S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Alphabet oznámil split akcií a jejich cena výrazně vzrostla. Které společnosti ho podle analytiků budou následovat?

Společnost Alphabet nedávno oznámila, že rozděluje své akcie. Pravděpodobně to nebude jediná společnost, která tak v krátké době učiní - a to je pro akciový trh dobře. Mnoho drobných investorů raději zvolí menší a levnější akcie, které mohou diverzifikovat. Vsadit přes 2700 USD na jedinou kartu by pro ně mohlo být naprosto zničující. Oznámení tohoto giganta je tak pro ně velice dobrou zprávou. Navíc se mohou těšit, že další drahé tituly budou následovat.

Google dost možná započal vlnu splitů akcií. Zdroj

Společnost Alphabet $GOOGL-0.8%oznámila 1. února ve své zprávě o výsledcích hospodaření, že provede rozdělení akcií v poměru 20:1. To znamená, že 15. července akcionáři obdrží 19 dodatečných akcií za každou jednu, kterou vlastní k rozhodnému dni 1. července. Znamená to také, že cena za akcii bude vydělena 20, což nyní znamená cenu 138 USD. To je pro drobné investory mnohem hezčí pohled než 2 758 USD. Nezapomeňte, že s tržní hodnotou společnosti se nic neděje - ta je stále necelé 2 biliony dolarů. Hodnota vlastního kapitálu společnosti Alphabet, kterou vlastní každý akcionář, se tedy nezmění. Pouze cena akcií při zavedení rozdělení klesne, protože bude více akcií.

Více o splitu zde: Vyplatí se nakoupit Alphabet ještě před splitem akcií?

Smyslem je, aby společnost umožnila drobným investorům (těm na populárních obchodních platformách, jako jsou Robinhood Markets $HOOD-6.2%) nakoupit více akcií, protože tito investoři obvykle nemají k dispozici desítky tisíc dolarů. Toto oznámení možná pomohlo přilákat zájem o akcie; den po zveřejnění zprávy vzrostly o 7,6 %, i když část tohoto pohybu vzhůru byla také způsobena zveřejněným vyšším než očekávaným ziskem společnosti.

Podle Bank of America lze očekávat další rozdělení akcií dalších společností. To proto, že akcie v indexu S&P 500 s cenou akcie 500 USD nebo vyšší představují více než 6 bilionů USD v celkové tržní hodnotě, což je přibližně 17 % celkové hodnoty indexu S&P 500. Domnívá se, že existuje mnoho společností, které by mohly zaznamenat vyšší zájem investorů, pokud sníží absolutní cenu svých akcií. A oznámení společnosti Alphabet mohlo být katalyzátorem, který přiměl další společnosti k akcím. "Nedávné oznámení splitu akcií společnosti 20 za 1 může přitáhnout pozornost dalších společností a vyvolat vlnu," napsal Jared Woodard, stratég pro investice a burzovně obchodované fondy v Bank of America.

Akcie GOOGL po oznámení výrazně vyskočily

Pokud má Woodard pravdu, tyto akcie by zaznamenaly silnou pozitivní vlnu - a mohly by také vynést index S&P 500 výše. Z historického hlediska společnosti, které oznámí rozdělení akcií, zaznamenávají v následujících třech měsících průměrný růst svých akcií o 7,8 %, čímž překonávají 2,1% růst indexu S&P 500 za tuto dobu. Rok po oznámení jsou tyto akcie v plusu 25 %, což je lepší výsledek než 9 % indexu. A právě nyní by takto silné zisky akcií, které představují tak velkou část indexu, jistě pomohly indexu k růstu.

Zde je několik kandidátů (podle Bank of America) na split akcií:

Amazon.com $AMZN-1.1% má cenu akcie 3 140 USD. Booking Holdings $BKNG+0.7%, mateřská společnost Booking.com, Kayak, priceline a OpenTable, má cenu akcie 2 647 USD. Akcie společnosti Chipotle Mexican Grill $CMG+0.2% se obchodují za 1 584 USD. Akcie poskytovatele finančních indexů MSCI $MSCI+0.6% se obchodují za 544 USD a cena akcií společnosti BlackRock $BLK+1.0%  je 782 USD. 

Určitě se tedy vyplatí tyto kandidáty bedlivě sledovat. 

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Jacoba Sonenshina

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pro investory, kteří nemají možnost zlomkových akcií rozhodně dobrá zpráva

Přesně tak!