S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Inovace ve fotovoltaickém průmyslu a expanze do budoucna

Martin Sedláček
16. 4. 2023
5 min read

Meyer Burger je švýcarská společnost se sídlem v Thunu, která se specializuje na výrobu solárních modulů a poskytování technologií pro fotovoltaiku. Společnost byla založena v roce 1953 a od té doby se stala jedním z předních inovátorů v oblasti fotovoltaiky.

Inovace

Jednou z klíčových inovací společnosti Meyer Burger je přechod na platformu sklo-sklo. Tato technologie umožňuje výrobu solárních modulů s vyšší účinností a dlouhou životností, což je atraktivní pro investory a zákazníky. Meyer Burger se také zaměřuje na výrobu modulů s vysokou výkonovou třídou, což je důležitý faktor pro zajištění konkurenceschopnosti na trhu s fotovoltaickými technologiemi. Společnost také vyrábí solární tašky, Meyer Burger Tile označila nezávislá odborná porota odborného časopisu pv magazine za „highlight top innovation“. Uvedení na trh je plánováno v druhé polovině roku 2023. Výroba bude probíhat v Evropě s počáteční výrobní kapacitou jeden milion dlaždic ročně

Expanze

Jedním z klíčových cílů společnosti Meyer Burger je expanze na trhy po celém světě. Společnost rozvíjí svou přítomnost v různých regionech, včetně Evropy, Severní Ameriky. V roce 2022 uzavřel Meyer Burger strategickou smlouvu s americkou společností Distributed Energy Systems Corp. (DESRI) na spolupráci v oblasti solární energie a dodávce 5GW modulů v USA, což je strategický krok k rozšíření svého podnikání na trhu Severní Ameriky.

Výhled do budoucna

Společnost plánuje rozšířit své výrobní kapacity v Evropě. Přidává další výrobní kapacitu modulů v Goodyear v Arizoně, aby zvýšila kapacitu z 1,6 na přibližně  2GW. Z důvodu vyprodané výrobní kapacity na několik let dopředu je předpokládaný růst tržeb a zisků.

Růst tržeb a zisků v následujících letech

Finanční stránka společnosti

Společnost zaznamenala nárůst čistých tržeb na 147,2 milionů CHF (160 milionů USD) v roce 2022, z 39,9 milionů CHF (43 milionů USD) v roce 2021, když vstoupila v platnost změna výroby modulů. S nárůstem výroby se zvýšil počet zaměstnanců, což vedlo k personálním výdajům ve výši 68,0 milionu CHF (2021: 60,4 milionu CHF) se 400 novými zaměstnanci, zejména v německých výrobních závodech v Thalheimu a Freibergu.

Společnost zaznamenala ztrátu 34,6 mil. CHF, což je pokles ze 72,5 mil. CHF v roce 2021, s hotovostí ve výši 293,2 mil. CHF.

Konkurence

Samozřejmě je zde veliká konkurence ze strany Číny, která chrlí solární panely ve velkém a dodává je do celého světa. Proto doufám v EK, která by mohla omezit dovoz čínských solárních technologií a tím podpořit místní výrobu.

Důležitá partnerství

Meyer Burger ve spolupráci s CSEM, Helmholtz-Zentrum Berlin, Fraunhofer ISE a University of Stuttgart zkoumá tandemové solární články a vyvíjí solární moduly nové generace. Cílem spolupráce je průmyslová výroba solárních článků s účinností vyšší než 30 procent.

Meyer Burger podepsal závaznou smlouvu o dodávkách křemíkových destiček s norským výrobcem Norwegian Crystals Polysilikon použitý k výrobě destiček je evropského a amerického původu. Díky patentované technologii heterojunction/SmartWire společnosti Meyer Burger používané při výrobě solárních článků a solárních modulů mohou být destičky tenčí než ty, které se používají u běžných produktů. V důsledku toho a díky primární energii používané pro výrobu polykřemíku a křemíkových monokrystalů, mají evropské destičky obzvláště nízkou uhlíkovou stopu a solární moduly Meyer Burger se nyní snaží stanovit nové měřítko.

Podpora ze strany Evropské unie

Další podporou by mohla být finanční injekce ze strany EU, která se dlouhodobě zavázala ke snížení uhlíkové stopy v Evropě. V létě by měla Evropská komise jednat o finanční podpoře evropských výrobců čistých energií. Meyer Burger se pyšní výrobou solárních článků a modulů s nejmenší uhlíkovou stopou. Panely se vyrábí přímo v Evropě a za pomocí nízkouhlíkových technologií jsou šetrné k přírodě.

Akcie společnosti v posledních letech velmi posilují

Společnost mám v portfoliu a věřím ve vedení této společnosti, které to dotáhne na špičku výroby solárních technologií ve světě.

Co myslíte? Bude Meyer Burger špičkou solárních technologií v celém světě?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.