S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

3 dividendoví aristokraté vyplácející 3x vyšší dividendy, než jaký je průměr S&P 500

V některých případech mohou být investoři závislí na příjmu v pokušení sáhnout po vysokých výnosech pochybné kvality. To je podle mého názoru nebezpečný způsob investování, protože vysoké výnosy často znamenají i vysoké riziko. Je proto mnohem lepší se zaměřit na společnosti, které dividendy vyplácejí už řadu let a jsou tak známkou kvality. 

Dividends 

Existují však akcie s výnosem vyšším než trojnásobek průměru indexu S&P 500, které patří mezi nejkvalitnější jména na trhu.

Investoři, kteří hledají akcie s vysokým výnosem, by mohli zvážit následující akcie:

Všechny 3 zmíněně společnosti vyplácejí dividendy už více než 25 let a proto je můžeme označit za dividendové aristokraty. Jedná se tak o plusové body proč akcie koupit.

Walgreens $WBA+2.5% 

Pětiletý graf akcie Walgreens, zdroj: Google Finance

Prvním jménem je Walgreens, přední poskytovatel lékárenských služeb. Společnost je oceněna na necelých 40 miliard dolarů a dosahuje ročních tržeb ve výši 135 miliard dolarů.

Hlavní konkurenční výhodou společnosti Walgreens je, že je jedním z největších poskytovatelů maloobchodních lékárenských služeb v USA, Evropě a Latinské Americe. Celkem má Walgreens více než 13 000 prodejen po celém světě a také provozuje více než 400 distribučních center, která dodávají potřebné léky a produkty do více než 230 000 lékáren, lékařů, nemocnic a zdravotních středisek. To dává společnosti velikost a rozsah, které většina konkurentů nemůže napodobit.

Obchodní model společnosti Walgreens jí také umožnil zvyšovat dividendu již 46 let. Díky tomu jí chybí jen několik let k dosažení 50 let růstu dividendy, které jsou nutné pro vstup do žebříčku Dividend Kings. A s předpokládaným výplatním poměrem ve výši pouhých 36 % pro letošní rok má Walgreens silnou pozici, aby toho dosáhla. Výnos akcií v současné době činí 4,2 %, což je přesně trojnásobek průměrného výnosu indexu S&P 500.

IBM $IBM+1.2% 

Pětiletý graf akcie IBM, zdroj: Google Finance

Druhým na dnešním seznamu dividendových akcií s vysokým výnosem je IBM, přední světová společnost v oblasti informačních technologií. Tato společnost s ročními příjmy 111 miliard dolarů generuje více než 57 miliard dolarů.

Je třeba přiznat, že výkonnost IBM byla v posledním desetiletí přinejlepším nekonzistentní. Společnost jednou v letech 2013 až 2018 zaznamenala 22 po sobě jdoucích čtvrtletí se záporným růstem tržeb. Zisk na akcii se v posledním desetiletí poněkud udržel, ale to je způsobeno především značným snížením počtu kusů.

Výsledky společnosti IBM byly z velké části způsobeny lpěním na jejích starších aktivitách. Zatímco ostatní technologičtí giganti se těšili značnému růstu díky vysoce růstové oblasti cloudu, IBM se na tuto oblast téměř nezaměřovala.

IBM se podařilo spojit otevřené hybridní cloudové technologie Red Hatu s rozsáhlou velikostí a škálou společnosti. Díky přítomnosti v téměř 180 zemích má IBM díky svému rozsahu předpoklady stát se potenciálně mnohem vlivnějším hráčem v oblasti cloudu.

Ve prospěch IBM hraje i to, že zůstává předním poskytovatelem IT služeb, a to i poté, co vyčlenila svou slabší oblast spravované infrastruktury do společnosti Kyndryl Holdings $KD+0.5%. IBM také poskytuje komplexní řešení v mnoha oblastech, což jí dává širokou škálu produktů, které může zákazníkům nabídnout.

Navzdory nepříliš hvězdným výsledkům v dlouhodobém horizontu se IBM odměnila akcionářům za trpělivost 26 lety růstu dividend. Dividenda společnosti vypadá také poměrně bezpečně, s očekávaným výplatním poměrem 66 % pro rok 2022. Růst dividendy se může kvůli výplatnímu poměru zpomalit, ale výnos akcie ve výši 5,3 % je téměř čtyřikrát vyšší než průměrný výnos 1,4 % u indexu S&P 500.

Realty Income $O+2.2% 

Pětiletý graf akcie Realty Income, zdroj: Google Finance

Posledním jménem mezi dividendovými akciemi s vysokým výnosem, je Realty Income, přední realitní investiční trust, který vlastní širokou škálu maloobchodních nemovitostí. Tržní kapitalizace tohoto REIT činí téměř 38 miliard USD a jeho roční výnosy dosahují téměř 2 miliard USD.

Realty Income je jedním z nejznámějších REIT, protože má rozsáhlé portfolio téměř 11 000 komerčních nemovitostí. Trust se vyhýbá vlastnictví problémových aktiv, jako jsou nákupní centra, a místo toho se zaměřuje na nákup, rozvoj a pronájem samostatných nemovitostí. Díky tomu má trust širokou škálu potenciálních zákazníků, včetně zákazníků z oblasti financí, průmyslu, zábavy, zdravotnických služeb a vládních služeb. Obsazenost portfolia je také velmi vysoká a činí 98,5 %, což ukazuje, že trust nesedí na příliš mnoha prázdných místech.

V důsledku toho Realty Income provozuje mimořádně diverzifikovaný obchodní model. Žádný typ nájemce se nepodílí na ročním nájemném více než 10 %, což omezuje riziko poklesu v případě výskytu problémů.

Společnost Realty Income si vysloužila označení "společnost s měsíční dividendou", protože od doby, kdy se stala veřejně obchodovatelnou, vyplácí měsíční dividendu. Trust také 26 let po sobě zaznamenává růst dividend a téměř 100 zvýšení od vstupu na burzu v roce 1994. Očekávaný výplatní poměr pro rok 2022 se blíží 80 %, což však ve srovnání s ostatními REIT není nijak zvlášť vysoká hodnota. Výnos společnosti Realty Income činí 4,4 %, což je více než trojnásobek průměrného výnosu tržního indexu.

Závěr

Jsem názoru, že by se investoři ve většině případů měli vyhnut investování do vysokých výnosů, pokud nepochází z kvalitních zdrojů. Namísto toho by se měli soustředit na vyhledávaní kvalitních společností s dlouhou historií vyplacení dividend, jakými mohou být právě Walgreens, IBM nebo Realty Income. Tyhle společnosti tak mohou zajistit pravidelný příjem bez vyššího rizika. 

Mojí dnešní nejoblíbenější akcií je Wallgreens, kvůli své dlouhé historii vyplácení dividend, viskému výnosu, zdravému finančními stavu společnosti a silnému byznys modelu. 

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku, ze kterého jsem vycházel je Bob Ciura. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @michalsnobl má karmu 92 a je členem této skupiny od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Když nějaká společnost vyplácí dividendy po dobu 46 let, to už je něco

46 let je opravdu dlouhá doba a poukazuje to na robustnost celého byznysu, už jen 4 roky a bude to Dividend King :D