S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Díky virtuální realitě vyletí těchto pět akcií vzhůru

Virtuální realita (VR) je tady s námi již nějakou dobu. Má celou řadu využití, od video hry, přes sledování filmů až po edukativní účely. Přesto si společnosti na akciovém trhu začaly všímat této technologie až teprve nedávno. Ale teď už do ní investují obrovské částky a uvědomují si, jaký potenciál v sobě VR skýtá. Této situace by měl využít i retailový investor. Podívejme se na pět VR akcií, které by mohly vyletět vzhůru.

 

1. Meta $FB+0.5% 

vývoj akcií Meta, zdroj: Google

V loňském roce změnil generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg název společnosti na "Meta". Změna se zaměřuje na to, aby se "metaverse" stalo realitou.

Facebook již dříve představil dva beta projekty. První z nich, Horizon World, je virtuální svět, který uživatelům umožňuje pozvat přátele a užívat si zábavných aktivit. Horizon Workrooms dělá totéž, ale v pracovním prostředí.

Je docela úžasné si myslet, že metaverze by mohla mít miliardu uživatelů už za deset let. Díky vzestupu snadno dostupné technologie VR by to bylo možné.

VR pravděpodobně v příštích desetiletích převezme hlavní rekreační a obchodní aktivity. Svět, kde se lidé mohou ponořit do virtuální reality, se zdá být skvělý. S využitím rozšířené reality (AR) by mohli komunikovat s ostatními ve 3D prostředí. Tento nový svět je založen na webových technologiích a bude otevřen všem vývojářům, kteří budou chtít vytvářet obsah.

To znamená nekonečné možnosti pro lidi, kteří chtějí vytvářet virtuální světy nebo hry nebo se setkávat s přáteli ve virtuálním prostředí.

Základním prvkem VR Meta je náhlavní souprava pro virtuální realitu, kterou vyvinula společnost Oculus VR. Tu v roce 2014 koupil Facebook za 2 miliardy dolarů. Nejnovější verze náhlavní soupravy s názvem Oculus Quest 2 je k dispozici za 299 dolarů. To z ní činí nejlevnější headset, který je v současnosti na trhu k dispozici.

Tady najdete článek, který se samotnou akcií Facebooku zabývá hlouběji: Facebook je ve slevě. Ideální příležitost ke koupi?

2. Qualcomm $QCOM+0.3% 

vývoj akcií Qualcomm, zdroj: Google

Qualcomm je nadnárodní společnost, která vyrábí polovodičové čipy a další elektroniku.

Dobrým způsobem, jak se připravit na budoucnost, je nákup akcií společností, které působí v oblasti související s technologiemi. Investovat můžete i do polovodičových společností, které dodávají procesory pro zařízení související s VR. Qualcomm je společnost, která hraje mnohem převratnější roli tím, že poskytuje čipy pro napájení nejnovějších technologií v daném oboru. Proto je klíčovým hráčem, pokud chcete investovat do špičkových VR produktů a obsahu, protože nabízí jednu z nejlepších nabídek hodnoty na trhu.

Nejnovější nové čipy společnosti Qualcomm jsou ideální pro rozšířenou realitu - jsou kompatibilní s 5G, což znamená, že jejich zážitky můžete natvrdo zapojit do internetu věcí, umělé inteligence a virtuální/rozšířené reality. Ani si nedokážete představit, co všechno s nimi budou moci uživatelé dělat!

Proto je QCOM hrou typu "pick and showel", která je jednou z nejlepších akcií VR.

3. Nvidia $NVDA-2.0% 

vývoj akcií Nvidia, zdroj: Google

Nvidia je společnost, která se specializuje na vytváření grafických procesorů neboli GPU. Patří mezi špičku v herním průmyslu.

Nvidia je jedním z průkopníků ve vytváření náhlavních souprav pro virtuální realitu a virtuálních zážitků. Její grafické procesory, které se používají pro vykreslování grafiky v náhlavních soupravách VR, jsou nejvýkonnějšími grafickými procesory současnosti. Architektura GPU společnosti Nvidia se nazývá Turing a pomáhá uspokojovat potřeby počítačových her i zážitků VR. Společnost Nvidia je považována za nejlepší volbu na trhu špičkových grafických procesorů, přičemž její řady Turing a GeForce RTX jsou nezbytnými high-endovými komponentami každé VR sestavy.

Vyvinula sadu nástrojů VRWorks, kterou využívá mnoho vývojářů VR po celém světě.

Sada VRWorks společnosti Nvidia je sada softwaru, která využívá grafické procesory Nvidia k poskytování pohlcujících zážitků uživatelům. VRWorks obsahuje sadu knihoven, rozhraní pro programování aplikací (API) a sad funkcí, které mohou vývojáři používat pro vývoj VR na PC a mobilních zařízeních.

Výrobci a investoři již obracejí svou pozornost na metaversum. Společnosti investují do VR, aby ušetřily spoustu peněz. Generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang věří, že iniciativa společnosti v oblasti VR výrazně sníží náklady firem a zpříjemní každodenní život. "Je to 3D rozšíření internetu, které bude mnohem, mnohem větší než 3D fyzický svět, který si užíváme dnes," řekl při rozhovoru pro Yahoo Finance Live.

Společnost Nvidia, která vyrábí čipy pohánějící počítačová zařízení, bude z tohoto posunu těžit.

4. Alphabet $GOOG+1.1% $GOOGL+1.1% 

vývoj akcií Alphabet, zdroj: Google

Google je jedním z průkopníků virtuální a rozšířené reality. Na této technologii pracuje již několik let a její nejnovější projekt, Google Lens, je ukázkovým příkladem toho, jak tuto technologii posouvá na další úroveň.

Google Glass byly jedním z jejich prvních produktů, které měly obrovský dopad na společnost. Jednalo se o nositelné zařízení, které umožňovalo lidem přístup k jejich okolí prostřednictvím hlasových příkazů a zobrazovalo informace na čočkách brýlí.

Bohužel nesplnil očekávání a měl mnoho problémů se soukromím. Pro technologického giganta to proto znamenalo vzácný chybný krok. To jej však neodradilo od zkoušení nových věcí.

Skvělým příkladem je Google Lens. Jedná se o inteligentní systém rozpoznávání objektů, který dokáže identifikovat objekty, scény a text. Dokáže také poskytnout informace o rozpoznaném objektu nebo textu. Mezitím tvůrci virtuální reality na YouTube vytvářejí pohlcující videa, která si můžete prohlédnout na náhlavní soupravě VR. Tato videa vznikají spojením několika 360stupňových videoklipů, které vytvářejí souvislý zážitek. Tato videa můžete sledovat pomocí náhlavní soupravy VR nebo obrazovky počítače.

A konečně Google Earth VR je softwarový balík pro virtuální realitu, který uživatelům umožňuje prozkoumat svět z 360stupňového pohledu. Jedná se o bezplatnou službu, ke které získáte přístup stažením aplikace Google Earth. Uživatelé k ní mohou přistupovat také prostřednictvím náhlavních souprav Oculus Rift nebo HTC Vive.

Do budoucna bude technologický gigant pokračovat v budování této již tak působivé sady produktů VR, což z něj činí jednu z nejlepších akcií v tomto segmentu.

5. Apple $AAPL+0.0% 

vývoj akcií Apple, zdroj: Google

Apple je s tržní kapitalizací přes 3 biliony dolarů jednou z nejhodnotnějších veřejně obchodovaných společností na světě. Revoluční produkty společnosti Apple z ní učinily jednu z nejikoničtějších značek v historii; v roce 2021 je nejhodnotnější značkou na světě s hodnotou 263 miliard dolarů.

Vlajkovým produktem společnosti Apple je iPhone, který byl představen v roce 2007. Od té doby představila mnoho dalších revolučních produktů, díky nimž se Apple stal úžasnou investicí pro mnoho lidí po celém světě - od jednotlivců až po velké institucionální investory, jako jsou penzijní a hedgeové fondy.

Úspěch společnosti Apple je dán její inovativností a kreativitou. Kromě toho si udržuje konkurenční výhodu díky své silné značce a loajalitě zákazníků. Společnost však kupodivu nemá velké zastoupení v oblasti VR.

Vzhledem k tržním příležitostem to však nebude platit dlouho. Apple je společnost, která má největší potenciál dominovat na trhu s rozšířenou realitou a virtuální realitou. Disponuje velkým množstvím zdrojů, jako jsou peníze a talent, které jí umožní vytvořit náhlavní soupravu kompatibilní s AR i VR.

Další důvody ke koupi akcií Applu můžete najít v tomto článku: 3 důvody, proč byste si měli koupit akcie Applu

Upozornění: Nejedná se investiční doporučení, nejsem profesionální investor.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$NVDA-2.0% je poslední dobou hodně oblíbená a to je dobře:)

Asi vyletí no, ale očekávám korekci ještě

ve VRku je potenciál 👍