S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Čau investoři, jsem relativně nováček v investování. Investuju si spíš tak pro radost. Chci se zeptat. Máte někdo v portfoliu akcie $NIO-0.2%? Pořád padá a padá, momentálně už jsem pod svou nákupní hodnotou a přemýšlím, zda něco dokoupit, nebo čekat. Jaký máte pocit z této akcie? Má budoucnost? (i kdyby dlouhodobou), nebo blbost tam přikládat? Díky za názor.

NIO

NIO

NIO
$5.39 -$0.01 -0.19%
Capital Structure
Market Cap
9.3B
Enterpr. Val.
85.2B
Valuation
P/E
-3.1
P/S
1.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Mam ju asi 2 roky a som v strate. Prestal som ju považovať za perspektívnu. Ono to totiž nie je automobilka, ale firma ktorá si najíma firmy na výrobu ich aut. Ja už len  čakám až sa to vyštverá nad 21,15 a predám to. Som tam v strate 72%. Naštastie to nie sú veľké peniaze. Dlhodobú perspektívu tomu nedávam. Ak by som kúpil trochu lepšiu dividendovu akciu za tie 2 roky by som aspoň niečo zarobil a ak by som ju reinvestoval tak by to mohlo byť aj zaujímavé. Druhá možnosť je že stratu cca 210 € použijem pri na kompenzáciu zisku pri koncoročnom zdaňovani. Zatiaľ som však nič nepredával. NIo rozhodne nepovažujem za vhodnú akciu  na dlhodobé ziskové držanie. Z toho som sa už vyliečil. Bola to moja začiatočnícka chyba.

Já mám v NIU asi 250eur a ztráta je cca 60eur, takze to ještě neni tak hrozné no, ale pomalu se toho začínám bát :D

Níu věřím a přikupuji

Mám, ale bohužel jsem ten kdo ji kupoval před 3-4 roky a teď je mám cca -50% (bohužel v té době se svezla na boom elektu, kdy všechny letěly nahoru a akcie jsem měl snad 250% +). Každopádně bych ale Čínu nepodceňoval, BYD překonává prodeje Tesly, dneska v Číne jezdí spousta elektroaut, takže trh tam roste, ale četl jsem článek, že NIO prodělává na každém cca 800tisíc, takže je to otázka, jestli dokážou vyrábět auta levněji. Na druhou stranu ale NIO byla jedna z prvních a Tesla, taky byla u prvních modelů prodělečná, a o pár let je to úplně jinak. NIO mělo zajímavou koncepci výměny baterek, místo dlouhého dobíjení, ale to krachlo, takže vývoj taky dost spolykal peněz.  Je to půl na půl, já ji držím s tím, že věřím, že se to otočí. Elektroauta rostou každým rokem a věřím, že za pár let bude i NIO minimálně 2-3x výš za akcii.

Swap stations se snad stále rozšiřují ne?

tj, ale co me rikal kolega, tak prej se jim to moc nevyplati a ze je to cesta do pekel. Jako napad je to super, ale predstava kolik baterii by museli mit, reseni, kde je skladovat, jak udrzovat, tak to je celkem dost komplikovana. Taky vymena neni moc prakticka, hrozi moznost poskozeni, opotrebeni, protoze to nebuje v ramci bezpecnosti system klik a je tam rada dalsich problemu. Predstava ze budu jezdit a za rok vymenim takto baterii 100x, tak je dost desiva. Myslim si, ze je spise fakt se pujde cestou zrychleni nabijeni, nez tohodle. Vymena zabere nejaky cas a pokud to bude treba 5-10min, tak to se pomalu za rok dva k tomu diky rychlonabijeni dostaneme. Ale jen muj nazor

I já je mám už dříve nakoupené, NIO je výkladní skříň mých investic, nyní minus 72,02 %.

Kraksna jedna čínská :-(

Z mého pohledu velké riziko. A to nejen kvůli tomu, že je to Čína, ale podle mě vymejšlej "blbosti" co se líběj investorům (např. telefon), místo aby se snažili omezovat náklady a jít k zisku. Jejich nápad výměny baterií je taky imho blbost, když je počet vyrobených EV omezen právě počtem vyrobených baterií, ale teď musíš mít haldu baterií "navíc" aby bylo co vyměňovat. Taky zbytečně složité. Tesla s výměnou taky laškovala, ale zavrhla to jako špatný nápad. Radši udělala baterii součástí nosné struktury vozidla, což snižuje náklady a hmotnost (nemusí řešit aby se auto "nerozpadlo" když tam zrovna baterie není).

Taky baterie je docela náchylná na to, jak se o ní staráš - jestli často nabíjíš přes 80% a vybíjíš pod 20%. Takže pokud víš, že ji stejně "brzy" vyměníš, tak na tohle všechno kašleš a jedeš na dřeň - baterky budou rychleji odcházet a zákazníci budou brblat, pokud jim vyměníš jejich baterku s 99% kapacitou za nějakou "vyjetou" s 70% kapacitou (Tesla poskytuje 8 let záruku, že kapacita nepadne pod 70%).

Takže za mě poměrně malá šance, že se jim povede dosáhnout zisku, ale pokud přežijou tenhle rok (ještě nejsme z recese venku), tak se jejich šance o dost zlepší 😁

Nio je opravdu volatilní.. osobně bych se ale nebál přikoupit.. Ač se jedná o Čínu, tak je to moc zajímavá společnost.

Musíš brát v potaz, že si kupuješ hodně volatilní akcii, čili cenové pohyby oběma směry můžou být výrazné i bez nějakého extra důvodu. NIO je firma, která má imho zajímavý produkt, ale zatím jen pálila peníze a laškovala s bankrotem bez přísunu externího kapitálu. Teď ta podstatná otázka leží v tom - dokážou doručovat rostoucí prodeje a zároveň postupně obracet firmu do profitability a generování pozitivního cashflow? Pokud věříš, že se jim to v horizontu několika let povede tak má smysl “buy the dip”. Ale barák bych na to z mnoha důvodů nesázel.

Partner

Výstižný komentář 👌🏻

Také souhlasím. Je to vše o tom, zda začnou generovat zisky, protože zatím je to každý kvartál červené ty jejich zisky.

Treba vydržať a pri cenách pod 7 dokúpiť...cena je na úrovniach z pred 2/3 rokoch ale firma sa pohla milovimi krokmi v pred

Verim ze je na dobre ceste a v prosinci uz i ty cisla vypadala celkem slusne - a veril jsem ze se hezky v klidku podivame na 12-14 dolaru .... jelikoz nejde stale kupovat a behem chvilky prodavat ze zrovna trh klesa tak drzim a stale i verim ze si pujde nahoru - pokud klesne k 6ti tak bych dokupoval ( jiny elektro krom tesly jiz nevlastnim )

Měl jsem a tuším, že jsem se toho včas zbavil. Jestli pořád klesá, tak asi znovu koupím. Ty Číňani, no. To je takový jeden velký otazník.

Partner

Je to velice rizikové prostředí ta Čína, ale jelikož se mi jejich bussines líbí, tak $NIO-0.2% držím už delší dobu.

I přesto, že jsem několikrát uvažoval o vystoupení z pozice, ale po částečném zredukování ještě v zisku, tak stále akcie držím.

Líbí se mi jejich systém výměny baterií a celý ekosystém by mohl být také zajímavou volbou.

Přesto, že jsem “benzinofil”, tak je NiO u mě určitě zajímavější a designově přívětivější než Tesla.

Z těchto důvodů jsem opět malé pozice přibral do portfolia, kde je to jediná volba do elektro automobilů, když pominu investici do baterií $ENVX-5.0%, které s tím souvisí.