S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Umělá inteligence ChatGPT překvapila investory, přednesla nám svůj názor na meme akcie, volatilitu a výhled na rok 2023

Pavel Botek
17. 1. 2023
5 min read

Určitě jste již slyšeli o ChatGPT, který dokáže vykonat opravdu mnoho úkonů, a to včetně vypracování různých smluv, zjištění dat a řady dalších. Věděli jste ale, že se můžete zeptat umělé inteligence i na investování? Co nám UI sdělila k meme akciím a predikci na rok 2023?

ChatGPT

Víte co je fascinující? ChatGPT napsal článek o trhu za méně než jednu minutu. Zde je to, co si AI myslí o memových akciích, volatilitě a výhledu na rok 2023.

V listopadu společnost OpenAI spustila inteligentní model nazvaný ChatGPT, který by dokázal odpovědět na většinu otázek souvisle a překvapivě podrobně (záleží na tom, jak moc otázky specifikujete).

Pokud se ho zeptáte na správné otázky, ChatGPT představuje neuvěřitelný zdroj a nástroj. Lidé si toho všimli poměrně rychle - během pěti dnů získal více než 1 milion uživatelů a nyní i samotný Microsoft jedná o potenciální investici ve výši 10 miliard dolarů do této společnosti.

V první řadě si musíme říct, že ChaptGPT je skvělý nástroj, ale určité nedostatky stále ještě má. Mnohdy jsou odpovědi trochu mimo, což se dá ale eliminovat rozvedením vašich otázek víc dopodrobna.

Jeden výzkumný tým se této příležitosti tedy ujal a umělé inteligence se ptal na otázky z investičního světa 👇

Databáze ChatGPT je údajně vedena pouze k roku 2021, proto ji prvně výzkumný tým požádal, aby napsala příběh o trendech obchodování z roku 2020, a za méně než jednu minutu vyplivla příběh o 400 slovech, který mapoval pohyby S&P 500, meme akcií a akcií, které se v prvních dnech pandemie zvedly.

Zde jsou slova ChatGPT:

"V roce 2020 zažil akciový trh v důsledku probíhající pandemie COVID-19 horskou dráhu vzestupů a pádů," napsal bot a dodal, že investoři se dramaticky přesunuli do technologických akcií, protože více lidí se postupně obracelo na online platformy pro práci a zábavu.

ChatGPT dále uvedl, že akcie typu "zůstaňte doma" zaznamenaly boom, protože lidé trávili čas doma uprostřed lockdownů a sociálního distancování.

"Rok 2020 také znamenal vstup individuálních drobných investorů na akciové trhy prostřednictvím obchodních aplikací, které umožnily retailovým investorům investovat do akcií za nižší částky a dokonce využívat pákový efekt k obchodování. To mělo obrovský dopad na trh, protože počet individuálních investorů se zvýšil, což vedlo ke zvýšené volatilitě u některých akcií, konkrétně u takzvaných memových akcií, které se staly virálními na platformách sociálních médií a byly silně nakupovány drobnými investory. "

Výhled ChatGPT na akciový trh v roce 2023 

Když se zeptali ChatGPT na jeho výhled na trh, řekl, že nemůže k tomuto tématu nic poskytnout, vzhledem k tomu, že jeho znalostní hranice je rok 2021 a nemá přístup k datům v reálném čase.

To jí však nezabránilo v tom, aby si vytvořila poměrně informovaný výhled.

Zde je to, co bylo řečeno:

"V krátkodobém horizontu může být trh ovlivněn mnoha nepředvídatelnými událostmi, jako jsou přírodní katastrofy, geopolitické napětí a tak dále. Z dlouhodobého hlediska však bývá trh poháněn základním zdravím ekonomiky."

"Jedním z klíčových faktorů, které pravděpodobně ovlivní akciový trh v roce 2023, je tempo ekonomického oživení po pandemii COVID-19. Vzhledem k tomu, že se svět nadále potýká s pandemií, hospodářský růst může být pomalejší než obvykle, což by mohlo mít negativní dopad na trh."

Na druhou stranu, pokud bude světová ekonomika pokračovat v cestě oživení, mohlo by to trh povzbudit. Kromě toho by mohly trh ovlivnit i změny politiky ze strany vlád a centrálních bank, jako jsou rozhodnutí o úrokových sazbách.

Za zmínku stojí, že svět směřuje k digitálním a udržitelným technologiím, takže akcie související s tímto sektorem by mohly dobře fungovat.

Závěrečná slova ChatGPT:

Závěrem lze říci, že předpovídání akciového trhu je obtížné a existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit jeho výkonnost. I když vždy existuje nejistota, mezi klíčové faktory, které je třeba sledovat v roce 2023, patří tempo hospodářského oživení po pandemii, změny ve vládních politikách a globální události. Mějte na paměti, že se nejedná o finanční poradenství, měli byste vždy provést vlastní průzkum a konzultovat s finančním poradcem.

Závěr

Já nevím jak to berete vy, ale dle mého názoru si analytici mohou pomalu začít shánět nový job 😅 Berte vše s rezervou. Dokážete si ale představit, co nám může přinést budoucnost, pokud je tohle teprve začátek? Co teprve až se naučí analyzovat a vybírat akcie lépe než řada odborníků? 😄

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.