S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

SHRNUTÍ PONDĚLNÍ APPLE KONFERENCE

Společnost Apple v pondělí podle očekávání představila svůj první vstup na trh s rozšířenou realitou, Apple Vision Pro. Konkrétní informace uvedené v keynote na letošní Worldwide Developers Conference však zřejmě nechaly investory poněkud chladnými.

Zatímco na začátku pondělní seance se akcie společnosti Apple $AAPL+0.5% APL dostaly na rekordní úroveň, v průběhu více než dvouhodinové prezentace se akcie propadly, protože některá specifika uvedení na trh zcela neodpovídala zvěstem a očekáváním.

AAPL

Apple

AAPL
$169.89 $0.87 +0.51%
Capital Structure
Market Cap
2.6T
Enterpr. Val.
2.7T
Valuation
P/E
26.5
P/S
6.8
Dividends
Yield
0.6%
Payout
14.9%

Zde je šest hlavních poznatků z pondělní akce, kterou přes internet sledovalo více než milion lidí.

Úniky informací se v mnoha detailech mýlily, a to ne v dobrém slova smyslu: Snad největším problémem, který budou mít analytici s uvedením Vision Pro na trh, je cena – 3 499 dolarů, což je asi o 500 dolarů více, než se očekávalo, že bude stát 3 000 dolarů. Zařízení se také začne prodávat až na začátku roku 2024, což znamená, že se nestihne prázdninová sezóna a bude se prodávat později, než většina analytiků na ulici předpokládala. To je dvojnásobná škoda, která by mohla některé analytiky donutit snížit očekávání dopadu Vision Pro na fiskální rok společnosti končící v září 2024. Analytik společnosti Wedbush Dan Ives, který je vůči Applu nadále optimistický, očekává, že společnost prodá v prvním roce pouze 150 000 kusů a ve druhém roce milion kusů, avšak za nižší cenu.

Nebyly zde žádné zabijácké aplikace: Jak poznamenal můj kolega Tae Kim, brýle Vision Pro, které vypadají podobně jako falešné brýle použité ve filmu Ready Player One, mají různé možnosti využití. Apple sice předvedl firemní i spotřebitelské využití brýlí, ale jednoduše nebyly k vidění žádné zabijácké herní aplikace – ani žádné jiné zabijácké aplikace -, za které by uživatelé pravděpodobně utratili tolik peněz, jejichž cena je sedmkrát vyšší než cena náhlavní soupravy Quest 3 VR od společnosti Meta Platforms (META). Postupem času se však prodeje produktů Apple řídí spíše tím, co si vymyslí ostatní vývojáři, než jejich specifikacemi. Ne nadarmo Apple uvádí na trh na WWDC, čímž ponechává čas svým mnoha partnerům, aby si vysnili nový software a zážitky.

Levné MacBooky: Jak poznamenává Tae, cena nového 15palcového MacBooku je velmi agresivní: 1299 dolarů. To by měla být dobrá zpráva pro zákazníky a pro Apple by to mělo znamenat zvýšení podílu na trhu. Na druhou stranu Apple oznámil nový Mac Pro poháněný firemními čipy M2 Ultra – jeho cena je dechberoucích 6 999 dolarů. (Za stejnou cenu byste si mohli koupit pět patnáctipalcových MacBooků.)

Několik zajímavých nových funkcí: Hladina hluku kolem toho, co se nyní nazývá Apple Vision Pro, téměř přehlušila záplavu aktualizací operačního systému pro Mac, iPhone, hodinky a Apple TV (zařízení, ne streamovací kanál). Kolegu Alexe Euleho zaujala nová funkce FaceTime pro Apple TV, která z ní dělá videokonferenční systém. A oba nás zaujala funkce StandBy, která z telefonu udělá stolní hodiny, na nichž se mohou zobrazovat údaje z řady aplikací, a nový software pro hodinky Watch určený cyklistům a turistům. A tady je velká novinka: při spojení se Siri můžete nyní říkat jen „Siri“, a ne „Hey Siri“.

A co umělá inteligence?: Apple učinil několik narážek na umělou inteligenci, včetně vylepšeného softwaru pro automatické opravy. Apple však stále není považován za velkého hráče v oblasti generativní umělé inteligence – zatímco jiní klíčoví technologičtí hráči, jako jsou Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) a Adobe (ADBE), agresivně zavádějí nový software pro generativní umělou inteligenci. V určitém okamžiku to začne znepokojovat investory, kteří dramaticky zvýšili ceny akcií klíčových hráčů v oblasti AI.

Co chybělo: V loňském roce společnost věnovala značný čas mluvení o budoucnosti systému CarPlay – tentokrát se však o softwaru pro propojení telefonu s autem téměř nezmínila. Jak již bylo zmíněno, společnost sice oznámila aktualizaci Apple TV, ale o stavu streamovacích služeb Apple TV+ nepadlo téměř nic. A o službách, které v posledním čtvrtletí tvořily 22 % příjmů, společnost nemluvila téměř vůbec.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Líbí se mi nový macbook air a nový watch OS. To je asi tak vše, ale pak přišly na řadu ty brýle a to je  teda něco. Nic takového zatím není a pokud to opravdu funguje tak, jak ukazovali, tak je to game changer. Na druhou stranu porad přemyslím nad tom, proc bych si to mel kupovat. Je to drahé, práci udělám na notebooku a pokud chci koukat na film, mám televizi. Asi si na to real využití ještě musíme počkat.

Jak píšeš, to je moje největší otázka, zda-li je zde taková inovace, která se rovná nastavené cenovce a Vision pro nebude pouze kopírovat funkce z jiných produktů.

Hezký souhrn, ještě jsem se k tomu nedostal a to Apple taky používám, každopádně společnosti věřím, že bude růst dál, i přesto, že teď vyklesává trochu. Je to prostě Apple, někdy se třeba něco nepovede jako všude, ale je to silná značka a hodně oblíbená.

Jsem zvědav, jak uživatelé Vision Pro přijmou, co si o tom myslíš ty?

Určitě přijmou. Já osobně využívám jen Apple. Mobil, Notebook, sluchátka ...a né kvůli značce jako mnoho lidí, dříve jsem to dokonce odsuzoval kvůli ceně. Pak jsem dostal do ruky tablet a zamiloval si jej. Nakonec teda místo tabletu jsem si pořídil Meca a už bych nevzal nic jiného. No ale zpět k otázce, nejen díky svému pocitu, ale obecně si myslím, že i přesto, že jsem slyšel rozpačité názory na to, jako opět u ceny, myslím si, že postupně i toto budou lidé kupovat. Jako třeba u mobilu, má přijít o řadu vyšší a první slyšíš, vždyt to nic nemá lepšího a ta cena, to nedám ... a pak vidíš, jak má každý novou řadu. 😂 Nebo jak Apple udělal ten jejich účet s tím jejich něco přeš 4% úrokem ...hned po tom skočili miliony lidí v USA. Takže i zde si to najde hodně uživatelů. 😊

Super, díky za souhrn. Určitě se mi líbil Vision Pro a překvapilo mě, že nebylo nic zmíněno o umělé inteligenci.

AI mě taky překvapila, jsem zvědav jestli v tomto směru s něčím apple přijde

Je to možné, ovšem myslím že Vision pro jim bohatě stačí pro to, aby zase dokázali, že jsou super společnost a že má smysl do této společnosti investovat a jejich produkty jsou skvělé. Tedy myslím že AI ani nebyla potřeba a třeba si to nechávají na později.