S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Masivní příležitost: Tahle metaverse akcie jen čeká, až ji koupíte a vyděláte

Metaverze a šílenství okolo něho se řítí jako lavina. Technologičtí giganti se můžou přetrhnout v závodě o prvenství. K zásadnímu rozvoji metaverza ale bude ještě potřeba brutální výpočetní výkon. Bohužel tedy pravděpodobně mnohem větší než ten, který máme aktuálně k dispozici. Každého tedy napadne, že právě toto hraje do karet výrobcům čipů. Jenže je tady ještě další článek, který investoři opomíjejí - stroje na výrobu čipů.

 

Metaverze je v současnosti jedním z nejžhavějších technologických trendů a Wall Street je z ní nadšená - což není překvapivé, protože do tohoto konceptu investují velké technologické společnosti, jako jsou Meta Platforms $FB+0.5% , Nvidia $NVDA-2.0%, Intel $INTC-0.6% , Microsoft $MSFT-0.2%  a mnoho dalších.

Analytici Goldman Sachs tvrdí, že metaverze je podle nich další změnou způsobu, jakým lidé používají internet. Investiční banka předpovídá, že do této technologie by se v příštích třech letech mohlo investovat 135 miliard až 1,35 bilionu dolarů. V důsledku toho se nabízí několik investičních příležitostí pro investory, kteří chtějí z růstu metaversa těžit.

Společnost ASML Holding $ASML+0.6%  by mohla být jedním z největších vítězů v metaverze. Podívejme se, proč.

Metaverzi budou pohánět pokročilé čipy:
Rozjetí metaverza bude vyžadovat spoustu výpočetního výkonu. Ať už se jedná o herní konzole, chytré telefony, zařízení virtuální reality, počítače nebo datová centra, každá součást metaverza bude pro své efektivní fungování záviset na čipech. Například Raja Koduri, výkonný ředitel společnosti Intel, upozorňuje, že napájení metaverza bude vyžadovat "tisícinásobné zvýšení výpočetních kapacit".

Analytici společnosti Morningstar, která se zabývá finančními službami, mezitím tvrdí, že metaverze bude vyžadovat velké množství čipů vyrobených pomocí pokročilých technologií. Je to proto, že mnoho úloh metaverza bude vyžadovat zpracování velkého množství dat v reálném čase, která bude třeba uživatelům poskytovat. Firma dodává, že Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-0.4% , Intel a Samsung jsou jediné tři společnosti, které mohou tyto čipy vyrábět.

Všechny tři výše uvedené se ve svých fabrikách na polovodiče při výrobě čipů spoléhají na stroje společnosti ASML a zdá se, že u nizozemského giganta v oblasti výroby čipů zadávají stále více objednávek. Je to proto, že ASML je jedinou společností, která vyrábí stroje pro extrémní ultrafialovou litografii (EUV), jež se používají k výrobě čipů.

https://www.youtube.com/watch?v=jJIO7aRXUCg

Není divu, že se výrobci čipů předhánějí v objednávkách na pokročilé stroje ASML, které jim pomohou vyrábět menší, výkonnější a energeticky úspornější čipy. Společnost Intel nedávno zadala objednávku na prototyp stroje ASML, který ještě není v komerční výrobě a jehož cena za jeden kus pravděpodobně přesáhne 300 milionů dolarů. Společnost ASML uvádí, že již získala pět objednávek na svou novou generaci stroje. Intel udělal krok vpřed tím, že zadal objednávku na produkt, který je stále ve fázi návrhu.

ASML pochopitelně v posledních letech roste

Společnost TSMC naopak zvýšila svou prognózu kapitálových výdajů na rok 2022 na 40 až 44 miliard dolarů - což představuje 40% nárůst oproti výdajům na rok 2021, které v polovině roku činily 30 miliard dolarů. Očekává se, že polovodičový gigant vynaloží 70 až 80 % svých kapitálových výdajů v roce 2022 na budování pokročilých procesních uzlů, které mu pomohou vyrábět 3nanometrové (nm) a 2nm čipy.

Společnost ASML je připravena na ohromný růst

Objem zakázek společnosti ASML roste ohromným tempem. Společnost 19. ledna zveřejnila výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2021 a odhalila, že na konci roku měla čisté zakázky v hodnotě 26,2 miliardy eur - což je obrovský skok oproti 11,3 miliardy eur, které měla na konci předchozího roku.

Stojí za zmínku, že čistě rezervace společnosti ASML jsou výrazně vyšší než příjmy společnosti za rok 2021 ve výši 18,6 miliardy eur. Nebylo by tedy překvapením, kdyby tržby společnosti ASML v roce 2022 rostly rychlejším tempem ve srovnání s jejím výhledem 20% růstu, což by znamenalo roční tržby ve výši 22,3 miliardy eur.

Analytici zvýšili prognózu růstu tržeb společnosti ASML vzhledem k jejímu robustnímu výrobnímu programu a očekávanému růstu poptávky po čipech, což bude její klienty motivovat k nákupu většího počtu jejích strojů.

Predikce ceny ASML jsou velice pozitivní

Navíc se očekává, že zisk společnosti poroste v příštích pěti letech tempem 30 % ročně. Investoři, kteří chtějí koupit růstovou akcii, aby využili výhod metaversa, by se tedy měli blíže podívat na ASML Holding, protože by mohl hrát klíčovou roli v pohánění tohotožhvého technologického trendu. A vzhledem k tomu, že akcie v roce 2022 poklesly o 19 % a obchodují se za 40násobek ve srovnání s loňským průměrným násobkem zisku ve výši 53, může být nyní vhodná doba k nákupu tohoto potenciálního vítěze v oblasti metaverze.

Více o metaverzu? Tyto NFT hry budou v roce 2022 letět. V některých si můžete i pěkně přivydělat

Toto není investiční doporučení. Jde čistě o můj pohled na základě analýzy Harshe Chauhana

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

dikes za clanok..inspirujem sa a kupim..

$ASML+0.6% za mě skvělá volba 👍

To je hodně zajímavý. Rozhodně se dá předpokládat, že tohle odvětví v nejbližší době nenarazí na strop nebo nějaký zásadní problém. Co konkurence? Má ASML nějakou?

Konkurenci čistě ve výrobě zařízení na produkci čipů má. Je ale jedinou společností na světě, která umí tu EUV litografii: 

Is ASML the only EUV company?

ASML is the only firm in the world capable of making the highly-complex machines that are needed to manufacture the most advanced chips. These EUV machines, which cost approximately $140 million each, are sold to a handful chipmakers giants including TSMC, Samsung and Intel.

Kde doporučujete akcii koupit. Kde si založit účet, aby poplatky byli mi imálbì ? Děkuji za tip