S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tyto 3 AI akcie jsou mylně považovány za slabé, jejich čas brzy přijde, tvrdí analytici Citibank

Redakce Bulios
17. 7. 2023
5 min read

Pokud bychom měli vybrat jedno hlavní téma a také tahouna růstu technologických akcií v roce 2023, bude to poměrně jednoduché. Umělá inteligence, tedy AI, je pro investory opravdovým lákadlem a není tak náhoda, že firmy jakkoliv do vývoje AI zapojené na tom vydělávají. To by měl být případ také těchto 3 akcií.

Analytici Citi $C-0.1%  totiž mají pár tipů na firmy, které dělají software a zaměřují se na trh s rychle rostoucí umělou inteligencí. Podle týmu slavné americké banky se jedná o firmy, o kterých si trh nespravedlivě myslí, že jsou slabé a příliš velký růst je nečeká. Analytici jsou přesvědčeni o pravém opaku.

I když teď může mnoho firem po tom letošní růstu vypadat rizikově, protože jejich hodnocení je blízko ATH a mohou tak postrádat významný potenciál pro zvýšení odhadů, analytik Tyler Radke ze Citi řekl, že celkově sektor vypadá oceněný férově. A právě mezi jeho tipy je společnost MongoDB, kterou označil za svůj nejlepší tip pro druhou polovinu roku. Tato firma sice na rozdíl od zbývajících dvou tipů utěšeně roste, přesto zde analytik ze Citi vidí další velký potenciál.

MongoDB $MDB+0.2% 

MongoDB je americká softwarová společnost, která se specializuje na vývoj a poskytování databázové platformy MongoDB. Tato platforma je známá jako NoSQL databáze, což znamená, že na rozdíl od tradičních SQL databází, MongoDB umožňuje uživatelům ukládat a manipulovat s daty v různých formátech, jako jsou text, obrázky a JSON. MongoDB je oblíbená mezi vývojáři aplikací díky své flexibilitě a škálovatelnosti.

"MDB zůstává naším nejlepším tipem, i když jsou akcie letos nahoře o ~100%, stále vidíme významný potenciál pro zvýšení našich cenových odhadů, GenAI jako potenciální urychlovač [celkového adresovatelného trhu] proti jednomu z největších trhů v softwaru," napsal Radke ve středeční poznámce klientům, kterou převzal server CNBC.

MDB
$370.82 $0.88 +0.24%

Kromě MongoDB je Radke přesvědčen, že Wall Street podceňuje softwarovou společnost pro kontaktní centra Nice Ltd. a poskytovatele datové analytiky Alteryx. Akcie Alteryx jsou letos dole o více než 18%, zatímco Nice získaly téměř 8%, což je samozřejmě v porovnání s indexem Nasdaq velmi slabý výkon.

Nice Ltd. $NICE-2.5% 

Nice Ltd. je izraelská společnost, která poskytuje řešení pro zlepšení zákaznické zkušenosti, zajištění a finanční kriminalitu. Jejich produkty a služby jsou široce používány v mnoha odvětvích, včetně telekomunikací, zdravotnictví, finančních služeb a veřejné bezpečnosti. Nice Ltd. je známá svými inovativními řešeními, které využívají pokročilé technologie jako umělá inteligence a cloud computing.

Hodně investorů v posledních týdnech vyjádřilo obavy, že generativní AI by mohla poškodit "seat-based" model společnosti Nice. Ale Radke řekl, že nedávný analytický den ukázal "sebevědomou zprávu", že Nice je dobře připravena využít generativní AI a přejít od "seat-based" modelu k "usage-based modelu.

NICE

NICE

NICE
$193.55 -$5.05 -2.54%

Radke také řekl, že silný rozmach softwaru a rostoucího produktového portfolia by měl vyvážit obavy, že AI by mohla ohrozit firmu Alteryx. Nedávné oznámení z analytického dne také zdůraznilo způsoby, jak společnost využívá AI a strojové učení v rámci své cloudové platformy pro datovou analytiku.

Alteryx $AYX+0.0% 

Alteryx je americká softwarová společnost, která poskytuje nástroje pro analýzu dat a business intelligence. Jejich platforma umožňuje uživatelům snadno připravit, spojit a analyzovat data z různých zdrojů, což jim umožňuje získat hlubší pochopení svých dat a provádět informovaná rozhodnutí. Alteryx je oblíbený mezi analytiky dat díky své uživatelské přívětivosti a schopnosti zvládnout velké množství dat.

"Dále aktualizované finanční cíle zdůraznily trvalý profil růstu tržeb o více než 20% s konzistentním rozšiřováním marže, což by mohlo potenciálně vést ke změně sentimentu a pohánět nadprůměrný výkon," řekl Radke.

AYX
$48.26 $0.01 +0.02%

V souvislosti s nejnovějšími zprávami v oblasti umělé inteligence se hodí zmínit, že také Elon Musk nedávno oznámil zahájení nového projektu nazvaného xAI. Cílem tohoto projektu je vytvořit umělou inteligenci, která by byla schopná komunikovat s lidmi na základě přirozeného jazyka. Tento projekt by mohl mít vliv na budoucí vývoj a hodnocení softwarových společností zaměřených na AI. Protože jak známo, v režii Elona Muska to nebude žádná malá bezvýznamná záležitost.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.