj na 100 dolárov. Presne ako hovoríte, všetko čo dokážem pomocou BTC, dokážem aj fiat menou a nie som vystavený riziku že fiat mena nespadne za jeden deň o 15%. Ale žijeme v dobe keď je v obehu veľké množstvo peňazí a ľudia sú ochotní investovať do kryptomien, ktoré nie sú ničím kryté, negenerujú žiadnu hotovosť a nekorelujú so žiadnymi ekonomickými dátami. Vždy sa nájde niekto kto ich bude chcieť držať a teda aj kupovať, tak funguje trhový mechanizmus. Nikto nevie akú hodnotu má BTC, a ktorá kryptomena je tá najlepšia. BTC ťaží z toho že bol prvý. Jeho hodnota je len taká, za akú sú ochotní ľudia kupovať. Ako píšete, uvidíme za pár rokov :)

"všetko čo dokážem pomocou BTC, dokážem aj fiat menou a nie som vystavený riziku že fiat mena nespadne za jeden deň o 15%." Ne to nedokazete, viz napriklad priklad wikileaks, ktery byl odstrihnuty od veskerych financi a prezil jen diky dotacim z BTC. cca 1.7 mld lidi nema bankovni ucet, tak jim zkuste poslat fiat, obe strany to bude stat nemaly poplatek a nejaky cas to rozhodne zabere;)

Můj první nákup v roce 2018 by vás přesvědčil o tom, že se na kryptoměnách dá vydělat plánovaně a dlouhodobě 😄

Přesně jak jsi napsal hned na začátku, nevíš..

Mám taký pocit, že obdobie špekulatívnej eufórie skončilo. Natlačené peniaze niekde museli ísť, ale FED teraz uťahuje menovú politiku a bublina spľasla. Najväčší paradox je v tom, že kryptomeny rástli vďaka natlačeným peniazom, a tí čo hovorili že dolár stráca hodnotu a preto nakupujú kryptomeny, sú vlastne tí istí kritici, ktorým vďaka tým natlačeným peniazom kryptomeny rástli :) Za posledné necelé 2 mesiace klesol trh s kryptom o 1 trilión USD, do konca roka možno klesne o ďalší 1 trilión USD. Musíte sa opýtať sami seba akú hodnotu má BTC alebo 10 000 ďalších kryptomien, ktoré vznikajú každý deň, nie sú ničím kryté, negenerujú hotovosť, nekorelujú so žiadnymi ekonomickými dátami. Logicky korelujú len s jedným faktorom: špekulatívne riziko.

Krypto nie je mena, ani nemá vnútornú hodnotu (čarovná formulka investorov krypta, ale nikto nevie akú hodnotu má). Vo svojej podstate sú bezcenné.

Mne to pripomína tulipánovú horúčku z Holandska. 

Anatómiu tejto schémy by som definoval asi takto:

- vykúzlite mince zo vzduchu (Satoshi)

- vytvorte ilúziu o ich nedostatku

- zahaľte schému do zložitosti (Blockchain)

- meme mince pre väčších bláznov

- zapojte banky/celebrity pre legitimizáciu schémy 

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí ich budú chcieť vlastniť, a teda aj kupovať. To znamená, že si nemyslím, že BTC padne až niekde pri nulu. A možno sa nájde dostatok bláznov a BTC pôjde aj na 100k. Môžem sa mýliť, ale keďže som sa tomuto špekulatívnemu aktívu úplne vyhol, tak som v pohode. Každému kto investoval do kryptomien prajem veľa šťastia a kritické myslenie. 

„Ľahšie je oklamať ľudí, ako ich presvedčiť, že boli oklamaní“

"vykúzlite mince zo vzduchu (Satoshi)" zadne "mince" ze vzduchu nevnikly, vsechna BTC se tezi dle jasneho kodu, naklady se aktualne pohybuji okolo 20-25k usd podle lokality/zdroju energie atp. ASICs planuje zacit vyrabet treba Intel, takze tezko by vyhazoval penize na neco, co nema zadny vyznam. 

"vytvorte ilúziu o ich nedostatku" opet zadna iluze, jasne dane mnozstvi v kodu, ktery si kazdy muze overit, narozdil od vsech dalsich vzacnych statku, kde se jen tak nedopocitate

"zahaľte schému do zložitosti (Blockchain)" podobna slozitost jako internet, TCP/IP, elektrina, vyroba mikroprocesoru, GPS a jine veci, bez kterych bychom dnes jiz neprezili, nikdo moc nepatra, hlavne ze to funguje;) 

"zapojte banky/celebrity pre legitimizáciu schémy " zapojili se diky svemu zajmu o zisk/zachovani kapitalu, kdyz nepocitam zaplacene reklamy na burzy a jine sluzby. Soros, Dalio, Druckenmiller, Paul Tudor Jones, Bill Miller, Peter Thiel atp. tihle proste vi jaky to ma potencial a divil bych se kdyby kvuli "konci" levnych penez z BTC odesli. USA je zavisla na dluhu, takze realne sazby se budou jeste dlouho pohybovat v zaporu jinak by ten jejich kapitalismus dostal slusny zasah. 

 Ruzna prirovnani s tulipanama jsou jen znamkou jak early stale jsme btw doporucoval bych na to mrknout, jak "obrovska" to byla vlastne bublina;)

Som rád, že všetky ostatné konkrétne a relevantné body ste vynechali ale v pohode. Môžme isť tiež bod po bode. 

-vykúzlite mince zo vzduchu - v prenesenom význame, samozrejme, že nie sú zo vzduchu, ide o to že ich môže vymyslieť hocikto a hocikoľko. 

-vytvorte ilúziu o ich nedostatku - tu nadviažem na prvý bod, kde BTC stratil aj tú pre mňa poslednú "výhodu" ktorú mal. Áno je ich obmedzené množstvo ale je tam ďalších x kryptomien, ktoré tvrdia, že sú lepšie a vznikajú každým dňom. Takže ani tu sa nedopočítate ako pri ostatných statkoch. 

-zahaľte schému do zložitosti - áno niektoré veci ktoré ste napísali sú životne dôležité ako tvrdíte, blockchain tam ale veru nepatrí.   

-zapojte banky/celebrity pre legitimizáciu schémy - funguje to ako v každej bubline alebo podvode, to je snáď každému jasné. 

K Tulip mánií : V roce 1637 se dokonce objevil případ výměny pivovaru v Utrechtu (hodnota 30 000 guldenů) za 3 kusy vzácných cibulí. Ve stejné době se dal měšťanský dům v Amsterdamu koupit přibližně za 10 000 guldenů.

Zdroj: wikipédia

Proč tam vidíte paradox? Když se tiskne hodně peněz, tak bitcoin roste rychle, když se tiskne málo, tak roste málo, a když se netiskne vůbec, tak neporoste vůbec. Přesně tak má fungovat a to od něj lidi čekají.

To ako vážne? Takže podľa Vás BTC rastie priamoúmerne s množstvom natlačených peňazí? Ešte mi povedzte, na základe čoho BTC klesá a už budem vedieť všetko :)

Bitcoin nevykouzlil iluzi vzácnosti. Bitcoin prostě vzácný je. To, že vzniká tisíc dalších kryptoměn, je jiná otázka. Buď nemají žádný smysl a lidi časem přijdou o své peníze (zvláště v případě NFT mánie), nebo se v nejlepším případě chovají jako akcie - tedy například získáváte nějaký podíl z provozu sítě ("staking"). Tak či onak se v jejich případě jedná o aktivní investování, kdy vám dělá vrásky, zda jste zrovna v tom správném coinu. Bitcoin ale neměl za cíl modelovat akcie, ale modelovat zlato. Pochybuji, že lidé úplně ztratí zájem o model zlata ve virtuálním světě. Zatím to vždy bylo tak, že z altcoinové kocoviny vyšel bitcoin silnější. Na druhém až desátém místě se historicky vystřídala spousta coinů, ale první místo zůstává. To svědčí o určité racionalitě, že tu hru na vzácnost lidi skutečně berou. Asi jako kdyby se čas od času nechali přesvědčit, že místo zlata můžeme k uchování hodnoty používat stejně dobře žlutý plast, když se na tom dohodneme, ale nakonec to zase zavrhli. Každopádně je to pořád jen zajímavý sociální experiment, to je jasné.

Zaujímavé. Skúsim teda aj z druhej strany, prosím berte to ako normálnu diskusiu a kriticky sa pozrieť aj na druhú stranu.

"Bitcoin prostě vzácný je". - akú hodnotu má BTC?

Ako viete, ktorá kryptomena je tá najlepšia? Je jasné, že BTC ťaží z toho že bol prvý, tak ako ťažia všetci ostatní, ktorí boli prví (FB v sociálnych sieťach, Tesla v EV sektore, MSFT v OS atď.), ale nestráca BTC takú tú jedinečnosť, keď tu máme už vyše 10 000 ďalších kryptomien, a ďalšie a ďalšie vznikajú? Každý hovorí ako je BTC nezávislý, ale keď vidíme ako dokáže jeden tweet ovplyvniť cenu o desiatky percent je to až vtipné. Môžme tie pohyby vidieť aj v súvislosti s akciovým trhom, keď padajú trhy, padá aj BTC. Tiež zaujímavé z toho pohľadu, keď hovoríte ako je BTC náhrada zlata a pritom zlato v takýchto situáciach je naozaj tým uchovávateľom hodnoty. 

Chcem len racionálne poukázať aj na druhú stranu a nie len slepo podporovať niečo na základe viery.

Doufám tedy, že se Navellier plete 😅

upřímně mi tyhle názory vždycky přišly naprosto absurdní, ale po včerejším propadu 15 % na to celé najednou nahlížím úplně jinak 😅

Mě přijdou absurdní pořád, protože vůbec nezohledňují fundamenty těch aktiv. Tyhle cenové výkyvy tě přestanou tolik strašit když víš co si nakoupil a pak samozřejmě zkušenosti.

A jaký logický fundament zvýšil cenu bitcoinu nazačátku pandemie 3/2020 do absurdních cen? Pokud vím, BTC s ničím novým nepřišel...

🤔🤔

10 000 dolarů ani náhodou 😅, těch 30 to definitivně zastaví